Visst kan man leva i celibat med sin partner – så länge båda är med på det. Foto: Unsplash

Trebarnsmamman Minna, 41: ”Varken jag eller min man vill ha sex – men är nöjda”

Minna lever med pappan till sina barn, men är inte intresserad av att ha sex med honom. Han känner likadant. Kan man leva så? Sexolog Sofia Rydhög ger svar.

Lisa Nylén

Minna, 41: ”Ingen av oss vill ha sex – men båda är nöjda”

”Jag och min man har varit ihop i nästan 20 år och har tre barn mellan 7 och 12 år. Livet består mycket av logistik, matlagning, städning, hämtning och lämning till aktiviteter och föräldramöten. Vi har även renoverat vårt hus de senaste tre åren, vilket tagit mycket tid. Det har nu gått ett helt år sedan vi hade sex senast och jag tycker ärligt talat att det är väldigt skönt! Ingen av oss har energi till att ta initiativet och vi båda föredrar att snickra på huset eller se en serie, när vi har tid utan barnen. Vi är båda nöjda med detta upplägg och är ett väldigt bra team i projekt familjen, men jag kan inte hjälpa att tänka om vårt upplägg är fel? Hur länge kan man leva i ett äktenskap utan samliv? Och tänk om han har sex med någon annan, då tror jag att jag trots allt skulle bli svartsjuk och sårad. Hur ska vi göra?”

Visst kan en relation fungera även utan sex! Foto: Unsplash

Sexologen: Så länge ni är överens om celibat är det inga problem

”Hej! Jag tycker att det låter som att ni har en bra relation och att ni är överens om att ni inte vill eller orkar ha sex just nu, och då är det inget problem alls. Ni delar många andra upplevelser som får er att känna att ni hör ihop som par, vilket är positivt. Det låter som att ni får bekräftelse och kärlek av varandra som partners på andra sätt än just sex. Hur mycket sexlust vi har varierar ofta under livets gång. Det jag tycker är viktigt är att ni hela tiden har en öppen kommunikation och berättar för varandra vad ni har för behov. Om den ena av er plötsligt saknar sex måste detta kommuniceras till den andra för att det inte ska bli missförstånd, med risk för att någon av er ska bli sårad. Så länge ni är överens om att det är så här ni vill ha det just nu ser jag inga problem med att ni inte har sex. Det viktiga är att ni fortsätter vara nyfikna på varandra och hittar på roliga grejer tillsammans som par!”

Sofia Rydhög är trebarnsmamma, samt sexolog på Barnmorskegruppen Öresund och Hälsomedicinskt center i Lomma. 

Sofia Rydhög. Foto: Sara Walder

Du kanske också vill läsa: ”Vår bossiga 4-åring bestämmer allt hemma” – mama-psykologen svarar
Eller vår intervju med Hannah Graaf: ”Mina barn är väldigt bortskämda – vad gjorde jag för fel?”