Så skyddar du din ekonomi vid en separation – expertens bästa tips

Avtal och skuldebrev som skyddar dig vid en separation är kanske inte högsta prio när du är nyförälskad, men det är å andra sidan just då du ska ta tag i de här viktiga bitarna. mama har fått expertråd från Nadja Forsman, chefsjurist på Help försäkring, kring såväl samboavtal som arv.

Det kan kännas dumt att tänka på en eventuell separation när man är kär och tror att förhållandet ska hålla livet ut. Dessutom är man ju oftast tillsammans med "världens bästa person", så om förhållandet mot ALL förmodan skulle ta slut, så finns det inte en chans i världen att något skulle bli infekterat eftersom ni skulle skiljas som vänner. "Och pengar spelar ändå ingen roll".

Känner du igen tankesättet? Problemet är att många tänker så, och ÄNDÅ är det väldigt många relationer som slutar i bittra bråk om bohag, arv och andra tillgångar. Ekvationen säger att man aldrig kan veta hur en separation kommer ser ut och hur girig även den snällaste person kan bli.

Halva bostaden tillfaller sambon

Nadja Forsman, jurist. Foto: PHOTOGRAPHER JEZZICA SUNMO

mama har fått några matnyttiga tips från Nadja Forsman, chefsjurist på Help försäkring, och mamma till Nike, 8, och Dante, 11, om hur du skyddar dig vid en eventuell separation.

Vad ska man tänka på om man är nykär, blir sambo och sedan separerar?

– Då ett samboförhållande upphör görs en bodelning av bostad och bohag som inköpts för gemensamt bruk. Den sambo som köpt hela bostaden och bohaget riskerar att halva värdet tillfaller den före detta sambon i bodelningen, säger Nadja Forsman.

LÄS MER: ”Mitt blod kokar när kvinnor inte reflekterar över sin ekonomiska framtid”

För att undvika detta ska man upprätta ett samboavtal.

– Om sambor äger bostaden tillsammans, men en sambo har lagt in en större kontantinsats i samband med köpet, bör den sambo som lagt in en större andel, för att säkra sin ekonomi, upprätta ett samboavtal och ett skuldebrev som reglerar den större kontantinsats som lagts in.

Glöm inte att upprätta avtal om bilen

Nadja Forsman påpekar även att det är viktigt att tänka på att sambor bara delar på bostad och bohag som inköpts för gemensamt bruk, i samband med en separation.

– Sparande delas till exempel inte och inte heller fordon. Om sambor köper en bil tillsammans registreras den endast på ena sambon. Om du betalat för bilen men inte står som ägare ska du se till att upprätta ett avtal där det framgår att ni äger bilen tillsammans.

LÄS OCKSÅ: Så uppfostrar du dina barn jämställt (börja med dig själv)

Enligt lag ärver inte sambor varandra.

– För att ni sambor ska ärva varandra måste ni upprätta testamente, säger Nadja Forsman.

Om man är gift då?

–  I samband med en skilsmässa görs en bodelning där makarnas tillgångar och skulder delas. Den som har större tillgångar får dela med sig till den som har färre tillgångar eller stora skulder. För den som önskar skydda sina tillgångar är lösningen att upprätta ett äktenskapsförord där alla eller vissa tillgångar görs till enskild egendom. De tillgångarna ingår inte i bodelningen.

Andra regler om partnern har barn sedan tidigare

Och när det kommer till arv, vad ärver barnen? 

– Om du och din partner endast har gemensamma barn så ärver ni varandra och barnen får ut sitt arv först när båda föräldrarna gått bort.

Om partnern har egna barn då? 

– Om till exempel din partner har särkullbarn, det vill säga egna barn, har de rätt att få ut sitt arv redan vid din partners bortgång. Om du och partnern har ägt en bostad tillsammans måste du lösa ut särkullbarnens andel av bostaden för att kunna bo kvar. Din partner kan delvis skydda dig från en sådan situation genom att upprätta ett testamente där det tillses att särkullbarnet endast erhåller sin laglott, det vill säga hälften av sin arvslott, vid förälderns bortgång och resterande del när ni båda gått bort.