Så upplevde mama-bloggarna inskolningen på förskolan: "Jag låg sömnlös"

Januari innebär inskolning på förskolan för många barn, men det är inte bara de små som ska ställa om sina rutiner. Ofta är det föräldrarna som tycker att inskolningen på förskolan är jobbigast. Flera av mamas bloggare har också skolat in sina barn – kanske kan deras oro och funderingar hjälpa er som skolar in just nu?

Att skola in sitt lilla barn på förskolan kan vara en omtumlande upplevelse. Vissa barn känner sig trygga direkt medan andra behöver flera veckor på sig för att trivas på förskolan. Dessutom kommer ofta sjukdomarna som ett brev på posten när barnet väl börjat anpassa sig.

Svårast verkar dock inskolningen vara för oss föräldrar och de flesta upplever den här perioden som tuff. Det är nu vi ska lämna våra små ädelstenar till okända vuxna och stora grupper med barn.

Här delar mamas bloggare med sig av sina upplevelser från inskolningen på förskolan.

Kitty kunde inte sova inför inskolningen

Innan det var dags för Kitty Jutbrings yngsta barn Kimmi-Kid att börja förskolan i augusti funderade programledaren mycket: "Jag har legat vaken nu ett tag och tänkt på att Kimmi-Kid börjar förskolan på tisdag. Det känns så hemskt på nåt vis. Min lilla bäbis! Han är så liten och bara som en liten nöjd tomte som går runt och myser. Så full av tillit och intet ont anandes. Ska vi bara lämna honom nu då?!", skrev Kitty på sin blogg och mindes att hon hade känt samma sak med dottern Nikki-Lo när hon skolades in för några år sedan.

Kitty Jutbrings son Kimmi-Kid trivs på förskolan efter inskolningen.

Efter tre dagars inskolning hade dock den värsta oron lagt sig:

"Jag svävar mellan hopp och förtvivlan. En sida i mig säger att 'detta är inte ok, det går emot alla typer av förnuft att bara lämna ett så litet barn på en helt ny plats till personer jag knappt ens känner själv'. Den andra sidan säger, 'det kommer gå bra, det finns ju massa andra barn där, det är inte så många timmar, pedagogerna kan ju sitt jobb'. Dessutom är det fantastiskt för Kimmi-Kid att få leka ostört på sina egna villkor. Utan att ett vilt storasyskon kommer och pajar allt hela tiden, hehe. På inskolningen har han tagit kontakt, varit social, kramat och busat med helt nya personer etcetera. Så fasen, det borde gå bra".

Cissi oroade sig under inskolningen

När Cissi Wallin skolade in sonen Helmer på förskola förra våren visade det sig gå lätt för sonen: "Lämnade nyss Hempan själv på föris. Alltså gick därifrån eftersom pedagogerna tyckte det var dags att ta det steget. Om ungen brydde sig? Haha. Han sket fullständigt i både mig och Linus", skrev Cissi på sin blogg.

Desto jobbigare var det för mammahjärtat: "Han ska äta lunch utan mina eller Linus vakande ögon för första gången idag! Eller, han har ju käkat lunch med barnvakten tidigare men inte på det här sättet. Är livrädd för att han ska sätta en bit broccoli eller något i halsen och dö. Detta är jobbigt på riktigt".

Cissi Wallin blev blödig av att skola in sonen Helmer på förskolan.

[adSpace placement="manual"]

"Det är skönt att pappan tar inskolningen"

När Annika Leones dotter Lilo skulle skolas in på förskolan i januari 2015 kände Annika stor nervositet: "I mitt huvud ser jag någon unge vara elak mot Lilo, slå och putta henne. De här tankarna är så vidriga. Jag försöker att minnas min egen dagistid för att lugna mig. Och det går ju åt helvete så klart. Vem minns det liksom? Och det här är på gott och ont: Jag åker till New York i morgon och kommer att vara borta nästan hela inskolningstiden. Lilo-pappan sköter detta och hur jobbigt det än är att inte vara med så är det lika skönt att låta honom sköta det här stora steget (för mig mest tror jag)", skrev hon på bloggen.

LÄS OCKSÅ: 20 stadier vi föräldrar går igenom under inskolningen på förskolan

Efter en vecka lät det däremot annorlunda: "Förskoleframsteg! I morse sket Lilo fullständigt i mig när jag lämnade henne. Och jag tror verkligen hon var medveten om att jag skulle dra för jag fick en puss och en vinkning.

Och nu när jag hämtade henne så ville hon vara kvar och leka."

Annika Leones dotter Lilo när det var dags för inskolning på förskolan.

Carins son blev sjuk efter inskolningen

Carin da Silva skolade in sonen Theo på förskolan i januari 2015, och överraskades av att det gick ganska lätt: "Något som jag var lite spänd inför var sovstunden. Skulle han somna? Skulle han börja skrika? Tänk om han väcker alla andra. Men efter cirka sex minuters nyfikenhet slocknade han", bloggade hon då.

Tyvärr kom bakslaget efter några dagar, något som händer många som skolar in, särskilt på vintern: "Det tog tre dagar på förskolan innan Theo blev sjuk. Stackaren!".

Carin da Silva skolade in sonen Theo i januari 2015.

Kanske har bloggarnas tankar och erfarenheter gett er som skolar in på förskolan just nu lite hjälp på vägen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!