"Självklart är barnen inte med när vi filmar", säger porrfilmsproducenten och tvåbarnsmamman Erika Lust.

Erika Lust: "Jag är mamma och porrfilmsproducent"

Många höjer på ögonbrynen när de får höra vad tvåbarnsmamman Erika Lust arbetar med. Hon producerar porrfilm i det egna företaget Lust Films. "Jag är stolt över det jag gör och vill vara en förebild för mina döttrar", säger Erika Lust.

Erika Lust tar inte med sig barnen på jobbet. I alla fall inte när det är film­inspelning. För hon gör porrfilm, eller erotisk film som hon hellre vill kalla det.– Självklart tar jag inte med våra barn när vi filmar! Det är en miljö enbart för vuxna, säger hon med sin övertygande och välformulerade stämma.

Tillsammans med sambon Pablo driver hon familjeföretaget Lust Films i Barcelona. De ger ut erotisk film och Erika står för allt kreativt arbete. Det är hon som hittar på storyn, skriver manus, rollbesätter, regisserar och producerar filmerna. Och det går bra. Flera filmer har vunnit priser vid festivaler i Berlin och Toronto och företaget har vuxit till fyra anställda på lika många år.

När de startade företaget 2008 var äldsta dottern sex månader. Naturligtvis kände de att det var lite riskabelt att båda skulle bli egna företagare samtidigt som de precis fått en liten bebis.– Jag har gjort många våghalsiga val i mitt liv, men Pablo kommer från en företagarfamilj och är en van entreprenör. 

I Spanien är det vanligt att man har barnflicka och ganska snabbt anställde de en kvinna från Chile. Hon tar hand om barnen och sköter markservicen. Vid treårsåldern börjar många på förskola och det gjorde deras lilla Lara också.

Men hur hamnar en svensk kvinna i porrbranschen i Spanien? Ja, inte var det det Erika hade i sikte när hon pluggade statsvetenskap med mänskliga rättigheter och feminism som specialområden på universitetet i Lund. Nej, då planerade hon för en karriär på en internationell organisation som FN eller liknande. Först gav hon sig ut i världen och upplevde både USA och Europa. Slutligen hamnade hon i Barcelona för att plugga spanska. Hon blev kvar i den charmiga staden vid Kataloniens kust och träffade sin kärlek Pablo.– Barcelona är en underbar stad att leva i! Kulturen, klimatet, maten, stranden, ja, det är till och med nära till skidåkning uppe i Andorra, säger Erika och berättar att hon och Pablo bor med döttrarna, Lara, 4,5 och Liv, 1,5, i en lägenhet med pool på gården och fem minuters promenad till stranden.

Efter spanskstudierna blev det filmkunskap. När de fick i uppgift att göra en egen kortfilm, bestämde hon sig för att göra en erotisk film som även skulle tilltala kvinnor.– I vanliga porrfilmer är allt från ljussättning och ljud till miljöer, musik och möbler så fult! Det har ingenting med film att göra egentligen. Jag vet kvinnor som hakar upp sig och stirrar på den smaklösa soffan eller de fula lakanen, i stället för att se vad som händer på filmen. Jag vill göra snygga filmer med hög kvalitet, säger hon men förklarar att det inte handlar om romantiska scener i motljus.– Nej, jag visar allt, men jag letar inte efter gynekologiska detaljer. Däremot är det viktigt för mig att skildra hur det verkligen är. Passionen, känslorna och lusten, säger hon och förklarar att som den sanna feminist hon är, är det vikigt att kvinnan står i fokus och har initiativet i filmerna.

En vacker tvåbarnsmamma som gör erotisk film får många att höja på ögonbrynen och Erika får ofta försvara vad hon jobbar med. Men hon tycker det är okej och förstår att folk undrar och vill veta mer, och hon har inte mött några direkt negativa reaktioner. Hon förklarar lika gärna som ofta hur hennes filmer skiljer sig från mainstreamporr och varför hon tycker att bra porr är så viktigt.– På dagis frågade en mamma Pablo vad vi jobbar med. När han berättade att vi gör erotisk film, frågade hon ”Aha, som Lust Films?”, säger Erika lite stolt och förklarar att hon har synts rätt mycket i media i Spanien och att hon gärna ger sig in i debatter om allt från porr till maktordningen mellan könen i samhället.

Nu är barnen så små – det kanske blir annorlunda när de och deras kamrater blir större, men samtidigt har Erika en så avslappnad och naturlig inställning till sitt jobb, att de nog inte kommer känna att det är något konstigt. På frågan om hon skulle vilja att hennes döttrar medverkade i en porrfilm svarar hon:– Inte i en vanlig porrfilm, men mina filmer skulle vara okej. Man vill ju skydda sina barn från allt ont. Jag skulle inte vilja att de blev astronauter heller. Men jag är stolt över det jag gör och vill vara en förebild för mina döttrar. När det blir dags vill jag att de ska känna att de har rätt att njuta av sin sexualitet.

Men visst finns funderingen där – hur det är att jobba med porr hela dagen och sen komma hem till sin man?

 

– Hahaha, nej men det är helt olika saker. Sex hemma är något helt annat.

 

FLER MAMMOR MED UDDA JOBB:

Ida, 29, är mamma och internationell diskjockey: "Juno sover på hotellrummet när jag spelar"

Slumarbetaren Anna, 35: "Det blev en riktig prövning för förhållandet"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!