Hur hittar man tillbaka till varandra efter småbarnsåren? Foto: Unsplash

Karoline, 36: ”Attraktionen för min fru har försvunnit sedan vi fick barn”

Tvåbarnsmamman Karoline känner att hennes fru helt har gått upp i mammarollen. Nu känner hon ingen attraktion och upplever att hon måste lämna sin fru om den inte kommer tillbaka. Sexolog Sofia Rydhög ger henne råd.

Lisa Nylén

Karoline, 36: ”Attraktionen för min fru har försvunnit”

”Jag och min fru har två barn, där vi burit varsitt. Barnen är i dag 4 respektive 2 år. Det senaste året känner jag mig inte alls attraherad av min fru. Jag upplever att hon reducerats till mamma och att kvinnan jag blev kär i för nio år sedan har försvunnit. Jag älskar henne, men känner inte att jag vill ha sex med henne, trots att jag tycker att det är viktigt för relationens överlevnad. Vi har sex ett par gånger i månaden, ganska pliktskyldigt, och efteråt känns det bra, men jag saknar det där heta sexet som vi hade före barn. Numera ligger det inte sällan minst ett barn i sängen, vilket såklart också påverkar samlivet. Jag vill inte lämna min fru, men om inte attraktionen kommer tillbaka känns det oundvikligt.”

Sexologen: ”Visa din fru att du är nyfiken på henne”

”Hej Karoline! Detta är ett vanligt problem som jag stöter på i mitt jobb som sexolog. Jag brukar alltid börja med att säga att, har vi en gång haft lust till en människa så kan vi ofta hitta tillbaka till den igen. Men naturligtvis kräver det en viss ansträngning.
Vad var det hos din fru som du först föll för? Vad attraherade dig då? Påminn dig om allt det som gjorde att du valde henne från början. Vet du hur din fru känner inför ert sexliv? Är hon nöjd, tror du? Kan du berätta för henne att du saknar sexet ni hade från början? Kan ni prata om vad ni gjorde då, som ni inte gör nu? Finns det möjlighet för er att skaffa barnvakt och pausa föräldrarollen en helg då och då? Kan du låta din fru komma iväg på egna aktiviteter så att hon får pausa mammarollen? Ibland kan egentid vara det vi behöver för att känna mer lust till oss själva och i förlängningen mer lust till vår partner. 

Visst kan man hitta tillbaka till varandra! Foto: Unsplash

Ni måste även ordna så att ni har sex i ett rum där det inte ligger barn. Kanske kan ni ha sex i duschen eller någon annanstans? Visa din fru att du är nyfiken på henne, berätta varför du älskar henne och vad du skulle vilja göra med henne. Skicka ett sexigt sms från jobbet så att ni båda kommer i stämning inför kvällen. Dina ansträngningar kommer förhoppningsvis få henne att känna sig som mer än bara mamma. Lycka till!”
/Sofia Rydhög, trebarnsmamma, samt sexolog på Barnmorskegruppen Öresund och Hälsomedicinskt center i Lomma. 

Du kanske också vill läsa om Melissa som vill hotta upp sexlivet efter småbarnsårens kaos?
Eller denna artikel: Det här önskar vi att vår partner gjort för oss när vi blev mammor