Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bokaktuella Mia Fernando och Louise Edlund Winblad lyfter frågor om sex och mammaliv.
Bokaktuella Mia Fernando och Louise Edlund Winblad lyfter frågor om sex och mammaliv.
Bokaktuella Mia Fernando och Louise Edlund Winblad lyfter frågor om sex och mammaliv.
Bokaktuella Mia Fernando och Louise Edlund Winblad lyfter frågor om sex och mammaliv. Foto: Christer Sturmark

”Gravidligget kan vara superhärligt eller jätteknöligt, eller kanske både och!”

Bli gravid-ligget skiljer sig en hel del från att ligga under graviditeten i tredje trimestern… av en rad orsaker. ”Baking babies”-bloggaren Mia Fernando och ”Hej hej vardag”-illustratören Louise Edlund Winblad har skrivit en bok om kvinnlig sexualitet och vi passade på att ställa en rad frågor om sexet innan och under graviditeten.

Mia Fernando är specialistfysioterapeut inom obstetrik gynekologi och urologi och Louise Edlund Winblad är illustratör, poddare och bloggare som gärna pratar om kvinnofrågor. Nu har den här superduon skrivit boken ”Lusten, liggen, livet: om vardag och kåtslag” tillsammans, eftersom de ville fira och lyfta den kvinnliga sexualiteten, men också peka på en del utmaningar som man kan möta genom livet och lägga fram en del förslag till lösningar.
– Sex är en så stor fråga och innehåller så mycket, och tyvärr är det fortfarande ganska tabu, därför känns det viktigt att prata om den kvinnliga sexualiteten, inte minst när det gäller sex under graviditet, säger Louise och fortsätter.

– Sex för att bli gravida kan innebära en helt annan typ av sex än den man haft tidigare. Under graviditeten händer mycket med och i kroppen och inte sällan påverkar det sexlusten på ett eller annat sätt. Och sex efter graviditet kan vara lite läskigt, men behöver inte vara det. Det finns tyvärr ofta en stress kring detta – många har fått höra att det ”är viktigt att komma igång” vilket kan förstöra jättemycket i en relation.
– Ja det finns så mycket kring detta, någon borde skriva en bok om det! Ah just ja, det har vi ju gjort.  

Foto: Illustration av Louise Edlund Winblad

Hur är bli gravid-ligget – för många? Finns det knep för att öka chanserna att bli gravid?
– Gravidligget kan vara superhärligt eller jätteknöligt, eller kanske både och! Att ligga ofta är väl en av de saker som ökar sannolikheten för att bli gravid, men det är ju många andra faktorer som spelar in och spelar roll, säger Mia. 

– Är det planerat så börjar det kanske för många med pirr och förväntningar. Det är ju liksom att bestämma sig för att gå in i en ny fas i livet. Sedan kan det ju se väldigt olika ut. Jag vet att jag för första gången började googla cykel och ägglossning – lärde mig en massa om flytningar. Fast vi hade ju absolut sagt att vi bara skulle köra på oskyddat och se vad som hände så gick jag direkt in i nån typ av tävlings-mode. Man är nog olika chill helt enkelt. Och sedan kan ju reaktionerna vara olika beroende på hur snabbt eller långsamt liggandet ger resultat, säger Louise.  

Så påverkas lusten av graviditet

Hur påverkas lusten av en graviditet? Vissa blir ju supersugna och andra vill inte alls?
– Lusten kan gå i många olika riktningar under graviditeten. Den kan öka både av hormonella orsaker och av en känsla av att trivas och njuta av kroppen under graviditeten. Det är också vanligt med det motsatta, att man har mindre sex än vanligt på grund av illamående, ointresse, obehag, smärtor i kroppen eller trötthet. Det är vanligt att man har ganska lite sex under första trimestern om man är väldigt trött och illamående. I andra trimestern, när många mår lite bättre, ökar ofta det sexuella intresset. Ökat blodflöde och ökad fuktighet i könsområdet gör också att sex kan kännas extra härligt. I den tredje trimestern har många mindre sex än annars, både på grund av nedsatt lust och på grund av kroppen kanske erbjuder en del utmaningar vad gäller positioner och rörlighet, säger Mia.

Foto: Illustration av Louise Edlund Winblad

Bästa positionen för att ha sex under graviditet?
– Bästa positionen för att ha sex under graviditet är den som känns bäst, så klart! Om den gravida är överst slipper hon tryck mot magen, och kan också låta henne styra penetrationsdjup och ger möjlighet till klitorisstimulering. Sidoliggande positioner kan vara sköna om den gravida vill kunna slappna av så mycket som möjligt i rygg och bäcken. Kanske behövs kuddar mellan knän och fötter, och så får en partner komma in bakifrån, säger Mia.  

Foto: Illustration av Louise Edlund Winblad

Vad mer går att läsa i er bok om den kvinnliga sexualiteten?
– Vi har utgått från ett försök till kronologiskt perspektiv över ett livsspann, där vi börjar med första gången och slutar i ålderdomen. Sex inför, under och efter graviditeter tenderar att vara en del av livet för ganska många! Det är också en tid som nästan är som en slags ”andra pubertet” när kroppen och personen går igenom en massa förändringar, och man kan behöva vara lite varsam med sig själv under hela förändringsprocessen. Där försöker vi ge lite vägledning! Mia

 

Louise Edlund Winblad

Familj: Mattias 43, Märta 10, Maja 9 och Nou snart 3 år.

Ålder: 40.

Bor: Älta.

Gör: Tecknar, poddar, filmar, bloggar

Aktuell med: Boken: ”Lusten, liggen, livet – om vardag och kåtslag”. Podden: Louise & Julia poddar. Barnboken: ”Hur blev jag till? Och hur kom jag ut?” tillsammans med Asabea Britton.

Mia Fernando

Familj: Joseph 39, Wollmar 10, Wilfred 8 och Waldo 3,5

Ålder: 36

Bor: Stockholm

Gör: Jobbar som fysioterapeut, föreläsare och författare. Bloggar på bakingbabies.se

Aktuell med: Boken ”Lusten, liggen, livet: om vardag och kåtslag”

 

LÄS OCKSÅ: Gravida influencern Jenny Koos: Det måste kvinnor veta om fertilitet 

LÄS OCKSÅ: 14 tips som stärker relationen under småbarnsåren