Fyra av tio föräldrar träffar bara sina barn en till två timmar om dagen, enligt en ny Sifo-undersökning. Foto: Shutterstock

Så lite tid tillbringar föräldrar med sina barn varje dag

Sena möten, jobbpendling och ett maxat schema med fritidsaktiviteter kommer ofta i vägen för drömmen om att samla familjen runt matbordet varje kväll. Så när ni väl lyckas få till en gemensam måltid gäller det att ta tillvara på tiden och skapa utrymme för givande samtal. Här är barnläkarens bästa tips!

Drygt 9 av 10 föräldrar tycker att det är viktigt att äta minst en måltid om dagen ihop med familjen. Trots det är det knappt hälften (47 procent) som faktiskt sitter ner och äter middag tillsammans med sina barn dagligen, enligt en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Hello Fresh.

Jobb och aktiviteter minskar familjetiden

De vanligaste anledningarna är att föräldern jobbar sent eller att barnen har olika fritidsaktiviteter som gör att det blir svårt att få till en gemensam stund runt matbordet. Fyra av tio svenska föräldrar anger också att de endast tillbringar en till två timmar per dag med sina barn.

– Man ska inte underskatta vikten av att äta tillsammans. Barn i familjer som äter tillsammans äter mer näringsriktig mat och får bättre fysisk och psykisk hälsa, blir mer sociala och får bättre självförtroende, säger barnläkaren Kristina Bähr. 

Ju mindre tid en förälder har tillsammans med sitt barn, desto viktigare är det att ta tillvara på de tillfällen som faktiskt ges – och skapa kvalitetstid med givande samtal. Barnläkaren Kristina Bährs tipsar om att låta middagsbordet vara en tjatfri zon där föräldrarna är nyfikna lyssnare medan barnen får tid att berätta om sin dag.

Barnläkarens 4 tips för aktiva samtal med barn

1.  Ställ frågor – och följdfrågor
Börja gärna frågor med ”Berätta, hur har du haft det på förskolan/skolan i dag?” 

2. Skapa en positiv stämning
Undvik tjat och att prata om saker barnet borde göra bättre.  

3. Lyft fram det positiva
Ställ gärna regelbundet frågan: ”vad har varit bra i dag?” 

4. Skapa regler för en lugn måltid
Ofta innebär det att alla – även de vuxna – behöver lämna mobilerna på bänken för att kunna vara närvarande i samtalet utan störningar. Förklara varför det är viktigt.

 

LÄS OCKSÅ: 8 vardagsmiddagar som barnen gillar – och föräldrarna kan njuta av 

LÄS OCKSÅ: Fråga barnpsykologen: Vårt barn trotsar vid matbordet