10 tips på hur du rensar dina och barnens garderober inför hösten

När hösten nalkas blir vi ofta sugna på att kasta ut det gamla och ta in det nya. En bra grej att ta tag i då är att rensa såväl sin egen som barnens garderober. mama inspireras av systersajten Damernas Värld och har bästa tipsen på hur du ska göra!

Din garderob:

1. Skaffa dig en överblick

Lägg alla plagg på golvet, sängen eller soffan. Genom att göra detta får du en bra överblick över hur mycket kläder du äger. För de flesta är det alldeles för mycket. Det är en bra insikt som gör det lättare att börja rensa.

2. Jämför kläder i varje kategori

Börja med att gå igenom en typ av klädesplagg, till exempel tjocktröjor. På så vis kan du jämföra plaggen med varandra och se om du har för många, eller sådana som liknar varandra och som du egentligen inte behöver.

3. Fråga dig själv: ”Har jag använt det här det senaste året?”

Detta är en gammal, men ack så viktig regel att följa när man rensar ur garderoben. Har du inte använt ett plagg på ett år så är risken stor att det kommer ligga längst ned i en byrå i ytterligare ett. Om du plockar bort det lär du heller inte sakna det.

4. Fråga dig själv: ”Kommer jag verkligen att använda den i framtiden?”

När man svarar ”nej” på den frågan händer det ändå att plagget får hänga kvar eftersom man har en bild av att det ska användas någon gång. Så blir sällan fallet. Våga vara ärlig när du ställer dig frågan och är svaret ”kanske” så är det bara att göra sig av med det.

5. Prova alla kläder du känner dig osäker på

Vill du slita av dig plagget så fort du provar det, är det bara att säga "hej då". Tro inte att det hjälper att gå upp eller ned lite i vikt för att det ska sitta bättre. Fundera även på vilka andra plagg det passar till. Om exempelvis en tröja inte funkar med något annat i garderoben är det en god idé att göra sig av med den.

6. Gör en hög som ska till skräddaren och kemtvätten

Ofta är våra favoritplagg också de mest slitna. Trasiga dragkedjor, en söm som gått upp, en fåll som släppt. Om så är fallet men du ändå vill behålla plagget, stoppa inte in det i garderoben igen. Lägg det istället i en kasse och lämna den hos en skräddare. Passa samtidigt på att lämna in plagg till kemtvätten, så har du förmodligen uppdaterat garderoben snabbt utan att köpa nytt.

7. Spara kläder med sentimentalt värde

Vi har alla några plagg i garderoben som vi bara inte vill göra oss av med eftersom de betyder för mycket för oss. Det kan vara en gammal balklänning, din pappas skinnjacka från 60-talet eller en kofta som mormor har stickat. Det är okej att behålla dessa plagg om de är viktiga, men de behöver inte ta upp plats i garderoben. Lägg dem i en låda och ställ undan i förrådet.

8. Sortera efter säsong

Vissa kläder och skor använder man ju verkligen bara på sommaren, och de behöver ju inte trängas med de andra plaggen de kommande nio månaderna. Lägg undan dem och märk kartongen ordentligt inför nästa år – då kommer de dessutom att kännas som nya igen!

9. Glöm inte underkläderna

En välsittande BH är i princip avgörande för hur en topp sitter. Hur bra sitter den där vardagsvarianten som du haft i ett år nu, egentligen? Och alla de där trosorna med hål i grenen och slöa resårer – släng!

10. Tänk inte för mycket

Plocka direkt ned kläder som du ska göra dig av med i en påse eller låda och titta inte i den igen. Efter några dagar kommer du säkerligen ha glömt att du ens ägde dem.

Nu har du förhoppningsvis både bättre ordning och överblick över dina kläder!

Barnens garderob:

När det gäller barnens kläder är det lite enklare att rensa eftersom det du (eller din partner om det är hen som rensar) plockar bort förmodligen har blivit trasigt eller för litet.

Foto: NI QIN

Om barnet har småsyskon kan du lägga urvuxna kläder i en genomskinlig låda och märka upp vilka storlekar som ligger i. Har du gott om tid (he he) kan du sortera efter säsong samt lägga skor i en egen låda så blir det lättare att hitta när du plockar fram det till nästa barn.

Precis som med dina egna kläder finns det en del prylar som har ett sentimentalt värde bland barnens grejer. Exempelvis den första bodyn, de där gympaskorna i storlek 15 eller en hemstickad kofta. Lägg undan dem i en kartong, men låt dem inte ta plats i den vanliga garderoben.

Detta kan du göra med de utrensade kläderna

Även om vissa klädesplagg inte längre fyller en funktion för dig så finns det andra som kan ha glädje av dem. Och du kan till och med tjäna pengar på dem!

1. Återvinn tyger

Flera butiker har börjat satsa på återvinning. På exempelvis H&M och Hemtex får du en värdekupong att handla för när du lämnar in en påse med gamla trasiga kläder och tyger.

2. Ge till vänner

Finns det någon bättre känsla än när ens barns kläder kan användas ännu en gång? Eller att själv få en fullproppad påse med ärvda kläder. Genom att låta plaggen gå vidare till vänner har du även chansen att få tillbaka dem ifall du bestämmer dig för att skaffa en till knodd så småningom!

3. Skänk till second hand-butiker eller välgörenhetsorganisationer

De plagg som ingen vill ha, men som fortfarande är i gott skick, kan du skänka till second hand-butiker såsom Myrorna och Stadsmissionen. Det finns även flera organisationer som samlar in kläder som de levererar till flyktingboenden och andra behövande, exempelvis Välkomstverket och Mammaboxen. Innan du packar ned plagget, tänk verkligen efter om det är tillräckligt fräscht för någon annan att använda.

4. Sälj

Har du några riktiga guldkorn som känns för värdefulla att skänka bort kan du testa att sälja dem på loppis, Blocket eller Tradera. Det finns även flera vintagebutiker där du säljer på kommission vilket innebär att du får en del av vinsten ifall plagget säljs.

Nu är vi redo för höst!

Av Lisa Nylén & Irena Pozar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!