Så pratar du med barn om döden: "Det är naturligt att minnas deras syster"

I samband med alla helgons dag blir döden ett aktuellt ämne, något många föräldrar drar sig för att ta upp med de små. "Att inte prata om döden kan göra den mer skrämmande för ett barn", säger Peter Göransson på Fonus.

På lördag är det alla helgons dag, då många familjer går till kyrkogården eller på andra sätt minns anhöriga som har dött. Dock är det många som lämnar barnen hemma, trots att det kan vara av värde att göra döden till en naturlig del av livet. Detta menar Peter Göransson, kommunikationsansvarig på Fonus:

– Att inte prata om döden kan göra den mer skrämmande för ett barn. Ta med barnen till kyrkogården och berätta om mormor eller farfar eller den ni är där för att minnas. Låt dem tända ett ljus. Det kan bli en fin och viktig stund, säger han.

Många tänker att de vill skydda barn från allt som kan verka skrämmande, men barn möts av döden överallt – på löpsedlar, på Youtube, i filmer och dataspel. Barnen kommer i kontakt med döden på fler sätt än när en närstående dör, och behöver hjälp med att förstå vad de upplever. Därför är det viktigt att prata med dem om döden och inte lämna dem ensamma med sina funderingar.

– Av erfarenhet vet vi att läsa tillsammans med barnen är ett av flera bra sätt att närma sig ämnet. Det kan leda till viktiga samtal och bli ett sätt att dela funderingar, sorg och minnen av dem som inte längre är hos oss, säger Peter Göransson.

Rebecca Andersen, 35, förlorade ett barn i vecka 25 för drygt fyra år sedan. Då var sonen Charlie, 8, bara tre år, men för Rebecca och sambon Stefan har det alltid varit självklart att prata om lillasyster Mini.

– Att prata om henne är det mest naturliga och det gör vi ganska ofta. När Charlie var yngre läste vi en bok som heter "Jag känner en ängel" av Cecilia Svensson, som är lätt att ta till sig som barn, berättar Rebecca.

Rebecca med barnen Aila och Charlie.

Några dagar före Minis ettårsdag föddes lillasyster Aila, 4, och även om hon aldrig träffat Mini kan hon sörja att systern inte finns.

– Barnen kan önska att hon inte var död, och då säger vi att vi inte heller vill det. Vi pratar om det som att alla döda träffas igen, även om vi såklart inte vet om det är så. Barnens morfars hund dog så då var det självklart att han kom upp till Mini, säger Rebecca och tillägger:

– Charlie har haft perioder när han är rädd för döden eller att någon annan ska dö. Då pratar vi om att det vi har varit med om är väldigt ovanligt, men det är svårt för honom att ta till sig, för han har ett syskon som är dött och ett som lever. Aila tycker mer att det är tråkigt att Mini inte är här.

Firar födelsedag på kyrkogården

Senast härom dagen pratade Rebecca och Charlie om Mini.

– Han sa: ”När jag var liten förstod jag inte, men skulle det hända idag skulle jag bli jätteledsen”. När han var liten kunde han verkligen säga: ”Jag vill inte att hon ska vara död… var är min strumpa?!”.

Själv ser Rebecca att Mini är en del av Aila.

– Kanske är det för att de är av samma kön och att Aila kom mindre än ett år efter.

Familjen besöker Minis grav flera gånger per år, exempelvis på hennes födelsedag och ofta nu runt alla helgons dag.

– Vi brukar fira hennes födelsedag med pizzapicknick på kyrkogården. Hon ligger i barnkvarteret på Skogskyrkogården och det är väldigt fint där oavsett när man kommer dit. Barnen tycker att det är kul och ger Mini lördagsgodis. Vi är inte bundna till dagar, men imorgon har vi tänkt åka dit. Däremot har vi bestämt att vi inte får ha dåligt samvete om vi inte är där.

Så kan du prata med barn om döden

Att ta med barnen till kyrkogården kan vara ett bra sätt att minnas dem som inte längre är hos oss och prata om döden.

Att läsa en bok tillsammans är ofta ett bra sätt att inleda ett samtal om det som är svårt.

Var tydlig, barn behöver förstå vad de upplever, och att förstå döden är svårt. Det är viktigt att barn får ställa frågor – och får ärliga svar. Använd hellre ord som ”död” än ”gå bort” (som kan vara ett förvirrande uttryck för barn).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!