Så får du bort de allra svåraste fläckarna (snabba och enkla tips som fungerar!)

Barn lär sig genom att testa saker och ibland kan det innebära fläckar. Kommer minstingen hem från förskolan med målarfärg på favorittröjan? Eller har hela familjen ätit pasta med tomatsås? Ingen panik – det går att få bort genom några enkla steg. Samma knep fungerar egentligen på alla fläckar: Det gäller att vara snabb! Var noga med att läsa tvättlappen på dina kläder för specifika tvättinstruktioner innan du börjar ta bort fläcken. Och tänk på att varje gång barnen kommer hem med smuts och fläckar så vet du att de kommer hem med nya erfarenheter!

1. Ta bort chokladfläckar från kläder

1. Försök skrapa bort så mycket som möjligt. Använd en sked eller en oskarp kniv för att försiktigt skrapa bort allt överflödigt spill från tyget. Var noga med att inte gnugga in det i tyget eller sprida fläcken ytterligare. Undvik helst att använda en trasa då den kan gnida fläcken djupare in i tyget istället för att lyfta bort den.

2. Spola kallt vatten. Spola baksidan av fläcken med kallt vatten för att få den att lösas upp. Använd inte varmt vatten, då blir fläcken ännu svårare att få bort!

3. Förbehandla innan du tvättar. Vissa fläckar kan vara extra krångliga, speciellt om du inte har hunnit behandla dem direkt. Förbehandla tyget med en produkt som Via Flytande innan du tvättar plagget i tvättmaskinen. Följ helt enkelt instruktionerna för förbehandling på förpackningen. Låt plagget antingen ligga över natten (eller åtminstone i några timmar i ljummet vatten innan du kör på vanligt tvättprogram), eller så kan du använda tvättbollen för att stryka på lite tvättmedel direkt på fläcken.

2. Ta bort tomatsåsfläckar från kläder

Det är extra viktigt att behandla tomatfläckar på kläder innan de har satt sig. Så fort du ser fläcken – behandla den så här:

1. Försök att först få bort så mycket som möjligt av fläcken. Dutta försiktigt på fläcken med en pappershandduk eller en ren trasa – gnugga inte!

2. Spola fläcken under kallt vatten. Varmt vatten gör att fläcken sätter sig ännu mer. Var noga med att hålla baksidan av fläcken direkt under kranen. Vattentrycket hjälper att spola bort fläcken varsamt i stället för att sprida sig i tygfibrerna.

3. Förbehandla fläcken. Använd ett bra tvättmedel som t.ex. Via Flytande och gnugga in det försiktigt i och runt fläcken. Om det är vita kläder kan du även använda ett milt blekande ämne som citronsaft eller utspädd ättika. Låt verka i några minuter och spola sedan med mer kallt vatten.

4. Blötlägg fläcken. Om steget ovan inte får bort fläcken, prova då att blötlägga den i outspädd ättika eller varm mjölk i några timmar. Skölj igen och tvätta som vanligt med Via Flytande.

5. Låt torka i solen. Visste du att solens strålar fungerar som ett naturligt blekmedel? Om tomatfläckarna inte har gått bort helt från plagget när det kommer ut ur tvättmaskinen så kan du låta det hänga ute i solen ett tag. Fläcken bör blekas bort samtidigt som tyget torkar.

6. Om fläcken sitter kvar, prova med en isbit! Ibland märker du inte att du bör använda fläckborttagning på tomatfläckar eller andra fläckar förrän fläcken satt sig. Få inte panik, utan upprepa helt enkelt steg tre och gnugga med en isbit över fläcken samtidigt som tvättmedlet absorberas. Använd sedan lite utspädd ättika för att lösa upp den sista återstoden av fläcken.

3. Ta bort målarfärg från kläder

Målarfärger för barn brukar oftast vara vattenbaserade, vilket gör dem lätta att få bort. Så får du bort vattenbaserad målarfärg:

1. Blöt först fläcken. Om fläcken du ska behandla fortfarande är blöt, börja med att fukta den med varmt vatten och badda sedan med en ren och mjuk trasa för att få bort så mycket av fläcken som möjligt.

2. Gnugga på fläcken. Använd en ren tvättsvamp eller trasa för att gnugga på fläcken med en blandning av vatten och lite tvättmedel. Upprepa tills fläcken har försvunnit.

3. Tvätta som vanligt i maskin. Kontrollera plaggets tvättsymboler och tvätta som vanligt i tvättmaskin med Via Tvättkapslar som är ett färdigdoserat tvättmedel, precis som tabletter till diskmaskinen. Med dem doserar du alltid rätt och slipper kladd och spill.

(Om fläcken däremot hunnit torka innan du fått en chans att behandla den, blötlägg först plagget i vatten som blandats med en liten mängd bra pulvertvättmedel. Blötläggning passar för både vita och färgade, färgbeständiga tyger, var bara noga med att aldrig blanda dem med varandra. Kom även ihåg att först kontrollera tvättsymbolerna på plagg eller textilier för att vara säker på att rätt temperatur används. Efter blötläggning, tvätta plagget i tvättmaskin som vanligt med Via Tvättkapslar.)

Oljebaserad färg är inte lika vanlig som vattenbaserad och kan vara lite svårare att få bort. Så här gör du:

1. Badda först på baksidan av fläcken. Använd lite lacknafta eller terpentin och badda först på fläckens baksida. Den här metoden är dock inte lämplig om plagget är helt eller delvis tillverkat av viskos, acetat eller triacetat. Kom även ihåg att först testa medlet på en liten, dold yta av plagget (som t.ex. en fåll eller liknande) för att försäkra dig om att tyget inte blir förstört. Var försiktig när du använder lacknafta och håll alltid kemikalier utom räckhåll för barn!

2. Försök att absorbera så mycket det går. Pressa en ren trasa mot fläcken för att absorbera så mycket som möjligt av färgen.

3. Tvätta som vanligt. Tvätta plaggen som vanligt i tvättmaskinen med Via Tvättkapslar.

Om du är osäker på vilken typ av fläck eller tyg det är du har att göra med, gå förbi din närmaste kemtvätt för att få expertråd.

4. Ta bort stearin från tyg

1. Vänta till att stearinet har stelnat helt. Försöker du ta bort stearin när det fortfarande är varmt blir fläcken svårare att ta bort då det sätter sig djupare.

2. Skrapa först bort stearinet så gott det går. När fläcken har stelnat, skrapa bort så mycket av stearinet som möjligt. Tänk på att anpassa verktyget du använder till vilket tyg det är. En vanlig bordskniv går bra att skrapa med om det är ett normaltåligt material som t.ex. grövre bomull och polyester. Om det är ett mer ömtåligt material som siden eller liknande, använd en sked och var väldigt försiktig eller gå till en kemtvätt.

3. Använd papper för att absorbera stearinet. Placera det fläckade tyget på en handduk och lägg sedan två lager hushållspapper på fläcken. Sätt på strykjärnet på låg värme och stryk på pappret. Det gör att stearinet först smälter och sedan absorberas av pappret. Om pappret blir flottigt av stearin kan du byta ut det mot två nya papperslager och fortsätta med strykningen till stearinet är borta.

4. Tvätta som vanligt. Tvätta tyget eller plagget direkt efter strykningen – antingen i tvättmaskin eller för hand, beroende på vad som står på tvättsymbolerna.

Kommer fläckarna från färgade ljus? Läs hur du gör här.

5. Ta bort deodorantfläckar och svettfläckar under armarna

Ättika är en utmärkt fläck- och luktborttagare. Den är särskilt bra på att ta bort deodorantfläckar och de där gula svettfläckarna som kan uppstå under skjortärmar.

1. Använd ättika på fläcken. Ha på lite ättika utspädd med vatten direkt på fläcken och gnugga in blandningen i den.

2. Blötlägg plagget. Låt plagget ligga i blöt i cirka 10-15 minuter och badda på fläcken.

3. Tvätta som vanligt. Tvätta plagget i maskin och glöm inte att kontrollera plaggets tvättsymboler.

Att lära sig att ta bort vissa fläckar från kläder kan ibland kräva lite tålamod. Gör det enkelt för dig genom att alltid behandla fläckarna så snabbt som möjligt. Ibland kan upprepade behandlingar behövas, men oroa dig inte – med rätt behandling och lite tålamod så går de flesta fläckar att få bort och dina kläder kommer att bli rena och fräscha igen.

Hittade du inte fläcken du vill få bort? Gå in på Fläckborttagningshjälpen, välj fläck och material, så får du råd om alla möjliga typer av fläckar!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!