Foto: Liderina

Så lyckas du med konsten att äta på restaurang med barn – 11 tips

Låter ett harmoniskt restaurangbesök med barnen som en utopi? Vi på mama har också tänkt så. Därför har vi samlat lite beprövade tips för att göra krogbesöket till en mysig familjemiddag.

Lisa Nylén

Vi är nog många som har tänkt att den där bilden av barn som snällt njuter av restaurangmat endast är en illusion. Och flera av oss har kanske redan slutat gå på andra krogar än Den gyllene måsen och lokala pizzerian. Men! Det går att få ett mysigt restaurangbesök även tillsammans med knoddarna.

Självklart är det svårare att gå på krogen med en 1,5-åring än en 4-åring, så man får anpassa sig efter familjekonstellationen.

Testa detta nästa gång ni ska gå på lokal.

1. Kontakta restaurangen i förvägMeddela restaurangen att du har med barn, så att du vet att de är välkomna. På detta vis blir även personalen förberedd på yngre matgäster och ni kan förhoppningsvis få ett passande bord.

2. Kolla menyn på nätetPå så sätt kan du redan före besöket förklara för barnen vad som serveras, och även hinna tänka på hur du kan be restaurangen att barnanpassa rätterna.

3. Boka tidigtBoka bord till klockan 17 så är det förmodligen inte lika mycket folk. Dessutom hinner ni hem i bra tid.

4. Förbered barnenGenom att beskriva restaurangbesöket som något speciellt blir det högtidligt även för barnen och chansen att de sitter ned samt vågar testa ny mat är stor. Att låta dem klä upp sig lite sätter också stämningen.

5. Gå en rundturLåt barnen utforska restaurangen innan maten kommer. Snygga toaletter och öppna kök kan vara mer spännande än man tror.

6. Låt barnen beställa självaDet kan vara en stor upplevelse att få beställa sin egen pommes frites.

7. Beställ lite mindre till er vuxnaNi lär få äta upp en del av barnens mat…

8. Var beredd på att äta ljummen matFörmodligen kommer något barn behöva gå på toa just som varmrätten kommer in, så ha inte för höga förväntningar på din egen kulinariska upplevelse.

9. Bröd och efterrätt är också födaDet finns en risk att barnen inte alls anser att restaurangens bolognese är det de anser är en köttfärssås. Så länge de får i sig något får man vara nöjd.

10. Ta med ett pyssel eller surfplattaMan kan aldrig veta hur länge barnen har tålamod att sitta vid bordet, och vill du slippa kasta i dig maten kan det vara en bra idé att ha med en liten överraskning. Det kan vara pyssel eller den klassiska surfplattan/telefonen (glöm inte hörlurar!). Strunta i om någon annan gäst blänger.

11. Betala notan innan barnen tröttnar…eller låt i värsta fall barnen gå i förväg med den ena föräldern under tiden den andra betalar (om ni är två) .

Bon appétit!

Kom gärna med tips på barnvänliga restauranger i din stad på mamas Facebook!

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=983&player=sp&part_id=117564&addons=000&time=0&disable_sharing=false