Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Trött på vardagslunken? Här är 14 tips som stärker er relation till varandra!Trött på vardagslunken? Här är 14 tips som stärker er relation till varandra!Trött på vardagslunken? Här är 14 tips som stärker er relation till varandra!
Trött på vardagslunken? Här är 14 tips som stärker er relation till varandra! Foto: iStock / Getty images

14 tips som stärker relationen under småbarnsåren (hej vardagsdejter!)

Vad är en dejt? Kanske måste vi småbarnsföräldrar omvärdera just det, menar psykologen och sexologen Linn Heed.

Här ger hon experttips på enkla och intima dejter som alla kan få till - även under de mest intensiva småbarnsåren.

Det är lätt att partnerrelationen går på slentrian när vi är uppe i de mest intensiva småbarnsåren. Vi tog kontakt med Linn Heed, psykolog, sexolog och relationsexpert på Coupleness för att få ny - och enkel! - dejtinspiration.

Småbarnsåren ÄR intensiva. Hur vårdar man kärleksrelationen?
– Acceptera att småbarnsåren just ÄR intensiva, förlika dig med att omprioritera och downsizea vissa ting i tillvaron. Nästa steg är att lyfta fram er kärleksrelation som par, inte som föräldrar. Påminn dig själv om att din partner och du är anledningen till varför ni valde att skaffa barn och bli en liten familj! Försök att förnimma känslan av att vara förälskad och vilja bekräfta och se varandra, säger Linn Heed och fortsätter:

– Ett bra tips kan vara att medvetet göra minst tre små men bra saker för din partner. Det kan vara att skriva en gullig godmorgonlapp vid tandborsten, brygga en kopp kaffe och servera på sängkanten eller att skicka ett gulligt sms under arbetsdagen. Det är den lilla osjälviska tanken som gör underverk. Viktigt att lyfta fram är att proaktivt vårda sin kärleksrelation över tid, vilket innebär att det är en investering som ska ge god avkastning under många år.

Linn Heed är psykolog, sexolog och relationsexpert på appen Coupleness och ger här förslag på nya och annorlunda dejter för småbarnsföräldrar.Linn Heed är psykolog, sexolog och relationsexpert på appen Coupleness och ger här förslag på nya och annorlunda dejter för småbarnsföräldrar.Linn Heed är psykolog, sexolog och relationsexpert på appen Coupleness och ger här förslag på nya och annorlunda dejter för småbarnsföräldrar.
Linn Heed är psykolog, sexolog och relationsexpert på appen Coupleness och ger här förslag på nya och annorlunda dejter för småbarnsföräldrar. Foto: Coupleness

Eftersom livet består av mer vardag än helg och fest är det viktigt att få till dejter i vardagen, tycker Linn, som menar att den stora utmaningen ligger i att tänka om kring konceptet dejt. 

– En dejt behöver inte innebära storslagen trerättersmiddag på lyxrestaurang med efterföljande drinkar och nattklubb, som förr i tiden innan småbarnsåren. Vardagsdejtande kan vara att själva äta en senare middag på tu man hand med tända stearinljus, efter att barnet har lagt sig. Eller att ge varandra en avslappnande massage med tända ljus innan sänggåendet. Vardagsdejta är också intimt förknippat med att vardagshångla och att inte glömma bort att tungkyssas. Många par slutar att kyssa varandra efter några år, och plötsligt är det bara pussar på munnen som i värsta fall byts ut mot pliktskyldiga kindpussar. Kom ihåg att kroppen aldrig glömmer, vilket innebär att den MINNS det sköna, det härliga och det underbara som händer när två kroppar möts som en gång har älskat varandra.

Experten tipsar: 6 olika typer av dejter

Här är förslag på sex olika typer av dejter som kan ge er inspiration på vad ni kan göra. Dejter som fyller på relationskontot på lite olika sätt. Alla dessa dejter är med och bidrar till en välmående relation.

1. En dejt med uppskattning
En dejt som fokuserar på sakerna i livet, och med varandra, som ni är tacksamma över.
Förslag: Rita bilder av varandra (och släpp på att det ska bli fint) och markera delar som ni tycker extra mycket om, antingen med ord eller i bilder.
Gör något volontärt som någon av er brinner lite extra för. Kan vara att hjälpa Stadsmissionens soppkök, hjälpa till i ett hundstall, eller någon lokal organisation.

2. En dejt med intimitet
En dejt som bokstavligen för er närmare varandra och kanske introducerar er till nya sätt att vara intima tillsammans.
Förslag: testa tantra-yoga eller gå tillbaka till hederliga gamla kärleksbrev och läs dem för varandra. Våga ha ögonkontakt och stäng av telefonerna.

3. En dejt med något nytt
En dejt som gör att ni fortsätter vara nyfikna på varandra. Tillsammans upptäcker ni nya saker.
Förslag: Ladda med 100 frågor till varandra (och kör så många ni) hinner – ni kan hitta massa inspiration på nätet, och det finns även färdiga kortlekar. Eller testa escape room!

4. En dejt med något roligt
En dejt som tar fram era mer barnsliga sidor.
Förslag: gå på stand up comedy eller lär er jonglera med hjälp av Youtube.

5. En dejt som kommunicerar
En dejt med fokus på kommunikation, som hjälper er att få verktyg för att dela känslor och hur ni mår på riktigt på ett tryggt och meningsfullt sätt.
Förslag: titta på en film som betyder något för en av er och diskutera den efter. Släpp prestigen och kör karaoke, välj sånger efter ert humör.

6. En dejt om er
En dejt som påminner er om hur mycket ni värdesätter varandra och varför ni blev kära.
Förslag: skapa ett fysiskt album från senaste semestern eller året som gått. Välj ett år eller en månad från er gemensamma historia och titta tillbaka på bilder och prata om var ni var i livet just då.

Att ge varandra massage kan vara en bra vardagsdejt.Att ge varandra massage kan vara en bra vardagsdejt.Att ge varandra massage kan vara en bra vardagsdejt.
Att ge varandra massage kan vara en bra vardagsdejt. Foto: iStock / Getty imges

8 ENKLA saker att göra på en vardagsdejt

1. Ha picknick i sängen med plockmat och tända ljus.

2. Dricka bubbel i badkaret och tvåla in varandra.

3. Spela klädpoker.

4. Skriv 10 frågor vardera och lägg i en burk. Sedan ska båda svara på alla frågor. Kan vara allt från ”Vad skulle du göra om du vann 1 miljon kronor?” till ”Vilken egenskap hos dig själv uppskattar du mest?”

5. Laga en maträtt tillsammans som ingen av er har ätit och drick något gott till.

6. Ge varandra massage. Hårmassage är uppskattat, liksom fotmassage. Märk väl att kvinnor som får sina fötter masserade har lättare att bli sexuellt upphetsade och nå orgasm.

7. Överraska med att sätta på dig dina finaste underkläder till hemmadejten. Det är dresscoden, inga andra kläder. Kommer garanterat att skicka rätt signaler samt lätta upp stämningen.

8. Berättelseburken
Teman: Resor jag vill göra och varför, Sexupplevelser jag vill pröva, Det här visste du inte om mig. Vitsen med berättelseburken är att man antingen kan göra det väldigt kul och lekfullt eller mer kärleksfördjupande i sin relation, och det är helt gratis och man skriver lapparna precis när man skall göra det. Tänd lite ljus, sätt på skön musik och drick något gott. Stämningsfullt och alldeles gratis och förberedelsefritt.

LÄS OCKSÅ: Bättre sexliv efter barn? Sexrådgivaren Alexandra Rejsmar ger sina bästa tips

LÄS OCKSÅ: ”Jag har fullständigt tappat sexlusten sedan jag fick barn”