Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur är det att ha sex efter förlossningen?Hur är det att ha sex efter förlossningen?Hur är det att ha sex efter förlossningen?
Hur är det att ha sex efter förlossningen? Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

3 pappor om sex efter bebis

Hur har sexet förändrats sedan du fick barn? Vi ställde frågan till tre pappor.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Peter, 33: 
”Jag är den nojiga av oss och är rädd att sonen ska vakna”

– Sex var till en början inget man var sugen på efter en 14 timmar lång förlossning, men efter ett uppehåll på några veckor väcktes en nyfikenhet och ”första” sexet var underbart. Jag märker att jag blir trött av att jobba en hel dag och komma hem och fortsätta ”jobba” med barnen och hemmet. Då märker jag en viss irritation hos min sambo om hon är sugen och inte får sex på grund av mig, men det går fort över. I mitt tycke är sex inte allt, även om det är roligt. Man kan njuta av varandra på andra sätt och umgås med familjen också. Jag är även den nojiga av oss och är rädd att sonen typ ska vakna precis under akten och vill att det ska gå snabbt, jag har lite få­det­överstökat­känsla. Men att få barn tycker jag inte har förstört sexlivet för oss, vi hinner med det då och då ändå.

Peter har två barn som är 5 år respektive 3,5 månader.

Per, 45: ”Det går längre tid mellan gångerna nu”

– Även innan vi fick barn kunde jag vara trött på kvällarna och inte orka eller ha lust att prioritera sex. Vi är lantbrukare och har i perioder mer arbete på gården. Då kunde det ibland gå några veckor utan att det blev av. Den största skillnaden sedan vår dotter kom är att det går längre tid mellan gångerna nu. Ibland ett par månader, någon gång mer. Det är inte så mycket att göra åt och det känns ändå okej. Orkar eller vill man inte så är det bara så. Vi har aldrig ställt krav på varandra gällande sex. Det blir mer snabbisar än förut, av rädsla att dottern ska vakna för hon sover i vårt rum. Oftast är det jag som går och lägger mig först och om jag får sova ett par timmar innan min fru går och lägger sig blir det ibland sex då.

Per har ett barn som är 3 år.

Martin, 24: ”Nu börjar det komma tillbaka”

– Jag skulle inte påstå att min sexlust har förändrats av att få barn. Däremot har sexlivet förändrats i och med att vi inte hade sex första tiden efter bebis. Det hade nog flera skäl. Min sambo hade gått igenom en graviditet och förlossning. Men självklart har vakna nätter och irritation över att sambon inte diskat vällingflaskan också en negativ inverkan. Att gå och tänka på sex i allt detta har i perioder bara känts konstigt. Ett tag kändes det som att det som att sex var något som tillhörde ett annat liv och jag var märkligt nog okej med det. Första gångerna efter förlossningen kändes som att ha sex för första gången, inte på ett positivt sätt utan osmidigt och lite taffligt. Nu börjar det komma tillbaka och sakta men säkert börjar jag tillåta mig själv att tänka att de där barnfria timmarna skulle kunna användas till annat än en chans till återhämtning. När vi bara hade min sambos barn hade vi ett aktivt sexliv, så jag tror att vi kan hitta tillbaka till det i takt med att bebisen blir äldre.

Martin har ett bonusbarn som är 4 år och ett barn som är 9 månader.

Läs också:

3 mammor om sex efter bebis

Efter bebis: Sexlivet, var är du?

Artikeln publicerades i april 2016.