Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Känner du dig stressad inför julafton? Lugn, vi har knepen som får dig att varva ned.

Så överlever du julafton med barn – 10 beprövade lifehacks

Snart är det julafton med glada barn, julklappar, god mat… och en hel del stress och förväntningar. mama tipsar om hur du lättast hittar lugnet och får njuta du också.

mamaredaktionen

1. Kom ihåg att köpa batterier. Du vill inte uppleva reaktionen när den nya batteridrivna leksaken inte går att använda med en gång.

2. Överjobba inte. Ofta är det inte barnens förväntningar som är skyhöga – utan dina. Involvera barnen och fråga hur de vill fira julafton. Det är troligen inte alls särskilt avancerat.

3. Köp catering. Om matlagningen gör dig stressad och du har råd, köp en del eller all julmat färdig. Att stå och laga mat med upphetsade barn kring benen är inte särskilt njutbart.

4. Gå ut! Se till att ge barnen lite luft innan hela eftermiddagsracet börjar. De behöver få springa av sig, och du behöver kanske andas.

5. Gå undan. Varje mama behöver sin egentid. Ta med telefon/tidning/podd och gör ett långbesök på toaletten.

6. Håll barnen mätta mellan sockerchockerna. Ligg steget före med blodsockernivåerna hos barnen (och kanske även dig själv – hangry, någon?). Vänta inte med köttbullar till den stora julmåltiden, det är bättre att låta dem småäta än att ta den stora middagsfighten, då du själv helst vill få äta utan bråk.

7. Välj era fighter. Uppfostrar gör vi en annan dag.

8. Låt barnen öppna presenterna då och då. Istället för att dra ut på julklappsöppningen till EFTER Kalle OCH maten OCH fikat är det smart att låta barnen öppna någon klapp då och då. På så sätt är de underhållna och ni vuxna får förhoppningsvis äta upp i lugn och ro.

9. Fixa filmkväll. När alla paket är öppnade, parkera barnen framför en film du vet att de gillar, och låt dem gå loss på julgodiset. På så sätt hinner ni vuxna också njuta av kaffet och samtalen.

10. Och till sist: Kom ihåg att mysa. Julen handlar ju trots allt om att vara med sina nära och kära, eller hur?

För att slippa den värsta stressen kan du dessutom klicka hem julklapparna direkt! 

Av: Matilda Andersson och Lisa Nylén