Sanna Lundell: "Jag ska sluta gnälla på majstressen"

Sanna Lundell: "Jag ska sluta gnälla på majstressen"

Sannas krönika. Maj är årets stressigaste månad för alla med barn. Dagispicknickar, skolavslutningar och studentmottagningar avlöser varandra. Men vad vore egentligen livet utan dessa händelser?

Syrenerna är på gränsen till explosion. Björkarna vajar så vackert med sin sprittande grönska och ljuset, allt detta vackra ljus, bländar, tinar och värmer äntligen. Maj är ju den månad som kanske är härligast av alla och visst borde man njuta dubbelt upp just precis nu.

Synd bara att maj, med december som god medtävlare, är årets i särklass stressigaste månad. I synnerhet med barn i huset. Dagispicknickar, skolloppis, vernissager, födelsedagskalas (det verkar som att 90% av alla barn är födda i maj), studentmottagningar, gårdsstädning och pianoavslutningar löser av varandra i ett. Puh, jag hinner knappt andas mellan partajen.

En kollega hade räknat ut hur många timmar ledigt hon var tvungen att ta i maj för att hinna med alla aktiviteter. Det landade på 33 timmar. Nästan en hel arbetsvecka. Och då hade hon alltså inte räknat med allt som var lagt utanför arbetstid. Varför inte sprida ut gracerna över hela året. Det vore väl fint med en stor härlig dagisfest mitt i dystraste mars när det inte händer ett skit och snön ligger kall och mörkret vägrar ge med sig. Eller varför inte ha en radda uppvisningar mitt i dimmiga tråknovember. Det vore väl upplyftande.

Ja ni, jag kan sitta och oja mig här över allt som ska göras, alla bullar som måste bakas, frökenpresenter att köpa in, knytismat att laga och tycka att allt känns asstressigt. Men om jag verkligen rannsakar mig själv och tänker mig ett liv utan allt det här, utan små tindrande avslutningsfina barn med sommarlov i blicken stolt visandes allt de kämpat med och tillverkat under våren, utan krystade dagispicknickar med föräldrar som man inte känner, utan ballongblåsningar och tårtbak, ja om jag tänker mig ett liv utan allt detta så känns det ekande tomt inuti. Vad skulle jag liksom ha gjort i stället? Känner mig lite för gammal för att bosätta mig på en uteservering och pimpla rosévin. Och jobba, det kan man ju verkligen göra resten av året.

Om jag verkligen tänker efter så är jag väldigt nöjd med att maj är så här stressig. Det är ju positiv stress ta mig tusan. Vem vill inte plocka en syrenbukett till en fröken, vem vill inte äta jordgubbstårta på en dagisgård? Jag tar tillbaka allt gnäll och njuter på i stället.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!