Sandra och Selma. Foto: Privat

Sandras dotter Selma har dysmeli – föddes med en hand

Sandra Halvarssons dotter Selma föddes med en hand (dysmeli). För mama berättar hon om chocken på förlossningen, tankarna om framtiden - och insikten om livets nya destinationer: ”Det enda vi önskar är en värld där man får vara och se ut precis som man är”.

mamaredaktionen

Efter en lång och utdragen förlossning mötte hon världen med ett vrål. Vår Selma. Hon är ju trots allt född i lejonets tecken, hann jag tänka, innan läkarna snabbt virade en filt runt henne och lyfte henne över skynket där hon lades på mitt bröst. Jag hade fått en infektion i livmodern och förlossningen slutade i akut kejsarsnitt. Jag och min sambo Emil var som två darrande asplöv men kunde nu äntligen andas ut. Vi slukade henne med blicken. Grät och pussade på hennes lilla panna. Vilka rynkiga små fingrar! Hennes andra hand tittade fram. Vänta nu... Där var ingen andra hand. Allt svartnade och jag minns inte så mycket mer.

Plötsligt stod en barnläkare bredvid mig och konstaterade att vår dotter är fullt frisk, men född med något som heter Dysmeli. I Selmas fall innebär det att hon är född utan höger hand. Detta hade inte upptäckts på något av ultraljuden som gjorts, därför blev chocken extremt stark särskilt med tanke på att vi precis genomgått en tuff förlossning.

En nyfödd liten Selma. Foto: Privat

I april varje år uppmärksammas extremitetsavvikelser genom något som kallas ”Limb loss and limb difference awareness month”. Dysmeli är en medfödd skada (reduktionsmissbildning), till exempel avsaknad av arm, ben, eller en del av dem. Det händer ungefär 60 barn i Sverige per år och forskarna vet inte exakt varför. Det sker slumpmässigt år ut och år in, jämnt fördelat över hela världen och har gjort så sedan urminnes tider.

”Den oro över framtiden som kunde drabba oss i början har bleknat i takt med hur Selmas otroliga personlighet visat sig. Att höra henne skratta är en läkande kraft i sig”
”Att behöva hantera och processa chocken har tagit mycket fokus från det finaste vi fått här i livet”, skriver Sandra. Foto: Privat

Jag har känt mig snuvad på bebisbubblan. Det här med att vara ledsen, chockad och orolig var inte vad jag hade planerat. Missförstå mig rätt, jag vet att den så kallade bebisbubblan inte är ett rosa skimmer. Men att behöva hantera och processa en sådan chock har tagit mycket fokus från det finaste vi fått här i livet, vår dotter Selma. Vad som även tagit fokus är det fullständigt dränerande skuldbeläggandet av mig själv. Är det mitt fel? Svaret på den frågan är enligt forskarna nej. Jag hade inte kunnat göra något annorlunda och det är väldigt viktigt att snabbt komma till den insikten.

Den oro över framtiden som kunde drabba oss i början har bleknat i takt med hur Selmas otroliga personlighet visat sig. Att höra henne skratta är en läkande kraft i sig. Hon kommer kunna göra allt hon vill här i livet, det är vi helt övertygade om. Det enda vi önskar är en värld där man får vara och se ut precis som man är. Där olikheter, än vad det må vara, är helt accepterat. För det krävs att vi vuxna tar vårt ansvar som med allt annat. Skaffar oss den kunskap som behövs, och lär vidare till våra barn.

Selma, 8 månader, med mamma Sandra och pappa Emil. Foto: Privat

Dikten ”Välkommen till Holland” skriven av Emily Pearl Kingsley handlar om hur det känns att få ett barn med ett funktionshinder. Sammanfattad: ”När man väntar barn är det som att planera en lång och härlig semester till Italien. Innan resan köper man guideböcker, man planerar vilka rutter man ska ta och hur ljuvligt det ska bli i Italien. Plötsligt tar resan en oväntad riktning till Holland istället, och där ska man stanna. Där får man köpa sig nya guideböcker och planera om sin rutt. Där kommer man få träffa människor man aldrig skulle stött på annars och se saker man aldrig skulle fått se. Nu måste man upptäcka Holland och allt det vackra som faktiskt finns där”.

Selma är vårt Holland, och vi är så glada att vår resa gick just dit - för Selma är precis allt vi önskat och oändligt mycket mer. Det vi lärt oss är att vi vet så lite om vart man ska, så varför ens planera? Destinationen är garanterat den vackraste plats du besökt ändå.

Sandra Halvarsson

Ålder: 30.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo Emil och dotter Selma, född i juli 2020.

Gör: Jobbar inom e-handel och marknadsföring. Just nu föräldraledig. 

Instagram: @sandriuska

Fakta: Dysmeli

Dysmeli innebär att en mindre eller större del av armen, handen, benet eller foten saknas eller ser annorlunda ut sedan födseln.

Det beror på en störning i fosterutvecklingen, ofta utan att man kan finna någon säker orsak. 

Eventuella funktionshinder kan ibland minskas med hjälpmedel, protes, träning eller operation.

Källa: 1177 Vårdguiden