Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Partiledarnas löften till Sveriges mammor inför valet 2022Partiledarnas löften till Sveriges mammor inför valet 2022Partiledarnas löften till Sveriges mammor inför valet 2022
Partiledarnas löften till Sveriges mammor inför valet 2022 Foto: Privat/pressbild/Shutterstock

”Så vill vi göra skillnad för Sveriges mammor”- partiledarnas löften

Vi på mama-redaktionen har ställt frågan: ”På vilka sätt kommer ert parti att göra skillnad för mammor, deras barn och deras plånbok?” till de åtta partier som finns representerade i riksdagen valperioden 2018-2022. Här är deras lösningar!

Ulf Kristersson (M): ”Trygghet har blivit vår tids frihetsfråga”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har tre döttrar.Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har tre döttrar.Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har tre döttrar.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har tre döttrar. Foto: Privat

På vilka sätt kommer Moderaterna att göra skillnad för mammor, deras barn och deras plånbok?
– Jag vill att hårt arbetande människor ska få behålla mer av sin lön och det är extra viktigt nu med de höga priserna på mat, el och bränsle. Och så ska vi ställa om till ett klimatsmart samhälle. 

– Vi måste bort från fossil energi, till ren, svensk el. Därför vill mitt parti satsa på vindkraft, vattenkraft, solkraft - och på att bygga mer kärnkraft. Satsar vi på alla fossilfria energislag kan vi både bli helt utsläppsfria och få ner priset på el så människor inte behöver skruva ned värmen när det är kallt och vindstilla. 

– En tredje sak är tryggheten i samhället. Både som politiker och pappa till tre döttrar oroas jag över den grova gängkriminaliteten, sexualbrotten och våldet mot kvinnor, och över ungdomsrånen. Här har nästa regering en stor uppgift och mitt parti har noga förberett reformer som kommer göra samhället tryggare, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som också är trebarnspappa.

– Jag lär mig hela tiden väldigt mycket av våra döttrar – allt från fotboll och ny musik till relationer och framtidsdrömmar.

Vad önskar du för barnens framtid?
– Att vi så snabbt som möjligt lyckas ställa om till ett fossilfritt och klimatsmart samhälle, och att vi blir världsledande på elektrifiering. Och så vill jag att de ska kunna leva och röra sig fritt, utan att känna rädsla och otrygghet. Trygghet har blivit vår tids frihetsfråga för många unga tjejer.  

Ulf Kristersson

Ålder: 58 år

Familj: Hustru Birgitta, döttrarna Siri, Signe och Ellen, och så hunden Winston och katten Cayenne.

Bor: i Strängnäs

Bakgrund: Lång politisk erfarenhet med särskilt fokus på sociala frågor, i såväl kommunpolitiken som i Alliansregeringen.

Magdalena Andersson (S): ”Fler mammor ska ha bra jobb med schyssta villkor”

Sveriges statsminister och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är gift med Richard Friberg och paret har två barn, 21 och 23 år gamla.Sveriges statsminister och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är gift med Richard Friberg och paret har två barn, 21 och 23 år gamla.Sveriges statsminister och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är gift med Richard Friberg och paret har två barn, 21 och 23 år gamla.
Sveriges statsminister och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är gift med Richard Friberg och paret har två barn, 21 och 23 år gamla. Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

På vilka sätt kommer Socialdemokraterna att göra skillnad för mammor, deras barn och deras plånbok?
– Jag vet att när det går bra för Sveriges barnfamiljer, då går det bra för Sverige. När föräldrar har ekonomisk trygghet och våra barn går i bra skolor så mår vårt land bättre.

 – Rysslands olagliga krig mot Ukraina får allvarliga ekonomiska konsekvenser i hela världen. De slår hårt mot Sveriges barnfamiljer. Vi ser dyrare matpriser, dyrare drivmedel och ökade bolånekostnader. Ingen seriös politiker kan lova att kompensera allt, men vi kan lindra effekterna. Att vi har ordning och reda i statens finanser är centralt för att kunna möta de tuffa tider som väntar.

 – En viktig fråga för att göra skillnad för mammor är att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden, så att fler mammor har bra jobb med schyssta villkor. Vi socialdemokrater står också upp för en trygg välfärd, för att alla föräldrar och barn ska ha tillgång till bra sjukvård, förskola och skola oavsett storlek på bankkontot. För mig är det också viktigt att Sverige ska ha en stark föräldrapenning, så att både mammor och pappor kan vara lediga från jobbet med sina barn, säger Sveriges statsminister och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, som även säger att hon hela tiden lär sig nya saker av sina egna två vuxna barn. 

– Från nya appar, och ny musik till bra argument för en kraftfull miljöpolitik.

– Jag hoppas att de i framtiden känner att de fått lika mycket kärlek av mig som jag fick av mina föräldrar. Det är deras kärlek som gett mig min grundtrygghet och den önskar jag alla barn, inte minst mina egna.

Magdalena Andersson

Ålder: 55.

Familj: Maken Richard Friberg och två barn, 21 och 23 år gamla.

Bor: Sagerska huset och i Nacka.

Bakgrund: Nationalekonom och politiker som sedan den 30 november 2021 är Sveriges Statsminister.

 

Nooshi Dadgostar (V): ”Det måste funka bättre att kombinera arbetsliv och familjeliv”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har en dotter.Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har en dotter.Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har en dotter.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har en dotter. Foto: TT/Privat

På vilka sätt kommer Vänsterpartiet att göra skillnad för mammor, deras barn och deras plånbok?
– Vänsterpartiet är partiet för mammor och barn. Det var en av anledningarna till att jag blev vänsterpartist. Lönerna behöver höjas och arbetsvillkoren förbättras på kvinnodominerade arbetsplatser. Fler ska erbjudas heltid och bemanningen öka i sektorer så som vård, skola och omsorg. 

– Det måste funka bättre att kombinera arbetsliv och familjeliv. Skolan och förskolan ska vara en trygg och utvecklande plats för barnen. Ska det bli så behöver man prioritera barn och mammor, och det tycker vi att man ska göra. För att alla barn ska ha bra uppväxtvillkor är det också viktigt att trygghetssystemen funkar om föräldrarna blir sjuka eller arbetslösa, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, som har en dotter, som får henne att tänka på annat än jobbet. 

Men under arbetstiden tänker hon på alla barn och deras framtid. 

– Jag hoppas att de ska växa upp i ett starkt och tryggt samhälle, gå i en bra och jämlik skola, vara trygga med att politiken löser klimatkrisen och att de har goda möjligheter för utbildning och jobb. 

Nooshi Dadgostar

Ålder: 36.

Familj: Sambo och dotter.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Från Göteborg. Bodde länge i Botkyrka och var aktiv i kommunpolitiken. Tog över efter Jonas Sjöstedt som ledare av V hösten 2020.

Ebba Busch (KD): ”Föräldrar ska fritt kunna överlåta föräldrapenningdagar”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har barnen Birger, 7, och Elise, 5.Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har barnen Birger, 7, och Elise, 5.Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har barnen Birger, 7, och Elise, 5.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har barnen Birger, 7, och Elise, 5. Foto: Kristdemokraterna/Privat

På vilka sätt kommer Kristdemokraterna att göra skillnad för mammor, deras barn och deras plånbok?
– Det är en absolut hjärtefråga för mig personligen och för mitt parti, att stärka föräldraskapet. Att öka familjers handlingsutrymme så att de får mer tid för barnen och stärka deras ekonomi. Dessa är några av våra konkreta förslag:

– Vi vill ha en flexibel föräldraförsäkring. Familjers förutsättningar och barns behov kan se olika ut. Föräldrar ska fritt kunna överlåta föräldrapenningdagar till varandra eller till andra närstående som exempelvis mor- eller farföräldrar. 

– Tak för barngrupper i förskola. Barngrupperna i förskolan är för stora. Vi vill införa en lag om max 12 barn i småbarnsgrupperna i förskolan. Tack vare KD öronmärktes 2 miljarder kronor i KD/M/SD-budgeten till att minska barngrupper i förskolan. 

– Sänkt skatt för föräldrar och utökat antal dagar med rätt till föräldraledighet. 

– Vi vill även höja bostadsbidraget. Vi vill också höja barndelen i bostadsbidraget för barnfamiljer med knapp ekonomi, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, som har två barn, som gör att hon stannar upp och är i stunden när de är tillsammans.

– Livet blir mycket roligare om man är här och nu. Och oavsett vilka mina barn blir, eller var i världen dom hamnar, vad dom gör, så ska dom veta att jag älskar dom och är värda att älskas och aldrig nöja sig med mindre.

Ebba-Elisabeth Busch

Ålder: 35.

Familj: Barnen Birger, 7, och Elise, 5.

Bor: På landet utanför Uppsala.

Bakgrund: Tidigare kommunalråd i Uppsala med ansvar för äldrefrågor och fasadmålare.

Johan Pehrson (L): ”Skolan ska vara en trygg plats för lärande”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson som har fyra egna barn. ”Jag är frånskild från barnens fantastiska mamma. Äldsta sonen och dottern har flyttat. De pluggar och jobbar i Linköping respektive Växjö. Den yngre dottern tog precis studenten och ska göra militärtjänst i höst. Yngste sonen ska börja tvåan på gymnasiet. Dessutom lever jag som särbo sedan tre år med kärleken Marie och hennes två döttrar.”Liberalernas partiledare Johan Pehrson som har fyra egna barn. ”Jag är frånskild från barnens fantastiska mamma. Äldsta sonen och dottern har flyttat. De pluggar och jobbar i Linköping respektive Växjö. Den yngre dottern tog precis studenten och ska göra militärtjänst i höst. Yngste sonen ska börja tvåan på gymnasiet. Dessutom lever jag som särbo sedan tre år med kärleken Marie och hennes två döttrar.”Liberalernas partiledare Johan Pehrson som har fyra egna barn. ”Jag är frånskild från barnens fantastiska mamma. Äldsta sonen och dottern har flyttat. De pluggar och jobbar i Linköping respektive Växjö. Den yngre dottern tog precis studenten och ska göra militärtjänst i höst. Yngste sonen ska börja tvåan på gymnasiet. Dessutom lever jag som särbo sedan tre år med kärleken Marie och hennes två döttrar.”
Liberalernas partiledare Johan Pehrson som har fyra egna barn. ”Jag är frånskild från barnens fantastiska mamma. Äldsta sonen och dottern har flyttat. De pluggar och jobbar i Linköping respektive Växjö. Den yngre dottern tog precis studenten och ska göra militärtjänst i höst. Yngste sonen ska börja tvåan på gymnasiet. Dessutom lever jag som särbo sedan tre år med kärleken Marie och hennes två döttrar.” Foto: Privat

På vilka sätt kommer Liberalerna att göra skillnad för mammor, deras barn och deras plånbok?
– Vi är Sveriges skolparti, och driver på för bättre förskolor och skolor i hela Sverige. Skolan ska vara en trygg plats för lärande där varje elev får förutsättningar att lyckas. Liberalerna ligger bakom många av de förslag som gjort Sverige till ett av världens mest jämställda länder, men fortfarande finns jämställdheten överallt i kvinnors liv; i plånboken, i hemmet, på jobbet och i vården. 

– För att kvinnor ska få mer pengar i plånboken behövs en ny och modern föräldraförsäkring, bättre löneutveckling i kvinnodominerade yrken och bra barnomsorg även på kvällar och helger. Mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck kräver nya lagar och stärkt rättsväsende. Vi ger oss inte förrän jämställdheten gäller alla i Sverige, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson som har fyra egna barn.

– Mina barn formar mina perspektiv. Deras vardag och utmaningar präglar mer eller mindre medvetet rätt mycket skulle jag säga. Det är inte sällan jag blir ställd av deras kloka argumentation från deras generation.

Vad önskar du dina barn i framtiden?
– Att de får uppleva massor av kärlek, äventyr och med eget arbete kan bidra till samhällsbygget. Att de får leva i starka relationer med andra människor. Att de får vara friska och fortsätter orka med sin gamla pappas förnumstiga livsråd och tjatiga skämt. En förhoppning jag gissar jag delar med alla föräldrar.

Johan Pehrson

Ålder: 54 år

Familj: Fyra egna barn och kärleken/särbon Marie som har två barn.

Bor: Örebro.

Bakgrund: Ur och skur-liberal med uppdrag i riksdagen sedan 1998 med uppehåll för att driva företag 2015-2018.

Annie Lööf (C): ”Vi vill underlätta för kvinnor att starta eget”

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har två barn.Centerpartiets partiledare Annie Lööf har två barn.Centerpartiets partiledare Annie Lööf har två barn.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf har två barn. Foto: Privat

På vilka sätt kommer Centerpartiet att göra skillnad för mammor, deras barn och deras plånbok?
– Centerpartiet går till val på ett mer jämställt samhälle, vi har konkreta förslag på ökad ekonomisk jämställdhet och jämställd vård. Det är självklart att man som mamma ska kunna känna trygghet och ha makt över sin vardag. Det ska vara lika lön för lika arbete, ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen och att förbättra arbetsvillkoren inom de kvinnodominerande vård- och omsorgsyrkena är viktigt. 

– Med högre priser och ökad inflation är det svårt för många barnfamiljer att få ekonomin att gå ihop och vi vill se sänkta skatter, inte minst på låga och normala inkomster och på sparande. Vi vill också underlätta för fler kvinnor att ta steget att bli företagare. 

– Vi vill öka forskningen på kvinnosjukdomar, förbättra arbetet med psykisk ohälsa och arbeta för en likvärdig förlossningsvård. 

– Vi gör också mäns våld mot kvinnor och barn till en valfråga och har lagt över 150 förslag i riksdagen från det förebyggande, till straffskärpningar och att motverka eftervåldet, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf som har två barn. 

Vad är det viktigaste för barnens framtid?
– Att klimatkrisen tas på allvar genom att gå från ord till handling. Vi behöver göra mer för klimatet för att skapa en bättre framtid. Det arbetet brinner jag för.

Annie Lööf

Ålder: 39.

Familj: Man och två barn.

Bor: Nacka.

Bakgrund: Annie Lööf är uppvuxen på en gård i Maramö, Småland. Hon spelade fotboll i IFK Värnamo tills hon var 20 år, hon har en juristexamen från Lunds universitet och är partiledare för Centerpartiet sedan 2011.

Märta Stenevi (MP): ”Vi kämpar för en jämställd arbetsmarknad”

Miljöpartiets ena språkrör Märta Stenevi, har fem barn som sinsemellan är väldigt olika allihop. ”De behöver hjälp med olika saker, de har olika styrkor och svagheter och de är otroliga, fantastiska individer på sina helt olika sätt. Jag tycker det är så tydligt att vi inte kan ha en skola som ska passa alla – vi måste ha en skola och ett samhälle som klarar att se varje barn.”Miljöpartiets ena språkrör Märta Stenevi, har fem barn som sinsemellan är väldigt olika allihop. ”De behöver hjälp med olika saker, de har olika styrkor och svagheter och de är otroliga, fantastiska individer på sina helt olika sätt. Jag tycker det är så tydligt att vi inte kan ha en skola som ska passa alla – vi måste ha en skola och ett samhälle som klarar att se varje barn.”Miljöpartiets ena språkrör Märta Stenevi, har fem barn som sinsemellan är väldigt olika allihop. ”De behöver hjälp med olika saker, de har olika styrkor och svagheter och de är otroliga, fantastiska individer på sina helt olika sätt. Jag tycker det är så tydligt att vi inte kan ha en skola som ska passa alla – vi måste ha en skola och ett samhälle som klarar att se varje barn.”
Miljöpartiets ena språkrör Märta Stenevi, har fem barn som sinsemellan är väldigt olika allihop. ”De behöver hjälp med olika saker, de har olika styrkor och svagheter och de är otroliga, fantastiska individer på sina helt olika sätt. Jag tycker det är så tydligt att vi inte kan ha en skola som ska passa alla – vi måste ha en skola och ett samhälle som klarar att se varje barn.” Foto: Privat

På vilka sätt kommer Miljöpartiet att göra skillnad för mammor, deras barn och deras plånbok?
– Mammor lever ju under många olika förhållanden, men vi vill höja både barnbidrag, underhållsbidrag och bostadsbidrag för att förbättra ekonomin för föräldrar. För att stötta hushållen när el- och bränslepriserna kraftigt stigit, har vi föreslagit att matmomsen ska halveras. 

– I ett mer långsiktigt perspektiv vill vi komma tillrätta med de ojämlikheter som fortfarande råder i vårt samhälle. Miljöpartiet kämpar för en jämställd arbetsmarknad, att mäns våld mot kvinnor ska upphöra och att våra skolor ska ge alla barn samma möjligheter. Kvinnor måste få halva makten och hela lönen. Ingen ska begränsas av sitt kön, säger Miljöpartiets ena språkrör Märta Stenevi, som har fem barn. 

I framtiden hoppas hon att barnen ska få vara lyckliga, att de får ta över en fredligare och grönare värld. 

– Jag önskar att de ska växa upp i ett samhälle där alla räknas, inte som nu när rasism och fördomar brer ut sig och dödar så många barns framtidstro. Jag önskar dem ett inkluderande, hållbart samhälle som tar vara på varje unges potential att bli en stark vuxen.

Märta Stenevi

Ålder: 46

Familj: Sambo, tre barn, två bonusbarn, en katt

Bor: Malmö och Stockholm

Bakgrund: Fram till 2014 olika chefsjobb inom bok- och förlagsbransch, därefter regionråd och statsråd och senast jämställdhetsminister.

Jimmie Åkesson (SD): ”Vi vill främja familjebildande ”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har ett barn och en katt.Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har ett barn och en katt.Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har ett barn och en katt.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har ett barn och en katt. Foto: Privat

På vilka sätt kommer Sverigedemokraterna att göra skillnad för mammor, deras barn och deras plånbok?
– Sverigedemokraternas familjepolitik ska främja familjebildande och skapa förutsättningar för ett ekonomiskt hållbart föräldraskap. Vi vill satsa på en utökad och humanare graviditetspenning och möjligheten till graviditetsdagar från och med 30 dagar innan beräknad förlossning.

– Barnbidraget för ensamstående föräldrar behöver ses om i relation till den ensamstående förälderns faktiska ekonomi, här skulle vi vilja se en form av avdrag för mer pengar i plånboken varje månad.

– Föräldraförsäkringen ska stärkas genom en översyn av föräldrapenningen så att man får ut en större andel av sin inkomst vid uttag av föräldradagar. Bostadsbidraget ska också stärkas för de familjer som har störst behov för att motverka barnfattigdom, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som har ett barn som har lärt honom ”den villkorslösa kärleken som infinner sig sekunden man blir förälder.”

– Jag önskar att mitt barn får växa upp i ett land som håller samman. Där han kan känna sig trygg och där han får ta del av en fungerande välfärd.

Jimmie Åkesson

Ålder: 43.
Familj: Ett barn och en katt.
Bor: Sölvesborg.
Bakgrund: År 2005 valdes Jimmie till partiordförande för SD.

 

LÄS OCKSÅ: Partiledarna: ”Så vill vi förbättra förlossningsvården”
LÄS OCKSÅ: 
”Så vill vi förbättra skolan” – partiledarnas lösningar