Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Fem tips för en jämställd jul – för barnens skull!

Under högtider som julen är det extra lätt att hamna i gamla könsroller. Vi bad Nina Åkestam, författare till boken Feministfällan, om fem tips för en mer jämställd jul.

Nina Åkestam

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Nina Åkestam är författare, civilekonomi och doktor i marknadsföring. Hennes senaste bok heter Feministfällan. Foto: Sofia Runarsdotter. Foto: Sofia Runarsdotter

Snacka om det! (istället för att låta det "rulla på")

"Planera i god tid vad ni ska göra. Mycket ojämställdhet uppstår när saker bara rullar på. Då faller vi lätt in i traditionella roller, där mammor förväntas – av både sig själv och andra – ta ansvar för det mesta som har med traditioner att göra. Om ni snackar ihop er ordentligt om hur NI faktiskt vill ha det blir det ni själva som styr, inte hemmafruideal från 1930-talet."

Astrid Lindgren-julen tillhör dåtiden

"Kom ihåg att många jultraditioner uppstod i ett helt annat samhälle. Julgardiner, ljusstöpning och hembakta lussebullar uppfanns inte på 2010-talet, utan på en tid när människor hade just ... tid. Det är orimligt att tro att julen ska vara likadan när de flesta familjer har två arbetande föräldrar och ett helt galet vardagstempo. Alltså: anpassa firandet till verkligheten och kom ihåg att barnen uppskattar hyfsat avslappnade föräldrar mer än alla bakverk i världen."

Dela på ansvaret (DET är romantik!)

"Gör listor. Det finns få saker som är så romantiska som en tydlig ansvarsuppdelning. Då kan alla göra sina uppgifter i egen takt, och får lika mycket tid över till avkoppling och mys. Gör listor med allt som behövs för att ni ska få julen ni vill ha, och dela sedan uppgifterna rakt av."

Dela på ansvaret för det "roliga" också

"Undvik rolighetsfällan. Fördela även ansvaret för saker som kan kvala in som 'roliga': som att köpa julklappar, baka pepparkakor eller julpyssla. Ja, det kan vara lustfyllt, men om ni som familj har bestämt att ni ska göra ska det också in i ansvarsfördelningen. Annars riskerar ni att en förälder (oftast en kvinna) gör hälften av allt tråkigt, plus allt som är kul till halvkul. Det är utmattande – och inte jämställt. Den förälder som inte är ansvarig kan kan givetvis haka på själva aktiviteten, men planering och städning står den ansvariga föräldern för."

Gör det för jämställdhetens skull – och för barnens

"Kom ihåg att jämställdheten är viktigare än barnen. Vi kan inte avskaffa patriarkatet över en natt, men vi kan bestämma hur vi gör i våra egna familjer. Jämställt föräldraskap är ett långsiktigt projekt som går ut på att göra våra och andras barns liv bättre över tid. Att göra något ojämställt med hänvisning till att barnen uppskattar det är fel väg att gå, inte minst för alla de barn som en dag ska bli kvinnor. Jag är övertygad om att barn mår bättre av att se glada föräldrar som delar på ansvaret, än de blir av en perfekt fixad julgran. Om de får se jämställdhet göras i praktiken tror jag att chansen är mycket större att de själva kommer att leva jämställt, och den friheten önskar jag alla barn."

Om artikelskribenten: Nina Åkestam är författare till boken "Feministfällan, en praktika för framtidens jämställdhetskamp" som kom ut hösten 2018. I år har hennes familj strukit nästan alla jultraditioner från listan och reser bort istället.

Läs mer: Det här kan den som är gravid äta på julbordet