Med lite tålamod – lust föder lust...

Frågor & svar: Sexlivet efter förlossningen

Att sex hamnar långt ner på priolistan för nyblivna föräldrar är helt normalt. Men relationen har mycket att vinna på att man inte väntar allt för länge med att smyga i gång samlivet.

Mia Coull

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Som nybliven förälder är sex förmodligen inte det första man tänker på. Man har ju en ny liten människa att lära känna och ta hand om – och en som kanske inte sover när man tycker att den ska göra det, dessutom …

”Underskatta inte värdet av en snabbis”

Sömn kan kännas mer värt än sex under en period. Men efter ett tag kan man börja undra: När är det dags att ha sex igen och hur har andra nyblivna föräldrar det?

Ann Olsson är barnmorska vid BB Stockholm, Danderyds sjukhus. Hon har forskat kring sexualitet och samlevnad efter en förlossning. I sitt arbete träffar hon också dagligen nyblivna föräldrar.

När kan man ha sex efter förlossningen?

Vilka frågor får du från kvinnor när de kommer till dig för efterkontroll?

– En vanlig fråga är om det går att ha sex, när, och vad man kan göra om man inte har någon lust. Många kvinnor oroar sig över brist på lust och tror att det är onormalt, men det är tvärtom mycket vanligt. Att inte fokusera på sex som nybliven förälder är normalt. För de flesta ligger fokus på bebisen de fått, att ha blivit familj, och så ska det vara. Det går åt tid och energi att lära känna sitt barn och få tillvaron att fungera, säger Ann Olsson.

Brukar barnmorskan fråga hur man har det sexuellt efter att ha fått barn?

– Det varierar, eftersom det saknas gemensamma riktlinjer. Jag menar att det är positivt att prata om sex. Att det är att visa föräldrarna omtanke. Men varje barnmorska bestämmer själv hur mycket hon vill prata kring detta. Sex är laddat och fortsätter att vara det om vi inte kan prata om det.

– Jag tycker att efterkontrollen även borde innefatta samtal om samlivet. Att vi barnmorskor kan bli bättre på att fråga om de nyblivna föräldrarna har några funderingar kring sexlivet och att på så vis visa intresse och öppna upp för samtal. Att prata sex med sin barnmorska borde vara normalt, redan under graviditeten, eftersom sexlivet kan förändras redan då.

När är det okej att ha sex efter att man fött barn?

– När kvinnan vill. Det kan vara efter en vecka, någon månad –eller ett år. Det varierar. Så länge kvinnan blöder kan man ha kondom med tanke på infektionsrisken.

När har de flesta haft sex igen efter att ha fått barn?

– De flesta har prövat att ha sex efter tre månader. Och de flesta har fått igång sitt sexliv igen inom ett år. Ett nyförälskat par som har blivit gravida kan vara mer sugna på varandra sexuellt än ett par som kanske fått kämpa länge för att bli gravida tillsammans. Man får fråga sig ”Vad är normalt för oss?”. Om man innan barnet kom hade sex en gång i månaden, varför ska man då ha det varje vecka efter att barnet är fött?

Ställa upp på sex när man inte vill

Ska man ställa upp på sex fast man inte vill?

– Definitivt inte om man absolut inte vill. Men det kan vara – eller bli – okej om man känner att ”Jag vill göra det här för min man eller kvinna”. Eftersom lust föder lust kan det sluta med att man själv vill.

Vad händer om man ställer upp på sex fast man inte vill innerst inne?

– Det kan göra ont och lustkänslan störs. Man kan få negativa känslor gentemot sin partner och ha svårt att vara med honom/henne igen eftersom sex mot ens vilja inte ger något behagligt minne.

Vilka tankar kan kvinnor ha om sina kroppar efter att ha fött fram ett barn?

– De kan tvivla på om underlivet är okej, och tro att mannen upplever att slidan blivit större, men det gör han inte. Och om mannen gillar sin kvinna accepterar han kroppens förändringar.

– Jag skulle önska att fler kvinnor var mer stolta över sina kroppar, som burit och fött fram ett barn.

När ska man söka hjälp?

Är det vanligt med tankar om att alla andra säkert snabbt har återerövrat sitt sexliv efter att ha fått barn – ”men inte vi…”?

– Ja, vi oroar oss för att inte vara normala, det vill säga, vara som alla andra. Att det dröjer att få igång sexlivet igen är inget problem om man inte själv tycker det. Man får tänka att de flesta kommer i gång med sitt sexliv igen utan problem – det föds ju ofta fler än ett barn inom samma familj.

När behöver man söka hjälp?

– När någon i relationen tycker att ”Nu borde vi göra något”. Jag tänker att de som inte kommit i gång efter ett år behöver hjälp, eftersom sex är ett starkt kitt i ett förhållande. Ju längre tid det går innan man kommer i gång sexuellt tillsammans, desto svårare blir det. Man kan vända sig till sin barnmorska och säga att ”Vi har inte kommit i gång med vårt sexliv än, vi får inte till det, hur ska vi göra?”. Då kan hon lugna genom att säga att ”Det är inget onormalt eller konstigt” och ge tips och råd.

Sex kan bli bättre efter att man fött barn

Kan sexlivet bli bättre efter att man har fött barn?

– Ja. Under graviditeten får kvinnan fler kärl i underlivet och ökad genomblödning, och en del av detta kvarstår efter förlossningen. Det kan leda till att kvinnan upplever sexuell stimulans som skönare och tycker att hon har lättare att få orgasm.

– Sedan kan den närhet och kärlek som ett gemensamt barn medför göra att man ser på varandra på ett nytt sätt. Kvaliteten på sexet blir viktigare än kvantiteten – samtidigt ska man inte förringa betydelsen av en snabbis som kan vara nog så viktig för närheten och förhållandet.