Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Så hanterar du de jobbiga mammapoliserna

DAM – De Allvetande Mödrarna, lurar runt varje hörn. Och de vet ALLTID bäst. Så hanterar du syrliga kommentarer och närgångna tillrättavisningar. mama-bloggaren och retorikexperten Elaine Eksvärd lär ut sina bästa svar-på-tal-fraser.

Anastelle Wieslander

”Ger du smakportioner redan?”, ”Oj – sitter hon i vagnen?”, ”Har han fortfarande napp?”.

De finns överallt; på stan, i affären, på BVC, i mammagruppen och till och med bland dina vänner (från vilka du verkligen inte förväntade dig några pekpinnar). De kan vara unga mammor, eller gamla erfarna damer som minsann närt både en och annan bebis vid sin barm.

De ställer sylvassa frågor om din – tydligen – oergonomiska bärsele (och att du i den, kors i taket, har vänt din bebis utåt), ger små pikar om ditt val att inte amma och fullkomligt dränker dig med upprörda kommentarer när du i en föräldragrupp på Familjeliv eller Facebook undrar om 5-minutersmetoden kanske är något för dig och din bebis.

Anmäldes till soc av främlingar

Är du mamma vet du säkert vilka vi pratar om – vi har alla råkat ut för mammapoliserna, mammamaffian och internets mammatroll. (Pappapoliser finns också såklart!)

Shirin, 24, fick en utskällning mitt i centrala Malmö för att hon inte hade myggnät över vagnen – mitt på dagen. Johanna, 31, har otaliga gånger fått höra ”ska han verkligen ha på sig det där i dag när det är så varmt?”, ”varför ger du bebisen mat i flaska, duger inte bröstet?” och klassikern ”du vet väl att det inte är bra för tänderna med välling efter tandborstningen?”.

– Vissa har en sådan hemsk besserwisser-attityd, säger hon.

För Lina, 33, gick mammamaffian så långt att hon blev anmäld till socialtjänsten när hon frågade i en Facebookgrupp om alternativa behandlingsmetoder då hennes femåriga dotter hade varit förstoppad i två veckor och sjukvården inte kunde hjälpa henne.

– Först fick jag jättemycket bra tips, men efter ett tag skrev någon att jag borde åka till akuten med min dotter, och strax därpå skrev en annan att jag borde ringa efter en ambulans. Jag svarade att min dotter var jättepigg och lekte och att jag inte såg någon anledning att ringa efter en ambulans.

Kritiserades för fredagsvinet

Några timmar senare, när Lina och dottern satt och åt middag, ringde det på dörren. Det var socialtjänsten, de hade fått in en anonym anmälan om vanvård.

– Jag blev helt knäckt, bara grät, och kände mig som världens sämsta mamma.

De två kvinnorna från socialtjänsten insåg dock rätt snabbt att det inte fanns något att utreda, och Lina och hennes familj kunde, något chockade, fortsätta sin kväll. Lina vet fortfarande inte vem det var som ringde, men hon är helt säker på att det var någon av de mammor som var inblandade i diskussionen i Facebookgruppen.

Med internets intåg vågar fler och fler kritisera varandra, och alla stora bloggare med barn får mängder med råd – både välmenande (och ibland uppskattade) och mer eller mindre aggressiva.

Som för några år sedan när mama-bloggaren Carin Da Silva i bloggen berättade att hon tog ett glas vin en fredag, och fick höra att hon var en dålig mamma.

– Eftersom jag ammar menade några läsare att Theo (idag 4, reds anm) skulle få hjärnskador, och de skrev att de minsann skulle se till att socialen tog honom. Och detta var alltså efter ett enda glas vin, en enda kväll, berättar hon.

"Mammorna gaddar ihop sig"

I storbloggaren Desirée ”Dessie” Nilssons kommentarsfält gick mammatrollen längre än någonsin. Som när hennes son Theodore låg i bara blöjan och sov: ”Stackars barn”, ”Du verkar inte vara redo att vara mamma”. Eller när Dessie varit hos frisören: ”Hur kan man vilja vara ifrån sin nyfödda så mycket”.

När då nyförlösta Isabella ”Blondinbella” Löwengrip stolt visade upp sin nyfödda Gillis (vars bara huvud genererade mängder av ”sätt på bebisen mössa!”-kommentarer) skrev signaturen ”Mirre”: ”Spelar nog ingen roll för han har säkert inte så mycket i huvudet att vara rädd om med tanke på vilka föräldrar han har”.

En annan bloggare som ofta stöter på mammamaffian är den frispråkiga mammabloggaren Malin Birgersson, som bloggar under namnet Meekatt.

– Ganska tidigt i mitt bloggande stötte jag på ”motstånd” från dessa mammor och ofta gaddade de ihop sig och backade upp varandra. En del människor är helt enkelt övertygade om att de har rätt och då vill de såklart ”frälsa sin omgivning” med sin klokhet. Kanske är det frustration över sitt eget missnöje, att vissa mammor försöker lyfta sig själva genom att sänka andra.

– De går i gång på allt. Skräpmat, uppfostringsmetoder, sockerintag, att jag kallar mina barn för skitungar i bloggen, vindrickande, antalet timmar på förskola, mitt yrkesval…

Det är lätt att vara elak på nätet

Oftast vet Malin vad som ska trigga i gång mammatrollen därute (och brukar då skriva ”ring socialen ni, jag sätter på kaffet”), men en gång blev hon riktigt förvånad. Det var när dottern Alice strax efter sin femårsdag hade fått ta hål i öronen.

– Jag blev en skitmamma ”som borde fötts steril”. Folk var helt tokiga och skrev saker som att de önskade att Alice skulle få hepatit och dö – för att jag skulle lära mig en läxa. Helt sjukt!

Psykologen Jenny Klefbom tycker att det i många fall handlar om ren mobbning.

– Jag har väldigt svårt att förstå att vissa tar sig rätten att skriva så. Tyvärr är det väldigt lätt att vara väldigt elak mot människor när man inte har dem framför sig.

Tror du att det handlar om en osäkerhet i ens eget föräldraskap? 

– Det behöver det nog inte vara, jag tror att det är samma mekanismer som när man hejar på ett fotbollslag eller håller på med en viss diet, att man är väldigt engagerad. Det kallas för kognitiv dissonans, att när man gör något väldigt mycket så tror man på det väldigt mycket. Det är rena psykologiska mekanismer.

Jenny förklarar det som att många av dagens föräldrar har lagt ner väldigt mycket tid och pengar på att hitta just sin barnuppfostringsfilosofi, och att det sedan blir ett ställningstagandekrig.

Hur ska en nybliven mamma tackla alla råd? 

– Man får ta lite ansvar själv och inte läsa så mycket på internet. Det finns många experter, sådana som jag också, som ger galna råd. Det är bra att ha en sund skepsis. Jag tänker också att detta kanske är naturens sätt att stärka föräldrar. Man måste ha skinn på näsan när man är förälder, man måste kunna ställa krav både på barn och skola. Jag har sett många försiktiga föräldrar växa för att de kan säga nej tack till råd. Man kan ju hitta någon standardfras som passar en själv, till exempel ”tack, men vi har det bra”.

Utgår från att folk vill väl

Retorikexperten och mama-bloggaren Elaine Eksvärd är av åsikten att man absolut kan säga till en annan mamma, bara man gör det på rätt sätt. Hon har själv både sagt till och blivit tillsagd på ett sätt som hon beskriver som givande.

– Man kan börja med att säga ”ta inte illa upp men …” eller ”jag blev själv tillsagd om det här förra veckan, och jag tyckte det var så bra, så …”. Jag sa till nyligen när en pappa satt med sin mobil och inte hörde att sonen hade ropat 15 gånger.

Elaine tror att de flesta faktiskt bara menar väl, men att det ofta kommer ut fel.

– I grund och botten så handlar det ju om omtanke om barnen. Vi borde hjälpas åt mer, jag försöker tänka att de som säger till faktiskt bryr sig om mina barn och att det inte är mitt föräldraskap som de kritiserar.

Elaine Eksvärds bästa svar på tal-tips:

”Suger hen på nappen fortfarande?” 

– Nej, det är en synvilla.

”Fryser hen inte i det där?” 

– Jo, hen fryser ihjäl! Det är lite poängen i vår familj.

”Oj, ammar du inte?” 

– Oj, ställde du just den frågan? Oj!

”Ska hen inte sova i egen säng?” 

– Nej. Vi kör tills-hen-är-tio-år-metoden, du borde testa!

”Har hen fortfarande blöja?” 

– Är du fortfarande plump?

”Måste hen verkligen äta på natten?” 

– Måste du verkligen prata på dagen?

Eller det multifunktionella svaret: 

– Tack för omtanken. Jag är dock övertygad om att barn är lika unika som du och jag är olika, så man får pröva sina egna metoder.

Texten är en uppdaterad variant en artikel som publicerades i mama nr 7, 2014.