Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sexologen Kalle Norwald ger tips till nya förändrar

Sexolog-Kalle: ”Bolibompa-sex kan bli fantastiskt!”

Svårt att få till de intima stunderna med din älskling?

Sluta vänta på lusten och planera sexet under småbarnsåren.

– Skratta gärna åt att det ska gå lite fort, tipsar tv-sexologen Kalle Norwald.

När tvättberg ska vikas, nappflaskor med intorkad välling ska diskas och sandiga galonbyxor ska tvättas är sexet bland det första som prioriteras bort av småbarnsföräldrar. Det har inte gjorts någon större studie i frågan på över tio år. Den senaste svenska studien är från 2012, där 820 småbarnsföräldrar fick svara på hur ofta de har sex. Snittet landade på en till två gånger i månaden, vilket innebär att en del föräldrar hade sex betydligt oftare, och andra betydligt mer sällan.

– Som småbarnsförälder finns det oftast mindre utrymme för den sexuella lusten att agera på, och det behöver inte vara dåligt. Men för vissa par är sexet som ett klister i relationen och med småbarn i närheten blir det svårt att få till, säger sexologen Kalle Norwald.
Samtidigt är han noggrann med att poängtera att det inte finns något universellt svar på hur viktigt eller oviktigt sex är i en kärleksrelation.
– Men om konflikterna blir fler och fler på grund av det uteblivna sexet är lösningen, som så ofta, att prata om saken. Och alla par är inte vana vid att prata om just sex.

Sexologen Kalle Norwald har vi bland annat lärt känna i ”Gift vid första ögonkastet”. Foto: Janne Danielsson / SVT & Shutterstock

Tiden är en maktfaktor

Att ta en snabbis till tonerna av Kokobäng som sjunger att de vill lägga ananas på allt ute i vardagsrummet kan få de flesta människor att tappa lusten. Men enligt Kalle Norwald är det en dålig idé att sitta och vänta på ”rätt tid” att slita av sig kläderna. Istället, tipsar han,
– Att ha sex medan barnen är upptagna med annat kan till och med vara en fördel! Ni kan få möjlighet att fokusera mer än vanligt på varandra och vad den andra tycker om, eftersom det ska gå så snabbt, säger Kalle Norwald och fortsätter:
– Så länge det är uttalat mellan dig och din partner att Bolibompa-sexet kan bli allt från dåligt ligg till fantastiskt sex är det bara att köra!