Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sarah Dawn Finer: ”Jag har inte ett normliv.  Jag eftersträvar inte det och mina val blir därefter i mitt moderskap”.
Sarah Dawn Finer: ”Jag har inte ett normliv.  Jag eftersträvar inte det och mina val blir därefter i mitt moderskap”.
Sarah Dawn Finer: ”Jag har inte ett normliv.  Jag eftersträvar inte det och mina val blir därefter i mitt moderskap”.
Sarah Dawn Finer: ”Jag har inte ett normliv. Jag eftersträvar inte det och mina val blir därefter i mitt moderskap”. Foto: Alison De Mars / Pressbild

Sarah Dawn Finer: ”Barnmorskorna räddade livet på mig och mina barn”

Sarah Dawn Finer efterlyser mer systerskap mammor emellan. 

I en intervju med mama berättar artisten och skådespelaren om varför hon inte lägger ut bilder på sina barn, om momshaming i sociala medier – och om sina dramatiska förlossningar, som lämnat fysiska och psykiska spår men också stärkt henne i att fortsätta stå upp för kvinnors rättigheter.

– Första gången jag födde barn, så hade jag dött utan akut operation direkt efter, för min moderkaka fastnade och jag förlorade så otroligt mycket blod. I ett annat land så hade det inte gått som det gick här.

Att vara två småbarnsföräldrar som ska försöka få ihop en intervju i slutet av vabbruari är ett gissel. Lägg till ett sportlov. Och att en av personerna är en av våra mest älskade artister, programledare och poddskapare – och det blir helt plötsligt svårare att få ihop ett videosamtal än att bestiga Mount Everest. Men när Sarah Dawn Finer, 41, får mina frågor på mejl kommer svaren snabbt. Som goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna vill hon använda sin röst för de kvinnor som inte kan. Uppvuxen i ett feministiskt hem tackar hon sina föräldrar för drivet som får henne att fortsätta kämpa för och synliggöra frågor som barnäktenskap, aborträtten och rätten till sin egen kropp. 

– Jag hade turen att ha två feministiska föräldrar som lärde mig att se världen med de ögonen tidigt. Hur smärtsamt det än kan låta så var det faktiskt stärkande. Att se att jag kunde göra mer och hade mer möjligheter än kvinnor före mig eller i andra delar av världen, fick mig att inte ta det för givet. Det fick mig också att stå upp för mig själv. 

Sarah Dawn Finer

Ålder: 41.

Familj: Sambo, två barn och fyra bonusbarn.

Bor: Stockholm.

Gör: Artist, låtskrivare, skådespelare och programledare. Hon driver också intervjupodden ”Talk to me” och hörs i ”Söndag med Sarah” i Mix Megapol.

Aktuell med: Som goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna som jobbar för kvinnors rättigheter i 20 länder, och stödjer 140 kvinnorättsorganisationer runtom i världen. 

I det här arbetet. Vad gör dig arg?
– Vad gör mig INTE arg? Det som gör mig mån om att jobba vidare är att vi går två steg framåt i vissa avseenden, men två steg bakåt i många andra...
– Trots att miljoner av kvinnor fortfarande inte har rättigheter så finns länder där man vill TA bort makten, lagarna och rättigheterna som vi kämpat så länge med att få. 

Det måste vara oerhört tungt ibland. Vad gör dig hoppfull?
– En enda dag med min dotter gör mig hoppfull. För jag ser hur livet ser ut än så länge för henne. Att hon fortfarande tror, som hon ska, att hon har rättigheterna och möjligheterna att göra vad hon vill i livet.

En enda dag med min dotter gör mig hoppfull. För jag ser hur livet ser ut än så länge för henne.

Sarah Dawn Finer som mamma: ”Känslosam på gott och ont”

För snart sex år sedan blev Sarah Dawn Finer mamma för första gången till en dotter och för två år sedan fick hon en son. I familjen finns också fyra bonusbarn. Att vara en offentlig person och mamma är komplext och något som Sarah reflekterar mycket över, särskilt inför en intervju med Sveriges största föräldratidning. Hon är noga med att hålla sina barn utanför offentligheten och delar till exempel aldrig bilder på sina barn, ens i sina privata kanaler.

– Jag vill lägga upp 1000 bilder och filmer på dem jämt för jag har världens vackraste, roligaste och mest fantastiska barn, men jag hejdar mig. Jag vill inte ha konsekvenserna av att de bilderna inte längre bara är våra. Om det skulle bli så. De måste vara medvetna om vad det innebär först och få välja det själva, säger hon och fortsätter:
– Folk tycker jag är skittråkig och jobbig för detta. I och med att jag inte vill att de lägger upp filmer och bilder på mina barn heller... Men så får det vara. Jag tänker mycket på det, och samtidigt har jag bestämt mig för det för längesen. Innan jag ens hade barn. 

Hur skulle du beskriva dig själv som mamma?
– Trött. Hahaha... Tydlig. Kärleksfull. Generös. Omsorgsfull. Rak. Ganska konsekvent. Rolig. Känslosam på gott och ont. Lite rock’n’rollig och härlig när det är som bäst och lite deppig och sur när det är som sämst. 

Sarah Dawn Finer har precis avslutat en intensiv vinter med många konserter och gig, på bilden under sin julshow på Hamburger börs med Tareq Taylor. Foto: Karin Törnblom / TT NYHETSBYRÅN

Sarah om förlossningarna: ”Jag är orimligt tacksam”

Att föda barn tryggt och säkert är inte en självklarhet på alla platser i världen. Till och med här hemma i Sverige är förlossningsvården under vad som känns som ständig press och oro. Oro över inte att få plats på förlossningen, att personalen inte ska ha tid för en - och långa resvägar till förlossningen är saker som vi på mama rapporterat om på olika sätt under alla 20 år vi funnits.

När Sarah tänker tillbaka på sina två förlossningar idag känner hon tacksamhet.

– Första gången jag födde barn, så hade jag dött utan akut operation direkt efter, för min moderkaka fastnade och jag förlorade så otroligt mycket blod. I ett annat land så hade det inte gått som det gick här. Eller om jag födde utan närhet till operationsmöjligheter. Och min dotter hade navelsträngen två varv runt halsen och kunde inte andas direkt, så det var tur att vi var på sjukhus, berättar Sarah Dawn Finer.

När hennes andra barn skulle komma till världen fyra år senare upplevde hon sin största mardröm. En händelse som är svår att prata om än idag.

– Min son klarade sig nästan inte, på grund av komplikationer. Enkelt förklarat men svårt att uppleva. Framför allt minutrarna innan jag visste om han överlevde och timmarna/dagarna innan vi visste vad konsekvenserna skulle bli. Och han har fått, likaså jag, skador av det traumat efteråt. Fysiska och psykiska. Små och stora. 

Nu när det gått en tid, vad tänker du om det du var med om?
– Det kommer ta lång tid innan jag kommer att kunna prata eller tänka på det utan att gråta. Eller känna mig kropp knyta sig... Jag vet inte om det någonsin kommer att lämna mig. Det krävs mycket jobb och tid. Även om jag kan jobba igenom det psykiskt så minns kroppen saker. Och tvärtom. Men, jag är så otroligt lyckligt lottad för det hade kunnat vara så mycket värre. Utan barnmorskorna och läkarna, just de där och då, som räddade livet på mig och mina barn... Så hade inte livet blivit som det blev. Jag är orimligt tacksam för det och för dem.

Tre frågor till Sarah om föräldraskap

Vad är viktigast att lära sina barn?

– Empati. Att älska sig själva och andra. Att vara snälla, kämpa för det man tror på och det som är rätt och att fortsätta vara passionerade.

Vad har dina barn lärt dig?

– Allt. De har visat mig allt. De har lärt mig hur lite jag vet och kan, och hur mycket jag kan förändra. De har lärt mig att vara barnsligare och vuxnare. Starkare och svagare. Och synliggjort allt jag inte tycker om hos mig själv. Och lite av det det jag är stolt över. hahaha… Och lärt mig vad moderskap eller föräldraskap kan betyda. En obeskrivlig kärlek och en känsla av att jag skulle kunna ”dö eller döda” för dem.

Vad är roligast att göra med dina barn?

– Bada i pool eller badkar. Lyssna på musik. Åka på turné - eller se dom i världen. Dansa. Hemmadisco. Älskar.

”Mammor kan mobba varandra på ett hemskt sätt när vi borde stötta varandra”

Sarah Dawn Finer återvänder till föräldraskapet och att prata om sina tankar kring det i tv, tidningar och i egen podcast. Som en person som syns och hörs har hon fått känna på baksidorna med att dela med sig och hon menar att klimatet mammor emellan kan vara hårt. Onödigt hårt. 

– Om man öppnar upp för att prata om sitt moderskap eller sin graviditet eller vadsomhelst så har det verkat som att kvinnor framför allt känner att dom vill kommentera eller kritisera andra mammor om de inte är som du. Jag har inte ett normliv. Jag eftersträvar inte det och mina val blir därefter i mitt moderskap. Precis som om du bor i ett annat land eller har ett helt annat yrke. Jag tycker mammor kan mobba varandra på ett hemskt sätt när vi borde stötta varandra. Särskilt i sociala medier. 

Du har sagt att ”Det är så oerhört mycket svårare att vara mamma än att gå ut på en scen och leda ett tv-program”.
– Hahaha... Ja. Så är det. För det första: Någon har bett mig eller önskat att jag ska vara där. Så jag är ”vald” av några i alla fall. Inte påtvingad 😉 Tv-teamet eller publiken eller redaktionen har inte ”trotsålder”. Det finns dessutom en början och ett slut – det är inte ett program som bara pågår. Och folk hjälper mig med hår och smink och jag får lagad mat?!?! I can go on and on. 

Sarah Dawn Finer: Det här önskar jag att någon hade berättat för mig innan jag blev mamma

Sarah drömmer om att en dag skriva en bok om allt som hon önskat att hon visste innan hon fick barn. För mamas läsare delar hon några punkter som hon skrivit ner.

 

• Du behöver inte älska allt med moderskap för att vara en bra mamma. Det är ok att inte klara av eller aldrig tycka om delar av moderskap eller föräldraskap.

• Att få barn kommer inte läka tomrummet i dig, det kan ingen utom du själv göra. Så nej, att få barn kommer inte göra dig hel. Snarare visa hur stort hålet är.

• Visa barn allt du är. Även det du tycker sämre om. Prata om när du gör fel, och varför. Prata om hur världen ser ut. Att dölja hemskheter eller verkligheten för dem, gör inte barnen rustade för hur världen ser ut.

• Spela musik. När dom är vakna, när dom sover. Under förlossningen. Närsomhelst. Ha hemmadisco och spela mycket olika sorters musik. Du behöver inte lyssna på ”bara barnmusik”.

• Rutiner är bra. De skapar trygghet. Men spontanitet är superviktigt. Det skapar en mer verklig reaktion för livet med barn och att kunna ta det som kommer med ro. Det hjälper också barnen att dom klarar sig i olika situationer om dom utsätts för det oftare än att allt är ”som vanligt”.