Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Anna-Karin Nauckhoff om sin regnbågsfamilj.
Anna-Karin Nauckhoff om sin regnbågsfamilj.
Anna-Karin Nauckhoff om sin regnbågsfamilj.
Anna-Karin Nauckhoff om sin regnbågsfamilj. Foto: Privat/Anna-Karin Nauckhoff

Anna-Karin Nauckhoff: ”Viktigt att synliggöra alla regnbågsfamiljer”

Den 6:e maj firas Regnbågsfamiljernas dag, för att uppmärksammas mångfalden i hur en familj kan se ut och för att lyfta hbtqi-personers familjer. Anna-Karin Nauckhoff lever i en regnbågsfamilj, och menar att dagen är viktig.
– Det finns fortfarande saker kvar att göra och ändra på men utan alla förkämpar hade vi definitivt inte varit där vi är i dag, säger hon till mama.

Emelie Lindblom Dalén

Mamma, pappa, barn... Eller? Familjer kan se ut på väldigt många olika sätt, och den 6 maj uppmärksammas och hyllas just denna mångfald! En som kommer att fira dagen är Anna-Karin Nauckhoff.

Den 6:e maj är det Regnbågsfamiljernas dag, vad betyder den dagen för dig? Ska ni fira på något speciellt sätt?
– Ja det är det, grattis alla regnbågsfamiljer! Vi kommer fira dagen med att äta extra gott, dansa lite på borden, dricka sockerdricka och tända tomtebloss, och så klart pussa på varandra lite extra. På söndag blir det mer firande i trädgårdsföreningen i Göteborg där massa regnbågsfamiljer kommer samlas. Runtom i Sverige anordnas även andra event nu i helgen, som är kopplade till dagen. Så ett tips är att kolla upp vad som händer där du bor, och är det inget så kanske du själv kan arrangera något kul, säger Anna-Karin. 

Anna-Karin Nauckhoff

Ålder: 41 år.

Familj: Fru Carro, 37, barnen Elvis, 12 och Bobbo, snart 3, och en hund. 

Bor: Tvåfamiljsvilla i Göteborg. Min familj på ena våningen och min svägerska och hennes familj (inklusive vår hunds bror) på den andra våningen

Gör: Driver podcasten Lesbisk Gravidpodd, skriver och jobbar som fritidsledare.

Varför är den här dagen viktig?
– Den är viktig för att synliggöra regnbågsfamiljer och att familjer kan se ut på olika sätt. Sedan är det också en dag att hylla de som gått före och kämpat för våra möjligheter till familj. Det finns fortfarande saker kvar att göra och ändra på men utan alla förkämpar hade vi definitivt inte varit där vi är i dag, så de förtjänar all hyllning och firande. Ja och så är det så klart roligt att ha en dag att samlas och fira på!

Puss! Anna-Karin träffade sin fru Carro för snart sju år sedan. Foto: Privat/Anna-Karin Nauckhoff

För somliga kanske ordet Regnbågsfamilj fortfarande är nytt, hur kan en regnsbågsfamilj se ut?
– En regnbågsfamilj kan nog se olika ut beroende på vem man frågar, men jag tänker att det är när föräldrarna är samkönade, eller om det är en förälder; att den är homosexuell. Eller när föräldrarna är olikkönade men en, eller båda, har transerfarenhet. Sedan är det så klart upp till var och en, kommer ett barn ut som hbtq och hela familjen vill kalla sig för regnbågsfamilj så är det ju det jättefint och bra.

Regnbågsfamiljensdag - 6 maj

Regnbågsfamiljernas dag har uppmärksammats nationellt av RFSL sedan 2019 och nytt för i år är att dagen får ett fast datum, den 6 maj.  
Dagen är till för att belysa att familjer ser ut på en mängd olika sätt och för att hylla alla de som kämpat för de rättigheter och möjligheter att bilda och vara familj.
Internationellt kallas dagen International Family Equality Day, IFED.

En regnbågsfamilj kan se olika ut beroende på vem du frågar

Anna-Karins egen familj består henne, hennes fru Carro, deras barn Elvis, 12, och Bobbo, snart 3, och så hunden Majken. Bobbo är Anna-Karin och Carros gemensamma barn, och Elvis fick hon som en fin bonus när hon träffade sin fru för snart sju år sedan. 

Hon menar inte att det finns några särskilda utmaningar som skiljer hennes familj från andras.
– Det är så klart möjligt att folk snackar bakom våra ryggar men vi får inte höra något i allafall. Absolut att folk kan titta en extra gång när vi går på stan, men inte med några arga blickar vad jag har tänkt, utan antagligen mer av ovana. 

Däremot upplever Anna-Karin fortfarande att det finns en stark heteronorm.
– Även om samhället blir mer och mer öppensinnat så lever heteronormen starkt kvar, och den förutsätter att om det finns ett barn så finns det också en mamma och en pappa. Vissa kanske tycker att det måste finnas en mamma och en pappa, medan andra bara tycker att det finns en mamma och en pappa. Pratar man med en sådan person så har de ofta mycket frågor om donatorn, eller pappan, som de kallar honom. Men det finns ju ingen pappa, bara en vänlig själ som donerat några av sina spermier. Det gäller då för oss och andra som fått hjälp av en donator, men det finns det nog en hel del fördomar mot andra regnbågsfamiljer också.

Det finns ju ingen pappa, bara en vänlig själ som donerat några av sina spermier

Du gör en podd också, Lesbisk gravidpodd, berätta gärna lite om den! Hur kom den till?  
– Kanske är det först när man ger sig in i det här med att som samkönat par vilja ha barn som man märker hur extremt heteronormativ all information i frågan är, så var det iallafall för mig. Tips som ”ligg, ligg, ligg!” funkade exempelvis inte lika bra för oss. Så jag bestämde mig för att när jag blir gravid tänker jag starta en podd om att skaffa barn som lesbisk, och så gjorde jag det! 

Brorsorna Bobbo och Elvis. Foto: Privat/Anna-Karin Nauckhoff

– I ”Lesbisk Gravidpodd” har jag gäster som berättar om just sin väg till barn och även specialavsnitt om olika ämnen. Jag känner att det är en podd som behövs, både för de som är i det läget som jag var när jag började intressera mig för det här med att skaffa barn och för representationen och normaliseringen. Dessutom är det så klart bra för både barnmorskor och andra intresserade att lyssna på den också, för att lära sig lite saker om hur det går till när lesbiska skaffar barn.

Vill ni ha fler barn?
– Både ja och nej, hade jag påbörjat det här med en önskan om barn tidigare i livet så absolut. Nu känner jag oftast nej, men har lite svårt att släppa tanken på att göra en enda insemination till för att se om det liksom är meningen eller inte. Lite som det närmsta ”att bli gravid av misstag” fast för oss.

Vilket är ditt bästa föräldra-hack?
– Att ha hemmadejter med sin partner när barnen har somnat! Alla har inte barnvakter som kan hoppa in hela tiden, då är det perfekt att dejta hemma i stället. Klä upp er, laga eller köp någon god mat, sätt på musik och ta ett glas vin. Vi har hemmadejt ungefär varannan vecka så det är välbeprövat och absolut välrekommenderat!

Även om samhället blir mer och mer öppensinnat så lever heteronormen kvar, menar Anna-Karin. Foto: Privat/Anna-Karin Nauckhoff

Vad är det viktigaste att lära sitt barn, tycker du?
– Samtycke och allas lika värde. Om alla prioriterar att lära sina barn det så kommer vi få till en helt fenomenal värld inom en snar framtid, tror jag.

Enligt Anna-Karin kan en regnbågsfamilj se olika ut beroende på vem man frågar. Här med bonussonen Elvis! Foto: Privat/Anna-Karin Nauckhoff

Vad är det viktigaste ditt barn har lärt dig?
– Att det faktiskt går att älska någon helt villkorslöst. Min minsta, som jag bar i magen, lärde mig dessutom att min kropp inte bara är en väldigt bra kropp utan faktiskt helt fantastisk; jag kunde ju både göra och föda honom!

LÄS MER: Mammorna Lina och Emma: ”Vi vill att vi gills – som par och familj”
LÄS MER:
Fråga barnpsykologen: ”Vi är tre föräldrar – hur ska vårt barn bo?”