Sanna Lundell: "Tänk om man hade vetat hur barn förändrar livet"

Sanna Lundell: "Tänk om man hade vetat hur barn förändrar livet"

Sannas krönika. Sanna Lundell kommer ihåg sin första graviditet och hur hon var bergsäker på att livet inte skulle förändras bara för att hon blev mamma.

Hittar en gammal bild när jag går med kulan i vädret för allra första gången. Året är 2001 och jag sitter i en bar och sippar Coca-cola. Jag är i sjätte månaden och jag vet att det jag tänker där vid bardisken är att mitt liv till skillnad från alla kakibyxklädda, barnvagnsrullande, lattesippande, parkbesökande mammor ska fortsätta precis som vanligt. Jag ska inte förändras ett dugg. Tänker fortsätta hänga med mina vänner på krogen, gå på restaurang med bebben och resa runt jordklotet med en babybjörn på magen. Vadå mammagrupp, jag tänker jobba, plugga, umgås, rida, ja, leva mitt 20 plus-liv som vanligt. Inte ska väl ett barn kunna ta så stor plats att man skall förändra hela sin inställning till livet liksom.

Jag skrattar så att jag kan dö när jag tittar på den här bilden, för jag vet att hon som sitter där och tittar kaxigt ovetandes in i kameran skulle trilla av den lilla barstolen om hon visste att följande förändringar – bland många många andra - inom de närmsta åren kommer att äga rum:

Från att vara den ständiga backpackern med minimal packning flygandes runt klotet till de mest obskyra, otillgängliga små hålorna och bo i loppbitna hyddor tillsammans med djur av diverse karaktär och äta mat från sunkiga stånd på gatan, kommer hon att uppskatta charter. Bamseklubben rules. Den hårda Samsonite-resväskan är förvisso omöjlig att bära, men ack så fint den rymmer allt från blöjor till leksaker till vällingflaskor.  Gud så skönt att uppskatta hänget vid den så föraktade barnpoolen och slippa oron över brännmaneter, undervattensströmmar och rabiesvovvar på plajjan.

Från hon som sa att natten var den enda vettiga tiden att existera, som  pratade i telefon med andra nattugglor, pluggade, skrev, eller hängde ute på krogen eller jobbade natt och sov  till långt fram på eftermiddagarna och på allvar blev chockskadad om väckarklockan ringde före 8.00,  till att bli hon som vaknar före barnen, smyger upp och läser tidningen till fåglarnas sång. Hon som somnar med barnen redan vid nio. Känner sig groggy när klockan passerar midnatt. Som blir full på ett halvt glas vin och tycker att det är skittråkigt att sitta på krogen, man hör ju inte vad folk säger.

Från hon som helst ville ligga i nån skyttegrav i random krigsdrabbat område och rapportera om mänskliga rättigheter, övergrepp och våld till att bli hon som helst inte vill jobba alls. Som helst vill vara ledig (ledig och ledig förresten) med barnen och absolut inte utsätta mig för livsfara på något sätt.

Ramlat av den lilla barstolen skulle jag ha gjort som sagt. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!