Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Barnfamiljernas kostnadssmäll: ”Väldigt utsatta”
2 AV 2

S: Höjt barnbidrag kommer ”föräldrar till gagn”

Socialdemokraterna håller inte med. Under vintern 2023 föreslog Socialdemokraterna en tillfällig höjning av barnbidraget under januari, februari och mars. Så blev det inte.

Men partiet har inte släppt frågan.

– Förutom förändringar i föräldraförsäkringen tror vi att ett höjt barnbidrag är det som kommer många föräldrar till gagn, säger Lena Hallengren till mama.

Just nu pågår budgetförhandlingar mellan regeringen och Sverigedemokraterna. På bordet ligger bland annat frågor om hur föräldraförsäkringen och bostadsbidraget kan förändras. Att förändra barnbidraget är däremot en fråga som inte prioriteras högt, enligt socialförsäkringsminister Anna Tenje.

mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén ställde mamaläsarnas frågor till socialförsäkringsministern.mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén ställde mamaläsarnas frågor till socialförsäkringsministern.mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén ställde mamaläsarnas frågor till socialförsäkringsministern.
mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén ställde mamaläsarnas frågor till socialförsäkringsministern. Foto: EXPRESSEN

När mama träffade Anna Tenje i mars, för att ställa läsarnas frågor om hur regeringen vill underlätta för barnfamiljer under ekonomiska krisen, var en höjning av barnbidraget inte aktuell.

– I vanliga fall under en lågkonjunktur skulle man kanske vilja dra på lite och ha en expansiv budget. Men det är kanske det farligaste och dummaste man kan göra just nu, sa socialförsäkringsminister Anna Tenje då.

Anna Tenje menade att regeringspartierna i stället vill ge extra stöd till de barnfamiljer som har det allra tuffast under den ekonomiska krisen, till exempel via bostadstillägg. Barnbidraget var däremot inte en prioriterad fråga.

– Det är ingenting som ligger på bordet just nu, svarade hon.

Barnbidraget

Barnbidraget höjdes senast 2018 från 1050 kronor per barn till 1250 kronor per barn. Föräldrar med mer än ett barn får flerbarnstillägg.

 

Så här mycket får familjer totalt i barnbidrag:

1 barn: 1 250 kronor

2 barn: 2 650 kronor
3 barn: 4 480 kronor

4 barn: 6 740 kronor

5 barn: 9 240 kronor

6 barn eller fler: 11 740 kronor

 

Källa: Försäkringskassan

S: Kommer föräldrar till gagn

Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen: ”Ett höjt barnbidrag är det som kommer många föräldrar till gagn”.Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen: ”Ett höjt barnbidrag är det som kommer många föräldrar till gagn”.Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen: ”Ett höjt barnbidrag är det som kommer många föräldrar till gagn”.
Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen: ”Ett höjt barnbidrag är det som kommer många föräldrar till gagn”. Foto: FREDRIK SANDBERG /TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna håller inte med. Under vintern 2023 föreslog Socialdemokraterna en tillfällig höjning av barnbidraget under januari, februari och mars. 

Partiet ser en höjning av barnbidraget som, tillsammans med ändringar i föräldraförsäkringen, en bra prioritering. 

– Man kan inte komma ifrån att vi har ett tufft ekonomiskt läge för många. Förutom förändringar i föräldraförsäkringen tror vi att ett höjt barnbidrag är det som kommer många föräldrar till gagn, säger Lena Hallengren till mama.

Regeringen presenterar sin vårbudget den 17 april.

 

Rättelse: I en tidigare version av texten stod det att Socialdemokraterna föreslog ett höjt barnbidrag i sin vårbudget. Det är fel. Rätt är att Socialdemokraterna föreslog ett tillfälligt höjt barnbidrag under årets första kvartal i sin budget för 2023, och att de ser ett höjt barnbidrag, tillsammans med föräldraförsäkringen, som en bra prioritering.

mama bevakar den ekonomiska krisen

Barnfamiljer är den grupp som drabbas hårdast av den ekonomiska krisen.

Under våren bevakar vi hur mammor och barn påverkas.

 

Vi skriver om allt från prisökningarna på blöjor till att tipsa om smarta sätt att spara pengar och energi.

 

Vi frågar makthavare hur de vill underlätta för oss mammor i dessa tuffa tider, men vi delar också med oss av idéer på billiga utflyktsmål att besöka under semestern.

 

Har du tips på vad vi borde skriva om, eller vill du dela med dig av din historia? Maila oss på: redaktionen@mama.nu