8 jobbiga situationer som förälder

Bebis som skriker jämt, eller bara vill bli buren. Barn som bråkar eller vill ha ständig uppmärksamhet. Jobbigt som förälder, javisst – men det har sin förklaring. Föräldrarådgivare Ingegerd Gavelin ger råd i 8 vanliga situationer.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Barn och bebisar kan skrika och bråka av massor med anledningar. När nyfödda bebisar skriker kan betyda ”jag är hungrig”, ”det gör ont i magen”, eller ”jag är trött”. Som förälder får man helt enkelt testa och se vad som funkar. Blev det bättre med ny blöja? Nähä. Kanske vill bebisen sitta i bärselen en stund? Så får man hålla på. Efter ett tag brukar man lära sig vad skriken betyder, även om det kan kännas omöjligt i början.

När barnet blivit lite större kan skriket vara ett sätt att säga ”hallå, se mig!”. Ibland tycker vi föräldrar kanske att barnet ”bara gnäller” eller skriker för att få uppmärksamhet. Men barn mår bra av att vi visar att vi vill vara med dem, säger Ingegerd Gavelin, föräldrarådgivare och socionom.

Ingegerd Gavelin är föräldrarådgivare och socionom, men inte längre yrkesverksam. Hon är också mindfulnesslärare och står bakom appen Mindfulness för föräldrar.

Här berättar hon hur vi föräldrar kan gå till väga för att hitta orsakerna bakom barns skrik. För oavsett om det handlar om bebisar eller om lite större barn, som kanske protesterar mot att gå till förskolan, så är det vi vuxna som behöver ta reda på varför barnet skriker.

Läs också: Barn som gnäller behöver också tröst

Bebis skriker hela tiden

”Att veta vad bebisen vill kan vara svårt, särskilt om det är första barnet. Man får prova sig fram, men inte för snabbt så det blir oroligt för barnet. Ge mat, byt blöja, bär, lugna. Var uppmärksam på vad som verkar hjälpa. Blir barnet lugnare när jag tar upp det? Verkar mitt barn känsligt för hunger? Varje liten pusselbit är ett steg i rätt riktning – och det räcker bra! Efter några månader, när barnet börjar få en dygnsrytm, har de flesta föräldrar lärt sig skillnaden på barnets olika skrik och hör skillnad på tröttskrik kontra hungerskrik.”

Läs också: Därför skriker bebisar oftare på kvällen

Bebis som bara vill bli buren 

”Den första tiden med ny bebis får man anpassa sig efter barnet. Man får turas om att bära och passa på att få lite egen tid när barnet sover. Men när barnet börjar bli mer vaket kan det behöva utmanas lite, kanske genom att vara ensamt en liten stund, till exempel på en lekfilt i rummet där ni är. Då kan du ha fortsatt koll på barnet och kontakt genom prat. Den lektiden kan sedan ökas på. Ibland får man stå ut med att barnet blir argt och skriker ett litet tag. Man får visa att ’Så här är det nu, jag vill sitta ner och fika en liten stund’. Men man ska inte utsätta barnet för att jaga upp sig till panik. Då får man istället bära lite till. Tänk på att man inte kan ’skämma bort’ ett litet barn.”

Varför behöver barnet ”utmanas lite”, menar du?
”Det är ju inte så att små barn behöver utmanas men barn behöver uppleva och hantera frustration. Det är ju så att verkligheten kräver sitt – det kan vara så att barnet har syskon som behöver förälderns uppmärksamhet och föräldrar behöver också göra andra saker än att bära barn. Inget barn far i grunden illa av att bli frustrerat, men behöver ibland hjälp att hantera frustrationen. Vi kan hjälpa till genom att visa att vi finns i rummet, tala med barnet, berätta att vi kommer strax, kanske sjunga lite … Kanske hjälpa till att nå en leksak eller hjälpa barnet att sitta upp en stund – på många sätt vara med barnet, men inte alltid just bära. Barnet behöver upptäcka glädjen i att till exempel lära känna sina händer och fötter, fingra på saker, stoppa saker i munnen – allt sådant som de inte gör när de blir burna. Med ett lite äldre barn kan vi gissa och benämna barnets känsla: ’Känner du dig lite ensam där på golvet?’,’Vill du att jag ska komma och vara med dig lite?’, ’Det ser ut som om du gillar den skallran’. På så vis visar vi barnet att det har sin förälder hos sig och att föräldern bryr sig om hur barnet har det.” 

Barn som vill ha uppmärksamhet

”Barn vill få vara tillsammans i vardagen med sina föräldrar. De mår bra av att vi visar att ’Jag vill vara med dig och tycker om att tillbringa tid i ditt sällskap’. De känner om vi är splittrade och upptagna av något annat samtidigt som vi umgås. Det betyder inte att vi ska vara slavar under våra barn men att man då och då tänker på att ge barnet vår odelade uppmärksamhet utan att något annat stör. Kanske mår också du bra av att öva dig i att vara helt närvarande.”

Läs också: "Jag blir galen" – om att bli arg på sitt barn

Skriket är det lilla barnets sätt att kommunicera med sin omvärld. Foto: Shutterstock

Barn som gör något ”dumt”

”Prata om det som blev lite tokigt och hur man kan göra nästa gång – barn vill lära sig! Har man ett barn som gör lite aviga saker, som att kasta sig över någon bakifrån när det vill ta kontakt, så hjälp barnet att ta kontakt på ett annat sätt. Berätta att ’Så där ska man nog inte göra för att det kan göra ont och skrämma de andra barnen, men det här sättet kan funka, prova och se vad som funkar’. Då visar du barnet att ’Du är okej även om det blev lite fel den här gången’. Ignorera inte barnet, då tar du avstånd från barnet i stället för själva handlingen. Avvisande föder skam. Och en liten människa ska inte behöva skämmas för sin person.”

Läs också: "Varför blir jag så frustrerad och sur på min bebis?"

Aktivt barn – hur kan man göra då? 

”Man kan försöka hitta miljöer där det inte är så farligt att vara ett litet yrväder. Det är inte alltid så lätt för den som vill fortsätta vara social; det finns alltid släktingar som har finporslinet framme när de bjuder på middag. Då har man två val: Man kan bestämma att bara vara där en kort stund eller låta barnet springa av sig innan man åker dit. Man kan testa att ta med en film eller en iPad som kan sysselsätta barnet ett tag. Eller så får man dra ner på ambitionerna och inse att en stillasittande släktmiddag på två timmar med en 1,5-åring inte funkar, och att bara den ena föräldern går. Sedan får man långsamt träna barnet att klara av att sitta stilla lite längre stunder.”

Barn som bara ”gnäller”

”Gnäll kan vara ett sätt att söka kontakt, att barnet tycker att det lyckas få uppmärksamhet på det viset, trots att vuxna kan bli irriterade. Visa barnet att omgivningen blir gladare över andra kontaktförsök. Är det mycket gnäll får man ha koll på hur barnet har det. Något kan göra att barnet är ledset, och då hörs det på rösten. Då får man försöka hjälpa barnet att rätta till det som inte är bra så att det kan bli mer nöjt.”

Barn som inte vill gå till förskolan

”Bekräfta det barnet känner. Sätt dig ner, ta barnet i din famn, skapa ögonkontakt och fråga barnet om det vet varför det inte vill gå till förskolan. Har något hänt där? Är hen rädd för något eller någon? Eller är det istället att hen vill stanna hemma? Om ni har bråttom, säg till barnet att du vill veta mer om detta och att ni kan prata mer om det när ni kommer hem på eftermiddagen, 'men nu vill jag gå till jobbet och vi måste gå iväg nu, du och jag'. Då bekräftar du det barnet känner och att det är okej att vara ledsen eller arg, men att man inte kan få som man vill alla gånger man är arg eller ledsen. Glöm inte att fråga om barnet vill prata mer om detta på eftermiddagen! Upprepas detta ofta, att barnet inte vill gå, behöver man ta reda på varför. Är det fullständigt kaos före förskolan får man kanske acceptera att bli sen till jobbet eller be förskolepersonalen om hjälp.”

Läs också: "Gråt vid lämning på förskolan – är det farligt?"

Barn som tjatar om godis i affären

”Är det första gången barnet skriker efter godis i mataffären får man sätta sig på huk för att komma ner på barnets nivå eller lyfta upp barnet till sin nivå, se barnet i ögonen och lugnt och tydligt säga att ’Du får inget godis idag, det hjälper inte att du skriker’, om man inte vill köpa något. Det behöver vara tydligt att ’Här finns inget att hämta så det är lika bra att lägga av. Försök att använda en lugn röst. När vi skäller hör barnet bara den arga rösten och inte orden.

Är godisbråken vardag får man prata om dem innan man går in i butiken. Göra klart att det inte blir något godis, att det inte hjälper att slänga sig på golvet för att försöka få en klubba. Går det överstyr får man bryta beteendet och säga att ’Kom, nu går vi härifrån, jag hör att du vill ha godis men vi ska inte köpa något.’ Ett annat alternativ är att lägga om sina rutiner så att man kan handla utan barnet. Kanske är det bättre för både barn och förälder om barnet är kvar 30 minuter längre på förskolan och slipper följa med till affären.”

Så här tycker psykolog Bo Hejlskov Elvén om "godisbråk"

Här kan du läsa fler artiklar av och med Ingegerd Gavelin

Om Ingegerd Gavelin

Ingegerd Gavelin är föräldrarådgivare och socionom men inte längre yrkesverksam. Senast var Ingegerd verksam på Klarahusets föräldramottagning i Stockholm. Ingegerd Gavelin är också mindfulnesslärare och har skrivit flera böcker, bland annat Att möta sitt barn och sig själv och Lita på din tonåring – om trots och tillit, och står också bakom appen Mindfulness för föräldrar som finns att ladda ner i App Store. Ingegerd Gavelin bloggar på Vardag & Förundran.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!