Så plockar papporna pluspoäng

Att vara en bra mamma är svårt. Att vara en bra pappa är – ganska lätt! ”Jag byter blöja på Vilma när vi har gäster, då blir jag behandlad som doktor McDreamy”, säger Alexander, 30. Här avslöjar 13 pappor hur de kniper extra pappa-pluspoäng.

"Jag byter blöjor på fest"

Alexander, 30, copywriter, pappa till Vilma, 2:”Ingen behöver säga till mig att ta hand om min son, men det är klart att det är trevligt att plötsligt bli behandlad som Dr McDreamy bara genom att trä på en byxblöja. Därför byter jag gärna blöjor när vi till exempel har gäster hemma. Visst, man riskerar kanske stinky fingers, men också minst ett snelagt huvud och en avundsjuk suck från nån polares flickvän när man självuppoffrande och tappert anmäler sig som frivillig.”

"Jag postar bilder på Facebook"

Johannes, 27, industriarbetare, pappa till Nora, 6 månader:“När jag känner för lite uppmuntran händer det att jag lägger ut bilder på mig själv och min dotter på Facebook. Folk blir som tokiga. Särskilt om jag håller henne så att min tatuerade biceps syns så får jag mer ’likes’ än en Facebook-grupp för nostalgiska GB-glassar.”

"Jag bär vår son vid entrén"

Calle, 36, pr-man, pappa till Vincent, 1:“När vi går bort ser jag alltid till att det är jag som bär på vår son när vi gör entré. Dels löser det hälsningsproblemet: ska man kindpussas, kramas eller ta i hand? Jag vet aldrig. Men jag gör det också eftersom jag vet att jag kommer få en massa blickar från de andra kvinnorna på festen. Journalisten Toby Young sa en gång att han aldrig blivit flirtad med så mycket som när han blev farsa. Och så är det. Samtidigt, om man skulle agera på det, så finns det heller ingenting som kvinnor finner lika motbjudande som en kåt pappa. Så jag flirtar självklart aldrig tillbaka.”

"Jag spelar tv-spel med min son"

Daniel, 39, informatör, pappa till Kalle, 6:“Synd att föräldrar som inte kan leka med sina barn utan att kolla telefonen inte har upptäckt tv-spelets förlovade värld – den enda lek som även en normal vuxen människa kan uppskatta till fullo. Man får den här gemensamma världen, samhörigheten och samtalsämnena med sitt barn som till på köpet impar skiten ur ens bekanta. ‘Ni har så mycket gemensamt’, säger de alltid och då tänker jag: ‘Ja, Star Wars’”.

"Jag hånar andra moderna pappor"

Claes, 27, journalist, pappa till Daisy, 1,5:“Det kan hända att vi börjar bli lite bättre pappor, men ett problem med att utgå från det är att man riskerar att bli lite självgod. Ingenstans blir det tydligare än på öppna förskolan. Shit, vad mycket självgoda ‘moderna’ pappor det finns där alltså. Därför brukar jag välja ut någon mamma som står och himlar med ögonen som jag sedan kan håna de där papporna med. Det brukar vara mycket trevligt och förlösande. Framtida generationer kommer garanterat se oss som precis lika stora as och så lär det fortsätta i all evighet. I alla fall tills vi utvecklats till något slags svävande hjärnor.”

"Jag leker högljutt i parken"

Andreas, 26, studerande, pappa till Alexandra, 4:“När jag är i lekparken med min dotter ser jag alltid till att vara den där tokroliga pappan som leker vildast, skriker högst i rutschkanan och alltid ställer upp på att putta gungor och snurra karuseller och sådant. Dels tycker jag att det är kul, dels så får det de andra tråkiga Iphone-papporna att känna sig så små och dels så händer det att jag får en sådan där liten nick från någon mamma som säger, ‘Så där önskar jag att min man var’. Det känns, så klart, ganska så fantastiskt.”

"Jag gullar på bussen"

Johan, 33, personlig assistent, pappa till Wilma, 3:“När jag åker buss med min dotter kan jag känna hur kvinnor tittar på mig med ett leende där man drar ner mungiporna och halar upp ögonbrynen, du vet? Då har det hänt att jag spelar på det lite för att locka fram ett ‘åh’ eller kanske till och med ett ‘gah!’. Jag kittlar min dotter, småpratar högt eller gör eskimåpussar. Det är sjukt gulligt – och det vet jag.”

"Jag lägger undan mobilen"

Jonas, 36, inköpare, pappa till Maja, 4, och Linnea, 1:“Jag är ledsen att säga det, men den där gamla stammens frånvarande fäder som jobbade sent och sedan mest satt i soffan och läste tidningen och ignorerade barnen är absolut inte utrotad än. Den där tidningen har bara ersatts av en Iphone eller laptop. Så mitt tips för att verkligen bli en bra pappa är helt enkelt lägga från sig alla prylar när man kommer hem för dagen. Det andra – föräldraledigheten, städandet och det – börjar vi kunna. Nu återstår bara att vara lite mer närvarande.”

"Jag skickar blommor till mamman"

Stefan, 42, vd, pappa till Hugo, 8, och Elsa, 2:“Jag gör naturligtvis aldrig det här personligen. Men ett vanligt, och lite lumpet, tricks för att skaffa billiga pluspoäng är att skicka blommor till sin fru med en liten lapp som säger vilken fantastisk mamma hon är. Och grejen är att man ALLTID ska göra det till jobbet. Det fyller nämligen två funktioner: dels får mamman skryta lite inför arbetskamraterna vilken omtänksam och härlig man hon har. Och dels så framstår pappan som en riktig supersnubbe. Win/win!”

"Jag skruvar upp hyllor på dagis"

Johannes, 36, frilansande formgivare, pappa till Elis, 3:“Visst, jag är en modern mjukisman med allt vad det innebär, men det finns ändå tillfällen när jag vill känna mig händig och praktiskt lagd som en riktig karl. Och det är då jag anmäler mig frivilligt att skruva upp hyllor eller byta lampor på dagis. Visst, jag får nästan alltid googla hur man gör innan jag sätter igång, men det är samtidigt värt alla de glada tillrop och tummar upp man får. Det är ett slags självbedrägeri, men i så fall en ljuv slags lögn.”

"Jag njuter av privilegiet"

Aron, 41, frilansjournalist, pappa till Oscar Emmanuel, 1:“Att få uppskattning för man verkar vara en bra pappa ser jag bara som en bonus. Den verkliga behållningen av att män börjat bli bättre på att sköta markservicen är samhörigheten det ger med barnen. Kärlek är inget man säger, utan något man gör. Den dagliga omvården av barnet är inte bara en jobbig plikt, utan även ett fantastiskt privilegium som vi äntligen börjat dela. Det är de små tecknen på tillgivenhet, borsta tänderna, lämna på dagis, steka pannkakor ihop, som bestämmer hur ert förhållande kommer se ut längre fram."

"Jag ligger lågt med kraven"

Anders, 38, butiksföreståndare, pappa till Theo, 9, och Alva, 6:“Självklart är det så att en del män spelar på den låga standard vi jämförs med. Sedan får man inte glömma att de här förväntningarna fungerar åt båda håll också. Som man kan jag till exempel inte komma hem och skälla ut sin fru för att hon inte har middagen på bordet. Då är man ju en chauvinistisk förtryckare, inget snack om saken. Däremot finns det inga så kallade ‘strukturer’ som hindrar min fru från att komma hem och bete sig exakt så, vilket hon tyvärr ibland gör. Hur hanterar man det egentligen?”

"Jag hämtar redan klockan 13"

Tony, 28, säljare, pappa till Benjamin, 2:“Om man, som jag, är typen som föredrar att storstäda en gång i veckan framför att småplocka varje dag, så tycker jag att det är perfekt att ta en ledig halvdag då och då för och kunna gå själv med sin unge på Grönan eller Astrid Lindgren-land. Jag tror det är viktigt för båda två att kunna umgås ensamma – plus att man blir värsta hjälten när man kommer och hämtar på dagis redan klockan 13.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!