Foto: (c) Jeffrey Hamilton

Bodelning för gifta

Vad gäller vid en bodelning mellan ett gift par? mama guidar.

Ni äger inte hälften av den andres ­prylar, företag eller fastigheter. Giftorättsgods betyder att ni har rätt till hälften av det som blir kvar när ni dragit bort bägges skulder från värdet av era tillgångar.

Ta fram underlag för samtliga lån, ­krediter, sparkonton och försäkringar och låt värdera alla tillgångar.

Vem som står som ägare på bilen, ­båten eller huset eller hur ni fördelat ­lånen spelar ingen roll. Alla tillgångars värde minus skulder ska ingå.

Det enda som inte ingår är det ni ­tidigare har registrerat som enskild egendom hos tingsrätten eller ärvt med villkor.

Den som vill bo kvar har rätt till det, ni måste inte sälja. Vill båda bo kvar, får den med störst behov stanna. Det gäller oavsett om ni bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt, och även om bostaden är enskild egendom genom äktenskapsförord (men inte genom arv). Den som bor kvar måste köpa ut den andre för att undvika en försäljning.

Äger en av er ett företag som inte är registrerat som enskild egendom, ingår värdet minus skulder.

Värdet av bägges privata pensionssparande ingår.

Ni har rätt att ta med de saker ni köpt eller förde med i boet. Däremot räknas värdet in.

Ni kan också kvitta prylar. Mormors byrå mot farfars bössa. Men du måste inte ta något du inte vill ha.

Be om råd av en jurist innan du skriver på bouppteckning och bodelning. När bodelningen väl fått laga kraft kan du inte ångra dig. Inte ens om du upptäcker att ni gjorde fel eller att det fanns dolda tillgångar.

För sambos gäller sambolagen, ni delar lika på det ni köpt för gemensamt bruk – allt ni ägde som singlar ingår inte i sambodelning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!