Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur hittar man tid, ork och lust till sex under småbarnsåren? Alexandra Rejsmar ger inspiration. (Bilden är ett montage)
Hur hittar man tid, ork och lust till sex under småbarnsåren? Alexandra Rejsmar ger inspiration. (Bilden är ett montage)
Hur hittar man tid, ork och lust till sex under småbarnsåren? Alexandra Rejsmar ger inspiration. (Bilden är ett montage)
Hur hittar man tid, ork och lust till sex under småbarnsåren? Alexandra Rejsmar ger inspiration. (Bilden är ett montage) Foto: Privat / Unsplash

Bättre sexliv efter barn? Sexrådgivaren Alexandra Rejsmar ger sina bästa tips

Se sex som ett pussel och dra dig inte för att parkera barnet framför långversionen av Babblarna. mama tog ett snack med sex- och relationsrådgivaren Alexandra Rejsmar om snabbisar, stimulansoljor och varför lufttrycksvibrator borde bli utskrivet på recept. 

Vardagspusslet är man som småbarnsförälder rätt bekant med – men sexpussel? Nej, det är ingen konstig lek ni ska ägna er åt när barnen äntligen sover. Det är helt enkelt ett sätt att se på sitt sexliv som en pågående process, förklarar Alexandra Rejsmar:

– Man kan ta en snabbis inne på toaletten och då kanske det bara är en av er som kommer. Men om ni snart har sex igen en snabbis, då får den andra komma. Då vet den som inte hann komma att ”nästa gång är det min tur”. Man får samla ihop sexlivet några bitar i taget, som ett pussel. 

Alexandra har själv två barn och möter många mammor i erotikbutiken Intima i Norrköping, där hon jobbar. Majoriteten av kunderna är faktiskt mödrar mellan 25 och 55 år och att be om den tystaste vibratorn, för användning när kidsen sover, är ingen ovanlig fråga. 

Alexandra Rejsmar är ny programledare för podcasten Alla mina ligg 

Tillsammans med butikskollegan Matilda Carleson tar hon över som programledare för podcasten ”Alla våra ligg”, från och med oktober, och då blir det ännu mer sexsnack på arbetstid. 

När det kommer till föräldrar och sexliv tycker Alexandra Rejsmar att fokus ofta blir på hur jobbigt och svårt det är att få till det, under småbarnsåren. 

– Jag tror man måste plocka ut ”mamman” lite från sexlivet. Hela ens liv kretsar ju kring att man har barn, man ska tillmötesgå och fajtas med det hela dagarna och då stannar man lätt i mammahjärnan och känner ”hur ska jag få till det här?”. Men då ser man sig inte längre som kvinna eller sexuell varelse, vilket är tråkigt.

I mamas senaste läsarundersökning (2019) svarade 1300 mammor på frågor om allt från sexfrekvens och kvaliteten på samlivet, till egna personliga önskemål om sexlivet. 91 procent av mammorna uppgav att deras sexliv har förändrats sedan de fick barn och de flesta ansåg att det är på grund av att det har sex mer sällan. Drygt 70 procent av de svarande sa att de vill ha sex oftare. 

”Man får sänka kraven på vad ett fullbordat ligg ska innebära”

En nyckel till att orka – och vilja – ha sex oftare kan vara att sänka förväntningarna, tror Alexandra.

– Man får sänka kraven på vad ett fullbordat ligg ska innebära. Man behöver inte ens ha borstat tänderna, för man behöver inte hångla i dag.

Hon jämför förväntningarna inför sexet – när det väl ska bli av – med förväntningarna inför att bjuda hem gäster på middag:

– Man kan anstränga ihjäl sig för att det ska bli bra, men det viktigaste är att tänka att man inte måste förnya saker. Har du en bra bas där du vet hur du ska göra för att komma, då kan du krydda lite olika. Som en köttfärssås. Basen är densamma men man kan krydda på olika sätt. Så ser jag på sex. 

Viktigt att våga prata om sex 

Alexandra Rejsmar betonar också vikten av att våga prata om sex – vilket kan vara svårt för många eftersom vi ofta saknar ett vokabulär vi är bekväma med. Men det är okej att det blir lite stolpigt i början, man kanske får börja med att bara peka partnern rätt. 

– ”Mmm:a” inte vid fel tillfällen, utan bara när det är skönt. Och framför allt, sluta fejka orgasmer! Vi kvinnor är väldigt, väldigt lyhörda för mäns känslor, men vi måste börja vara lyhörda för våra egna begär och känslor. Man kan inte hela tiden bekräfta dem att de är bäst och kan allt. Då tror de att allt är toppen och då kommer de aldrig steppa upp.

Hon tror också att många i dag ser på sex som något man ska prestera i, snarare än att njuta av. 

– Det är därför vi ser någon i Paradise Hotel som kaninjuckar ihjäl sig. Det kanske ser toppen ut, men hur skönt är det att ha en duracellkaning mellan benen? Inte jätte. Vi måste tänka på sexet som en trevlig stund och inte som något som är rätt eller fel. Det är inget fel i om det inte blir så bra, då vet man till nästa gång. Vi måste också kunna ha ett samtal om det som inte känns jättekul för att det ska kunna bli jättekul. 

Sexpussla, kommunicera och tänka på sexet som en köttfärssås alltså. Men om man ändå vill hotta upp tillvaron med något nytt, vad rekommenderar du som är omringad av sexleksaker hela dagarna?

– Jag brukar säga att det borde vara utskrivet och receptbelagt med lufttrycksvibrator. Den tekniken har verkligen blivit en revolution för kvinnors sexliv och kvinnors onani. 98 procent av kvinnorna får orgasm med lufttrycksvågor och jag vet många äldre som fått sin första orgasm med hjälp av en sådan. Så mitt hjärta klappar lite extra för den. Men man kan använda den på män med, om man sätter den under strängen på penis så kommer det hända grejer. 

Okej, ja sådana har man ju hört om. Men hur fungerar de egentligen? Jag har faktiskt aldrig testat...

– What, inte? Okej, för det första måste du skaffa en efter det här. ”Womaniser” var allra först med lufttrycksteknik. Det började med en man som prövade tekniken på sin hustru. Man sätter munstycket mot eller strax ovanför klitoris. Många tycker att det kan vara lite för känsligt att ha den rakt emot. Sedan suger den och frammanar en orgasm, det är inte så mycket svårare än så. Man kan bestämma om man vill ha raka tryck eller pulstryck. Nu har ju teknologin skjutit i höjden och man kan koppla ihop sin lufttryckvibrator med olika appar också. Det är ett tips om man är ett par på olika platser, då kan man skicka signaler till varandra genom appen. 

Okej, spännande. Vad mer är folk ute efter när de kommer in i butiken?

– Ofta handlar om att man vill förstärka sexlivet tillsammans med någon. Antingen vill man komma på nya saker att göra för sin partner eller så har man kommit på att ”jag vill ha det bra”. Kvinnor köper ofta parleksaker, Satisfyer har till exempel en ”double joy” som man kan använda tillsammans. Den ser ut som ett U och ger vibration till båda. Sådana är väldigt populära. Penisringar är också väldigt populärt. Dels stryper de åt så att det tar längre tid för spermierna att passera, det blir alltså en mer långdragen orgasm för mannen. Och dels finns det vibrationsstimulans ovanpå ringen som kommer åt mot klitoris för kvinnor. 

Enligt Alexandra kan en olja eller ett glidmedel också göra susen för den som inte redan har för vana att använda det.

– Folk frågar ofta efter bästa sexleksaken, men stimulansoljor är supertrevliga. Man delar ofta upp dem i två, där den ena innehåller mentol och ger mer en temperaturresa och skiftar mellan kallt och varmt. Många gillar det. Den andra är cannabisbaserad stimulansolja som fungerar värmande och vibrerande. Det finns inte ”det roliga” i den, så det är ingen vits att försöka äta den eller så, men i de nedre regionerna fungerar den verkligen super. 

Haha, okej. Då gäller det bara att hitta – eller ta sig – tid till sex mellan sömnbrist, för lite egentid och Netflix. Har du något tips?

– Nu med Youtube kan man ju till exempel sätta på Babblarna, den där entimmesversionen.

Just det, du menar att det finns en anledning till att den har sjuttioelva miljoner visningar...?

– Ja, alltså vare sig det handlar om att få duscha i fred eller ett snabbskjut så tror jag den gör gott för alla!

Alexandra Rejsmar

Ålder: 31.
Familj: Sambon Petter, barnen Liah, 11, och Tristan, 6.
Bor: Norrköping
Gör: Jobbar på erotikbutiken Intima i Norrköping, gör podden ”Kvinntervju”.
Aktuell: Som ny programledare för podden ”Alla våra ligg”, tillsammans med Matilda Carleson, från och med oktober.