"De har så bråttom att bli vuxna nuförtiden", säger Danne Eriksson, här med dottern Melody, 8. Foto: AFTONBLADET / 1716

Salong Betong-Danne: "Jag vill vara en cool pappa"

Som ung var Daniel Eriksson värsting på glid. Nu är han närvarande pappa till Melody, 8. ”Jag är hennes bästa kompis”, säger Salong Betong-Danne.

Daniel Eriksson växte upp i förorten med missbrukande föräldrar och ett otryggt liv. Grabbgänget var den viktigaste gemenskapen och han drogs in i ett destruktivt liv utan några som helst framtidsutsiker.

När han som 21-åring fick dottern Melody flydde han från föräldraansvaret.– Jag kunde inte vara en bra pappa som mitt liv såg ut då. Ett tag hade jag varken bostad eller jobb. Så det var bara en befrielse att separera och slippa ta ansvar, säger han.

Danne berättar om ångesten när han ibland, sporadiskt, hade sin lilla dotter hos sig. Om rädslan att hon skulle dö.– Jag kollade hela tiden om hon andades, sov knappt något själv. För mig var det extremt svårt. Det där med att vara pappa kom liksom inte naturligt för mig förrän efter en tid.

När Melody var två år började pappa-dotterrelationen växa fram. – Ju äldre hon blev, desto lättare blev det. När hon blev en liten människa som jag kunde kommunicera med. Med det växte kärleken och viljan att ta ansvar.

År 2009 startade Danne tatueringsstudion Salong Betong tillsammans med sin bästa vän Bleckan. Bokningarna strömmade in och de spelade in tv-serien ”Danne & Bleckan – från ingenting till någonting”. I dag är Danne företagare med många projekt på gång, och han jobbar stenhårt – för Melodys skull.

Hur är din relation med Melody i dag?– Vi är bästa vänner och träffas ofta. Så fort jag inte reser eller jobbar så har jag henne. Jag är arbetsnarkoman, men allt jag gör är för hennes skull. Det är en balansgång det där, att jobba och samtidigt finnas till för henne när hon behöver mig.

Hur gör du för att skapa tillit?– Jag gör det genom att vara hennes bästa kompis. Genom att stå för allt jag säger. Tillit är det absolut viktigaste. Och trygghet, närhet och kärlek. Jag tror också på att prata om allt, om erfarenheter och känslor.

Du gick själv i terapi i många år, berätta.– Alla människor borde gå i terapi, även om man inte mår dåligt. Den största insikten jag fick var att man inte kan ta ansvar för andra människor, vilket jag har försökt göra i hela mitt liv. Ibland måste man klippa banden och i första hand ta ansvar för sitt eget liv.Har du förändrats sedan du blev pappa?– Jag har förändrats massor, men jag har ju blivit äldre också. Så fort ansvarskänslorna för Melody kom naturligt, när de inte var påtvingade på mig, så förändrades allt. Tidigare hade jag svårt för alla måsten. Jag hade ständig ångest för att jag inte gjorde rätt saker som pappa. Var det snö ute kände jag att man måste åka pulka, såg jag någon förälder åka pulka med sitt barn blev jag helt förstörd. Nu vet jag att det enda jag måste är att vara där för henne. Det var en befrielse att inse det. 

Kommer du ha ett vakande öga på Melody med tanke på din egen trassliga bakgrund?– Absolut! Jag har en syrra på 17 år som jag övar på. De kommer inte undan. Jag kommer att se signalerna tidigt. Till exempel om de hamnar i fel kretsar. 

Vad skrämmer dig?– Tiden, som går för fort. Melody blir mer och mer självständig för varje dag, ibland vill jag bara stoppa tiden. Utvecklingen bland unga tjejer skrämmer mig ofantligt. 

Hur menar du då?– Melody kan gå och titta på klackskor i affären, det är inte okej. Barn och klackskor är verkligen inte okej. De har ju så bråttom att bli vuxna nuförtiden. Sedan är hon extremt medveten om allt som händer i världen, till exempel kidnappningarna i Brasilien. Ju mer man vet, desto sämre mår man, så är det för mig i alla fall. Barn ska inte behöva veta om allt hemskt som händer.

Hur vill du vara som pappa?

 

– Jag vill vara en cool förälder som har koll på samhället, trender och polare. Nyckeln till att vara en cool förälder är att barnets kompisar tycker om en.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!