Bonusfamiljen - så får ni den att funka

Pang, bom! Familjen har dubblerats och plötsligt är ni fler som ska samsas, fler som ska ha skjuts till träningen och fler som planerar jul­firandet. Men det går att få ihop XXL-familjen!

Att plötsligt bli med bonusfamilj var kanske inget du hade räknat med. Men en dag står han (eller hon) där. Den Nya Kärleken. Och den här gången kom lyckan inte ensam – den kom i två, tre- eller till och med flerpack och du har ingen möjlighet att bryta förpackningen och bara plocka åt dig de bitar du vill ha. Allt eller inget, the more the merrier och ju förr desto underbarare, eller?– Jag hade kanske inte valt att skaffa fyra barn själv men när man sitter vid matbordet med alla fyra, då känner man sig rik, säger Annica, 33, mamma till Nils, 8, och Albin, 6, och bonusmamma till Tim och Kevin, 8.

Och precis i början när man träffat en ny kärlek så hamnar man ofta i ett speciellt tillstånd. Förälskelse ger tunnelseende och man gör saker som man kanske inte skulle ha gjort annars. Därför ska man inte flytta ihop efter ett par veckor utan man får själv praktisera det man kräver av sina barn – att skjuta upp sina egna behov ett tag.– Det är bra om man låter det ta tid, säger Jenny Klefbom, barn- och ungdomspsykolog. 

Men vad händer sedan då, när ni väntat färdigt? Köper ni minibuss, bygger ut huset och lever lyckliga i alla era vabdagar? Eller balanserar ni på gränsen till logistiksammanbrott och aktivitetsutmattning med åtta feta kalendrar som måste synkas samtidigt som antalet udda strumpor närmar sig tresiffrigt och ni skulle behöva en privat budbilschaufför för att hantera alla läxväskor och hockeytrunkar som ständigt verkar befinna sig på fel plats? Blev livet kanske mer komplicerat än du trodde var praktiskt möjligt?– Kom ihåg att det fungerar oftast bra. Barn uppskattar oftast nya vuxna och kanske får de också nya lekkamrater i form av bonussyskon. Man ska inte se bonusfamiljen som ett automatiskt problem, säger Jenny Klefbom.Läs också: 6 vanliga konflikter i en bonusfamilj

Men även om det mesta flyter på friktionsfritt kan du få uppleva många olika varianter av fjärilseffekten i en bonusfamilj. Ett litet skeende kan få stora konsekvenser även för dem som befinner sig i periferin.

Exempel 1: Din nya killes före detta sambos nyfödda sons pappa har magsjuka, alltså tar du ledigt från jobbet för att skjutsa bonusbarn till judoträningen.

 Exempel 2: Exets nya svärföräldrar har bjudit hela familjen, inklusive dina barn, på en fjällresa. En miss i kommunikationen gjorde att du inte fick reda på detta förrän två dagar före avfärd. Nu måste du berätta för din nya svärmor att ni inte kan komma på släktmiddagen där alla bonuskusiner äntligen skulle träffas, vilket i sin tur leder till ett jättegräl mellan dig och din sambo…

Med Familjen, the extended version, följer inte bara fler människor att tycka om utan även fler viljor som ska jämkas ihop och stöpas i en ny form som passar alla.– Att driva en familj med 5–6 barn är svårt. Ha rimliga förhoppningar, det handlar ju om att få ihop det, säger Jenny Klefbom.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!