Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Det "juulska" sättet att prata skapar lite skönare stämning

Vi Föräldrars chefredaktör Sara Tuncel har upptäckt sin "föräldratelefonsvarare". Och plötsligt blev det så himla mycket lättare att vara förälder. 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Det var en aha-upplevelse för mig när jag först kom i kontakt med ordet ”föräldra­telefonsvarare”. Det är Jesper Juul, en dansk familjeterapeut och före detta Vi Föräldrar-medarbetare, som använder ordet för att ­beskriva de där sakerna man säger till sitt barn utan att det känns som att de har passerat ­hjärnan först. Jag tänker på saker som ”om-du-inte-kommer-nu-så-går-jag”. Eller ”sluta-tjata-det-blir-ingen-glass”. Eller ”såja-lilla-gumman-det-var-inte-så-farligt-nu-blåser-jag-så-nu-är-det-bra”.

Jag menar inte att det är orimligt att säga så. Eller att det skulle vara fel. Men när jag började tänka på hur mycket jag bara säger på ­automatik (och utan att riktigt mena det), blev det så himla mycket lättare att vara ­förälder. Och krångligare, förstås, för så är det ju ­alltid. Att hitta sin egen röst istället för att bara ­upprepa det där som man själv hört sedan ­barnsben kan kräva lite övning. Men på köpet visar man, för att prata med Jesper Juuls ord, också något av sig själv för sitt barn. Och hur fint låter inte det?

Och det är ju inte SÅ krångligt egentligen: ”Jag är så himla, himla trött efter att ha jobbat hela dagen, nu vill jag gå hem!” (inte säkert att det funkar, absolut inte, men hur mycket ­skönare känsla än i ”om-du-inte-kommer-nu-så-går-jag”). Eller ”Är du sugen på glass? Jag MED! Men nu ska vi gå hem och fixa middag för jag är vrålhungrig!”.

Jo, även de svaren kan klinga lite falska när man själv helst av allt skulle vilja lägga sig ner på golvet i mataffären och skrika på grund av trötthet och blodsockerfall. Och jag tävlar inte om att vara en perfekt förälder. Men min känsla är att det ”Juulska” sättet att prata ­skapar en lite skönare ­stämning, och det gör det så himla värt, ­­­tycker jag!

Nyfiken på att läsa mer om Jesper Juuls tankar, och hans uppskattade coachningar av föräldrar?

Klicka här!

Krönikan publicerades i februari 2017.