Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
2 AV 2

Barn varannan vecka – 5 anledningar att sluta känna skuld

Som separerad mamma är det skönt att läsa trovärdiga studier som bevisar att barnen inte behöver få men för livet på grund av att förhållandet man levde i inte höll. När saknaden blir för jobbig kan positivt tänkande vara till stor hjälp. Här är 5 saker som varannan-vecka-mamman älskar att höra.

1. Barn blir inte stressade av växelvis boende

Barn som efter en skilsmässa bor växelvis hos föräldrarna mår nästan lika bra som barn som bor med båda föräldrarna. Flera stora studier från CHESS – Centre for Health Equity Studies – som är knutet till Karolinska institutet och Stockholms universitet, visar att vid en skilsmässa är växelvis boende det bästa för barnen. Den oro som har funnits över att växelvis boende skulle göra barnen stressade verkar inte stämma.

2. Varannan-vecka-livet är den mest jämlika formen av föräldraskap

Växelvis boende är en helt jämlik form av föräldraskap eftersom föräldrarna de facto tar hand om barnen halva tiden var och båda föräldrarna har lika mycket ansvar. Studier har visat att barn i växelvis boende hos straighta föräldrar dessutom är sällsynt nöjda även med relationerna till sina pappor.

3. Tid för dig själv gör dig till en bättre förebild

Som kvinna är det ofta svårt att få vardagen att gå ihop med jobb, hämtning, lämning, städning, matlagning, vänner, träning, sociala kontakter, aktiviteter, läxläsning och allt annat. När du har en vecka utan barn får du tid till att planera, jobba undan och minska vardagsstressen den veckan du har barnen. Dessutom ger ensamtiden tillfälle till eftertanke och möjlighet till att känna efter vad du vill i livet. Satsa på det! På så sätt bygger du ett starkare självförtroende och bli en bättre förebild för dina barn. Källa: Psychology Today.

LÄS MER: Barnfri vecka utan krav – tips till varannan-vecka-mamman

Njut av tiden tillsammans, men känn inte dåligt samvete när barnen är med sin andra förälder. Foto: ArtMarie

4. Barn behöver mat, kärlek och ett tryggt hem – inte ett eget rum, Playstation och utlandsresor

Ibland är det svårt att bevara fokus på vad som är viktigt på riktigt. Det finns inga studier som säger att ett barn behöver alla de materiella saker som du kanske hade råd med när du levde i ett förhållandet (och som dina barn nu har hemma hos sin andra förälder). Det bevisas av studier om hur man kan fostra lyckliga barn vid en skilsmässa. Kanske är det till och med bra för både föräldrar och barn att få perspektiv på vad som faktiskt är viktigt – på riktigt.

5. Barn lär sig att olika är bra

Alla lever i olika familjer, har olika kulturer, vanor, tankar och regler. För skilsmässobarn blir det mer påtagligt eftersom de strider mot normen om kärnfamiljen (om än mindre och mindre i takt med att skilsmässorna ökar). Bor de dessutom växelvis hos föräldrarna är de vana vid olika sätt att leva. Kanske får de därmed lättare att acceptera andras olikheter och får en större förståelse och respekt för att annorlunda är bra.