Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Egentid – därför är det bra att ta en paus från familjen ibland

Egentid, detta laddade ord. För vissa föräldrar är det otänkbart att vilja lämna barnen för att roa sig själv, medan det för andra är nödvändigt för att orka med småbarnsåren. "Par som ger varandra egentid kommer att ha lättare för intimitet och glädje", säger terapeuten Helena Broander.

Ordet egentid är något som debatteras med jämna mellanrum och även delar in föräldrar i två läger: De som tycker att det är självklart att man ska få roa sig utan barnen ibland, och de som menar att småbarnsåren ska vikas åt familjelivet.

Enligt terapeuten och tvåbarnsmamman Helena Broander är återhämtning i form av egentid en viktig ingrediens för att orka med tempot med både jobb och barn.

– Det föräldrapar som bestämt sig för att vara bussiga och ge varandra utrymme att ha egentid kommer att spela i samma lag. De kommer att vilja ställa upp för varandra istället för att kriga om till exempel vem som inte gjort vad eller vems tur det är att få lite ledigt. De kommer att ha lättare för intimitet och glädje. Dessutom kommer de att visa sina barn att det är viktigt att vara ensam emellanåt, säger hon till mama.

VÄLGÖRANDE WEBBKURS: Få mer tid i vardagen

Under småbarnsåren är fokuset främst på barn, planering och logistik och det är lätt att glömma bort såväl sig själv som parrelationen. Just därför kan det vara skönt att höra att det inte är något negativt att vilja få egentid ibland.

Mammor får dåligt samvete av egentid

En ny undersökning, gjord av av marknadsförings- och bokningstjänsten Bokadirekt, visar att 9 av 10 svenskar anser att de blir bättre människor om de får egentid. Nästan 9000 personer, varav flest är kvinnor, har svarat på undersökningen som genomfördes i maj 2017.

74 procent av de svarande angav att de har ett stort behov av egentid. Dock är det hela 33 procent som tar mindre än en halvtimme per dag och 86 procent som tar mindre än en timme. Detta beror enligt undersökningen oftast på dåligt samvete, något mammor säkert känner igen sig i.

Du får mer tålamod med barnen om du ger dig själv egentid ibland.Du får mer tålamod med barnen om du ger dig själv egentid ibland.Du får mer tålamod med barnen om du ger dig själv egentid ibland.
Du får mer tålamod med barnen om du ger dig själv egentid ibland. Foto: MStudioImages

Samtidigt erfar vi på mama att småbarnsföräldrar ofta förknippar egentid med något annat än en halvtimme per dag (för när ska vi klämma in den?!). Många av oss slår snarare ihop de där halvtimmarna till en längre middag med vännerna, en ensam shoppingrunda eller ett träningspass då och då.

Nästan var tredje svarande som är sambo eller gift tyckte att deras relation blir sämre då de inte tar egentid, vilket alltså indikerar på att parrelationen blir bättre även när man bara fokuserar på sig själv.

"Tar man inte egentid blir man styrd utifrån"

Enligt undersökningen resulterar egentid i bättre humör, återhämtning och tålamod (hej orka med trotsig treåring!). Hela 92 procent tyckte att det är lättare att nå sina mål i livet om man får egentid ibland.INSPIRERANDE KARRIÄRSEVENT MED MAMA OCH ISABELLA LÖWENGRIP – säkra din plats här!– Egentid är den viktigaste komponenten för personlig utveckling. Under egentiden får man möjlighet att reflektera över sig själv, kontakt med sitt djupaste inre där svaren finns, vad man vill och var ens gränser går. Tar man inte egentid blir man styrd utifrån, det vill säga av allt som alla andra gör, det som hörs mest blir det som styr. Kan man lägga in egna pauser i vardagen där man kan reflektera själv har man vunnit så mycket, säger Helena Broander.

Det vill svenskarna helst göra under sin egentid, enligt undersökningen

1. Ta en behandling – 69%

2. Träna – 41%

3. Kolla på film – 27%

Så får du in extra egentid i vardagen under småbarnsåren

1. Ligg kvar i sängen när barnet somnat och fundera över dagen.

2. Utnyttja (och uppskatta) vägen till och från jobbet: Läs en bok, titta på webb-tv eller lyssna på en podd.

3. Ta ett bad eller långdusch – men glöm inte att låsa dörren.

4. Ta en promenad medan din eventuella partner nattar barnen.