Roliga och enkla utomhuslekar för hela familjen

Enligt en ny studie som är framtagen av Via önskar 44% av deras föräldrar att deras barn var utomhus oftare – men att dagens barn bara leker hälften så mycket utomhus som deras föräldrar gjorde.

Just utomhusleken och att få leka fritt har mängder med positiva effekter både för barnens utveckling och välmående. Här är fyra utomhuslekar som passar barn och föräldrar i alla åldrar!

mamaredaktionen

När barn lär sig genom att utforska, upptäcka, skapa, och interagera med världen omkring dem kallas det för upplevelsebaserat lärande. Den typen av lärande sker ofta genom utomhuslek och utforskande av naturen och barnens omgivande miljö. Men också genom fantasilek och kreativt skapande genom konst, musik och dans.

Att uppleva världen på egen hand hjälper barnen att tänka självständigt. Det ger ökat självförtroende som kan stärka banden mellan föräldrar och barn när familjen känner sig delaktig i barnets framsteg.

1. Hittaleken

En enkel och rolig lek för barn och vuxna i olika åldrar att göra utomhus. Ni behöver pennor, några papperslappar och en behållare att lägga lapparna i (t.ex. en burk eller hatt). Leken börjar med att ni skriver ner namn på olika lösa föremål ni tror kan finnas i området ni leker i, ett föremål skrivs per lapp. Blanda sedan lapparna i behållaren och dela in er i två lag. En deltagare från varje lag drar varsin lapp från burken och det föremål som står på lappen är det föremål som deltagaren ska hitta.

När någon från ett av lagen utropar ”klara, färdiga, gå!” gäller det för de två deltagarna att snabbast hitta det föremål som står skrivet på deras lapp och föra tillbaka det till gruppen. Den som är snabbast tillbaka vinner och det laget får då en poäng. Spela tills att alla deltagare fått en chans att spela och räkna sedan ut vilket lag som samlat ihop flest poäng – det laget är vinnare!

2. Simon säger

Det här är en rolig lek som gärna kan lekas utomhus så att det finns mer utrymme. En person utses till att vara Simon. De andra deltagarna ska göra precis som Simon säger. Utmaningen är att göra det som Simon säger, inte det som Simon gör.

Om Simon säger att alla ska sätta sig på marken, men istället ställer sig på ett ben så gäller det att sätta sig på marken och inget annat. Om någon ändå ställer sig på ett ben så åker de ut ur leken. Ju längre ni leker, desto svårare blir det att hålla reda på alla instruktioner och den som är sist kvar har vunnit och får vara Simon i nästa omgång.

3. Tåget är femton minuter sent

Leken passar olika åldrar och den blir roligast om ni leker utomhus. En deltagare är konduktör och står vid ena kortsidan. Resten ställer sig längs motsatt kortsida. Konduktören står med ryggen mot deltagarna och säger högt: "Tåget är femton minuter försenat - STOPP!".

Under tiden konduktören säger sin replik springer deltagarna mot konduktören – men när konduktören säger "STOPP!" och vänder sig snabbt om måste alla stå blickstilla. Om konduktören ser någon röra på sig måste denne bege sig tillbaka till startpunkten. Målet är att klara sig ända fram och nudda konduktören på ryggen. Den som lyckas med det ny konduktör och leken börjar om igen!

Om det skulle råka uppstå lite fläckar på era kläder efter alla lekar utomhus så kan ni gå in på Vias fläckborttagningstips som är perfekta att ha till hands när det är dags för tvätt. 

4. Detektivleken

En rolig lek att leka utomhus för en lite större grupp. Dela in er i två lag – de röda detektiverna och de blå detektiverna. Ni behöver ett föremål som ska gömmas t.ex. en fin sten eller varför inte en godispåse. Dra lott om vilket lag som får börja. Om det röda laget ska börja, så får de i uppgift att gömma föremålet någonstans medan det blå laget inte ser.

Det är viktigt att alla i det röda laget vet var föremålet finns gömt. Medan det röda laget gömmer föremålet så ska det blå laget stå utom synhåll så att de inte kan se vad de röda gör. När det röda laget har gömt färdigt ropar de att de är klara och så får det blå laget börja sitt letande efter föremålet. För att göra det lättare kan det blå laget fånga en medlem från det röda laget som då måste ge en ledtråd om var föremålet finns.

När de blå har fått sin ledtråd så måste de släppa sin "fånge". När de så småningom hittat föremålet byter lagen roller – de blå detektiverna får gömma föremålet och de röda får leta.