"Alla kanske inte är så envisa som jag och kräver hjälp", säger Mathilda Nordström som drabbades av prolaktinom, en tumör i hypofysen. Foto: ©Helén Karlsson

Så upptäcker du prolaktinom

Cecilia Mattsson, docent och överläkare i endokrinologi vid Norrlands universitetssjukhus.

Vad är prolaktinom?

– Det är en prolaktinproducerande tumör/adenom i hypofysen, men det är inte cancer, det är det första jag brukar säga till mina patienter. Cancer sprider sig genom att sätta dottertumörer, så kallade metastaser, i kroppen, men det gör inte prolaktinom.

Vilka är symtomen?

– Mjölkproduktion i brösten och menstruationsrubbningar. Om tumören växt sig stor kan den påverka synen, men hos kvinnor upptäcks den oftast när den är väldigt liten. Tyvärr har vi inte riktigt kläm på hur just prolaktinet påverkar oss. Vi vet att det behövs för amningen, men inte mer. Många som har prolaktinom berättar om till exempel trötthet och nedstämdhet eller social isolering, så det kan vara så att hormonet även påverkar hur vi mår i själen, men vi vet för lite kring det i dag för att kunna säga något bestämt.

Hur behandlas det?

– Med läkemedel som normaliserar prolaktinnivåerna och krymper tumören. I bästa fall kan tumören helt försvinna. Medicineringen är ofta långvarig.

Vilka drabbas?

– Min vanligaste patient är kvinnor som gör en infertilitetsutredning eller har genomgått en utredning på grund av menstruationsrubbningar eller mjölksekretion ur brösten som inte är relaterad till amning. Patienter som Mathilda förekommer, men är inte lika vanliga.

Flera av symtomen är helt normala när man fått barn – hur vet man när man ska söka hjälp?

– Ja, det är svårt att avgöra. Det är precis som bvc-personalen sa till Mathilda, att bröstmjölken kan ta upp till ett år på sig att försvinna helt när man slutat amma – men den bör samtidigt avta efter hand. Om det gått sex månader och det inte har minskat någonting, då tycker jag att man ska söka hjälp och kolla. Vi som jobbar på endokrinologen är ute och utbildar bvc-personal och kvinnokliniker om de här tillstånden – tyvärr är inte kunskapen tillräckligt stor överallt. Är du själv orolig kan du be om att få ta ett prolaktinprov, och tycker du inte att de lyssnar så fortsätt fråga tills du hittar någon som vet mer. Du har rätt att få hjälp.

LÄS OCKSÅ: Mathilda, 25, drabbades av tumör i hypofysen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!