mama-läsaren Sannas son Frej föddes med läpp-, käk- och gomspalt (LKG): ”Sorgen, oron och smärtan var det som först greppade tag i oss när vi fick beskedet”. Foto: Privat

Sanna, 35: ”När Frej ler sitt underbara delade smile är all oro som bortblåst”

Redan när Frej låg i magen fick Sanna och hennes sambo besked att deras son hade läpp-, käk- och gomspalt (LKG). Sanna Friemer skriver öppet och ärligt om berg- och dalbanan av känslor - och den stora glädjen att se sin sons leende: ”Han, och alla som honom, förtjänar all beundran”.

mamaredaktionen

Det är april 2020 och jag är gravid i vecka 19. Tillsammans med vår tvååriga son tar vi cyklarna till kliniken där vi ska göra vårt rutinultraljud. Coronaviruset har just satt sina klor i Sverige och inga anhöriga får följa med in. Jag lägger mig på britsen – redo att se den lilla bebisen i magen. När barnmorskan är klar lägger hon sin hand på min, tittar mig i ögonen och säger ”Bli inte rädd nu! Bebisen mår bra MEN jag misstänker en spalt i läpp och käke”. Allt rasar.

Hur jag lyckas samla mig, gå ut och leverera beskedet till min sambo utan att bryta ihop inför vår son, vet jag inte. 

”Jag såg framför mig hur hela livet, så som vi föreställt oss det, rasade samman som ett korthus samtidigt som skammen över att ens tänka dessa tankar åt upp mig inifrån, och gör det stundtals än i dag”

Redan dagen efter ultraljudet konstaterar en brysk läkare på specialistmödravården en vänstersidig spalt i läpp och käke, eventuellt även i gommen. Han frågar om jag vill göra ett fostervattensprov och jag i min tur frågar om jag måste bestämma mig direkt. Han börjar räkna på sina fingrar innan han säger ”nja, än finns det lite tid”. Jag förstår direkt att han räknar hur många dagar det är kvar till vecka 21, sista möjligheten för en sen abort. Kroppen skakar och tårarna rinner när han ber mig vara helt stilla medan han för den långa nålen in i magen på mig för att dra upp lite fostervatten. Sköterskan räcker mig en servett och säger med mjuk röst: ”Det kommer bli bra, de är så otroligt duktiga de som opererar spalter. Det kommer inte att synas alls”. Och även om jag vet att det sägs med all välmening, slår det mig att hon tror att jag är ledsen för att min bebis kommer att se annorlunda ut. Som om min sorg är sprungen ur en fåfänga över att mitt barns läpp skulle se konstig ut.

I Sverige föds ungefär 200 barn med spalt varje år. Frej är en av dem. Foto: Privat

För oss var det aldrig spalten i sig som skrämde utan alla övriga risker det kan medföra. Andra typer av missbildningar, hjärtfel och en ökad risk för kromosomavvikelser. Allt sånt som vi tidigare sagt inte spelade någon roll, spelade helt plötsligt all roll i världen. Jag såg framför mig hur hela livet, så som vi föreställt oss det, rasade samman som ett korthus samtidigt som skammen över att ens tänka dessa tankar åt upp mig inifrån, och gör det stundtals än i dag.

”Denna unika lilla varelse med ett leende som får isberg att smälta. Han, och alla som honom, förtjänar all beundran”

I Sverige föds det cirka 200 barn med någon form av spalt varje år och den svenska sjukvården är en av världens bästa på just detta. Vi har sex fantastiska team runtom i Sverige med bland annat plastikkirurger, logopeder, kuratorer och käk-kirurger som fångar upp föräldrar nästan direkt efter en konstaterad spalt – och för det är vi evigt tacksamma. För oavsett om det är precis så som sköterskan sa, att det blir bra, så är sorgen och oron omöjlig att komma ifrån när du får beskedet.

På bilden är Frej 6 månader och har nyligen genomgått sin första operation. Foto: Privat

Vi har i dag en underbart glad och frisk liten gosse som genomgått flera operationer. Vår resa från första beskedet till det att vi fick se Frejs underbart delade lilla smile för första gången har varit en berg- och dalbana, och är det stundtals fortfarande. Det var en daglig kamp med bröstpump, specialflaskor och mat som rann ut genom näsan. Men också en underliggande sorg över att inte kunna amma mitt barn och oron över alla de operationer som vi fortfarande har framför oss. Men allt det där bleknar så fort han tittar på mig. Denna unika lilla varelse med ett leende som får isberg att smälta. Han, och alla som honom, förtjänar all beundran. Dessa otroliga kämpar till barn som, oavsett om de bär sina ärr synligt på läppen eller gömda i gommen eller käken, dagligen tampas med allt från tal, mat och öronproblem till självklarheter som att kunna suga ur ett sugrör eller blåsa såpbubblor. Men också vi föräldrar, som bär våra ärr i hjärtat. Inte som något sorgligt utan som en påminnelse om vad som varit men också som ett kvitto på att sår läker och att allting faktiskt blir bra. 

Sanna Friemer

Ålder: 35.

Familj: Sambo Oskar och barnen Abbe, 3, och Frej, född i augusti 2020.

Bor: Malmö

Gör: Projektledare och skribent. Just nu föräldraledig.

Instagram: @sannafriemer 

LÄS OCKSÅ: Matilda, 30: ”Jag var inte beredd att amma till varje pris”
LÄS OCKSÅ:
”Du vet ingenting om Abel för att du har en granne med Downs syndrom”