Dåligt sexliv efter barnen? Prata om det!

Våga prata med din partner om hur sexlivet är – och gör det på ett mjukt sätt. Det är sexualupplysaren Pelle Ullholms råd till småbarns­föräldrar som tappat bort lusten mellan blöjbytena.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Avdramatisera det där pratet om sex, och gör det vardagligt. Det tycker Pelle Ullholm, sexual­upplysare på RFSU och småbarnspappa.

Pelle Ullholm, sexualupplysare.

– Jag önskar att sex ska bli mer mainstream som samtalsämne, det är ju en del av livet och relationen, jämte andra viktiga delar. Det är inga konstigheter med det! Det ska inte vara större att prata med sin partner om hur sexlivet är och känns, än att prata om att flytta till Borås.

Våga prata med din partner om sexlivet

Många småbarnsföräldrar han möter håller väldigt tyst om hur de har det ihop sexuellt, tycker han. De tänker på det (mycket) men säger inget. I alla fall inte till den det gäller.

Varför? Vissa tror att attraktionen ska gå upp i rök om man pratar om sex, trots att det inte brukar vara så. Tvärtom, menar Pelle Ullholm.

– I en stabil relation kan man ta upp hur man känner i sexlivet. Det pallar den. Att våga öppna sig gör ofta relationen starkare.

Ändå är det många som istället gissar vad den andre tycker. Man kanske hellre pratar med en terapeut än med sin partner.

– En kan tänka: ”Jag köper läget, att det är nästan inget sex alls en tid, men jag tror inte att min partner gör det”. Den ovissheten kan tära. Många målar ett stort frågetecken på väggen, säger Pelle Ullholm.

LÄS OCKSÅ: Underskatta inte värdet av en snabbis

När ska man prata om sex med sin partner?

– Se till att få till tid för att prata ostört ihop, utan att behöva bli ­avbrutna. Fixa barnvakt. Det är ­klassiska råd, men de är bra. Ha det trevligt, mysigt och härligt ihop, först. Diskutera allt möjligt med varandra, och ta också upp hur sexet känns för dig just nu, och gör det på ett mjukt sätt och med respekt för den andre.

Pelle Ullholm tycker att man ska stämma av hur den andra upplever det.

– Våga, det är nyckelordet. Våga fråga. Men som sagt, ta det mjukt, ”Jag har en undran om vad du tycker om det här ...” eller ”Kanske skulle du vilja …” är en bra början på en fråga som kan handla om kyssar, oralsex, eller vad det nu är man ­önskar mer av eller undrar om.

Just att stå upp för den man är, även sexuellt, är bra.

– Relationen gynnas av att du är tydlig med vad du tycker om i sängen, att anpassa sig och ”ta bort” sig själv är ingen hit. Ni kan dessutom ha ganska lika sexuella önskningar, utan att veta om det, förrän ni pratar.

LÄS OCKSÅ: 3 mammor om sex efter bebis och 3 pappor om sex efter bebis

Omfamna nya sexet efter barn

En del tycker att initimiteten blir ­ärligare efter att man fått barn. Men många upplever också en försämring, i alla fall en tid, menar Pelle Ullholm. Saker förändras. Man kan inte ha sex när som helst och var som helst längre. Och man är oftast tröttare än förut.

Det nya kan man möta på olika sätt.

– Man kan välja att enbart se det som en förlust av det sexliv som en gång var. Eller man kan möta det med nyfikenhet. Omfamna förändringen. Det kan vara en chans att förnya relationen.

Vad är alternativet? Jo, relationer som inte förändras alls.

–Statiska förhållanden har mindre chans att överleva än de som utvecklas, visar studier. Så man ska inte vara orolig för en förändring i sig, det är en del av livet.

Fast han är sexualupplysare skulle han vilja tona ner fokuset på sex som finns idag.

– Relationen har förhoppningsvis något mera som ger dig mening och energi vid sidan av sexet, ifall det går på sparlåga. Ni kanske kan ha de där djupa samtalen med varandra, de som du inte har med ­någon annan?

Aktuellt just nu