Resa med barn - 3 barnvänliga storstäder i Europa

Semester i storstad istället för sol och bad? Teresa Rørbye tipsar om tre resmål i Europa: Köpenhamn, Berlin och Valencia, som alla nås med tåg.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Teresa Rørbye älskar att resa – och mest älskar hon att resa tillsammans med sina barn. Men även om en veckas sol och bad med barnunderhållning kan vara lockande blir det helst storstadssemester när Teresa får välja.

Läs om Teresas tre favoritstäder tillsammans med barnen och hennes bästa tips för att semestern ska bli så bra som möjligt!

– Jag tycker att ens favoritstad blir något helt annat tillsammans med barn. Och det är ljuvligt att upptäcka en ny stad tillsammans med sina barn, säger Teresa Rørbye.

Guide: Berlin med barn

Guide: Köpenhamn med barn

Guide: Valencia med barn

Tips för en lyckad storstadssemester

Resa med tåg

Berlin med barn

En tur på floden Spree medan barnen sover middag? Berliner Dom i bakgrunden. Foto: Shutterstock

Berlin är en favorit nästan året runt med sina breda boulevarder och grönskande Biergarten (”ölträdgård”, en utomhusservering under lummiga träd) – inte sällan med lekplatser. Och så är det fortfarande riktigt prisvärt.

Saker att göra i Berlin med barn

Från riksdagshuset har man en fantastisk utsikt över Berlin. Foto: Shutterstock

1. Åk upp i glaskupolen i riksdagshuset Inte bara kan du njuta av utsikten över Berlin på 28 meters höjd, du ser dessutom kändisarkitekten Norman Fosters glaskupol och får en rejäl dos tysk historia. Allt på en gång och helt gratis. Du ska bara komma ihåg att anmäla dig i förväg och ta med ditt pass.

Stadsdelen Prenzlauer Berg har gått från arbetarkvarter till att bli ett av Berlins dyraste bostadsområden. Men atmosfären här är fortfarande härligt bohemisk. Foto: Shutterstock

2. Njut av en söndag i stadsdelen Prenzlauer Berg

Förmiddagen tillbringar ni på Kollwitzplatz. Barnen kan leka på lekplatsen och de vuxna får kafébrunch. Under eftermiddagen strosar ni sakta förbi butiker och restauranger till Mauerpark och handlar sådant man egentligen inte behöver på loppmarknaden och dansar med barnen till en livekonsert. En väldigt berlinsk upplevelse.

3. Båttur på floden Spree 

De vuxna ser Berlins höjdpunkter passera förbi i sakta mak – och barnen kan ta en välbehövlig middagslur.

4. Eftermiddagspaus på strandbar

Till exempel Strandbar Mitte – med palmer och allt!

Zoologischer Garten ligger i centrala Berlin. Här finns också ett akvarium och en härlig naturlekplats. Foto: Shutterstock

5. Besök Berlins zoo

Ta en titt på gorillorna och pandorna på Berlins fantastiska zoo som ligger centralt vid tågstationen Zoologischer Garten. På zoo hittar du dessutom en svårslagen naturlekplats och efter zoobesöket kan ni flanera genom Berlins gröna lunga, Tiergarten. Med Biergarten, förstås.

Bästa årstid i Berlin

Vår, sommar, höst

Resa till Berlin med tåg

Till Berlin kan man åka nattåg från Malmö under sommaren och vissa storhelger. Annars går dagtåg. Foto: Shutterstock

Under sommaren och vid vissa högtider (till exempel påsken) kan man ta nattåg med Snälltåget från Malmö till Berlin. Du lämnar Malmö vid 17-tiden och vaknar i Berlin tidigt morgonen därpå. Det går också att åka dagtåg. Man lämnar då Malmö på morgonen och är framme i Berlin på eftermiddagen.

Tips på boende i Berlin

Läs också: Underbara Clara tågluffade med familjen till Italien

Köpenhamn med barn

Nöjesparken Tivoli i Köpenhamn har roat barn och vuxna sedan 1843.

Köpenhamn är perfekt som första utlandssemester med barn – lätt att nå för de flesta och ändå så annorlunda mot Sverige. Här har vi samlat tips på aktiviteter som är roliga för både små och stora barn.

Saker att göra med barn i Köpenhamn

1. Tivoli, så klart 

Köpenhamns ikoniska nöjespark behöver ingen närmare presentation och är öppen nästan året runt med olika teman anpassade till årstiden. Dessutom ligger den precis bredvid tågstationen.

På Reffen äter du street food och kollar in lokala hantverkare som också ordnar workshops & event. Foto: Shutterstock

2. Strosa genom Nyhavn & ät lunch på Reffen

Glid med de andra turisterna genom pastellfärgade Nyhavn och låt barnen äta sig mätta på dansk mjukglass toppad med fluffig gräddboll (uttalas ungefär: flööödebolle). Studsa på studsmattorna i Havnegade och ta havnebåden till Reffen, Köpenhamns kanske bästa street food-område som ligger och väntar på andra sidan vattnet med street food från alla världens hörn.

Njut av sommarkvällen på Islands Brygge, eller pausa här en stekhet dag. Ta med puffar till barnen, här är djupt! Foto: Shutterstock

3. Bada mitt i stan

Hoppa i vattnet från världens kanske bästa citybad, Islands Brygge, och avrunda dagen med pizza-picknick i grönområdet intill. Här finns lekplats utmed hamnpromenaden också, så klart.

4. Upplev slottet Amalienborg

Spana efter drottning Margarethe och resten av kungafamiljen på slottet Amalienborg och se Livgardens vaktbyte varje dag kl 12.

Barnen har en helt egen avdelning i tre våningar på Louisiana. Varje dag finns särskilda aktiviteter för barnen. Foto: Shutterstock

5. Gå på Louisiana (perfekt även för barn!)

Ta tåget till Humlebæk och gå på det enastående vackra museet Louisiana. Alltid imponerande utställningar, fina barnaktiviteter och en härlig park att springa runt i. Tåget tar cirka 30 minuter och går flera gånger i timmen. Varje dag ordnas särskilda aktiviteter för barn på Louisiana.

Resa till Köpenhamn med tåg

Att ta tåget över sundet till Köpenhamn är enkelt. Dekaler utanpå vagnarna visar var du enklast kliver på med barnvagn. Med Öresundstågsbiljett åker man gratis med stadsbussar inom en timme från ankomsttiden.

Tåg från Malmö till Köpenhamn tar ca 35 minuter och går dygnet runt.

Bästa årstid

Solklart sommaren.

Tips på boende i Köpenhamn

Behöver barn pass till Danmark?

Barn som reser mellan Sverige och Danmark behöver inte pass om barnet reser tillsammans med en vårdnadshavare. Som vuxen behöver man kunna visa giltig legitimation, det vill säga pass, körkort eller nationellt id-kort för resor till och från Danmark. Om barnet reser tillsammans med till exempel far- eller morföräldrar gäller andra regler, kontakta polisen på telefonnummer 114 14 för svar.

Valencia med barn

Barcelonas lillasyster, så kallas ibland Valencia, som är Spaniens tredje största stad. Foto: Shutterstock

Valencia är Spaniens tredje största stad med en härlig mix av storstad, strand och häpnadsväckande arkitektur. Här är tipsen på aktiviteter för en semester med familjen i Valencia!  

Saker att göra i Valencia med barn

La Ciutat de les Arts i les Ciències – konst- och vetenskapsstaden – i centrala Valencia innehåller ett planetarium (med en imax-biograf), ett interaktivt vetenskapsmuseum, ett akvarium, en botanisk trädgård och mycket mer. Foto: Teresa Rørbye

1. Upplev futuristisk kultur i La Ciutat de les Arts i les Ciències

Att se "Turning Torso"-arkitekten Santiago Calatravas mästerverk är ett måste när man är i Valencia. Här finns både Europas största akvarium The Oceanogràfic och planetariet The Hemisfèric.

2. Cykla genom stadsparken, Jardín Turia 

Lek av er på Gulliver-lekplatsen innan ni fortsätter mot Ciudad de las Artes y Ciencias (se ovan) . Cyklar kan hyras lite överallt i Valencia; cykelhjälmar till barn brukar finnas (inte nödvändigtvis till de vuxna).

Valencia har gott om stränder som sträcker sig både söderut och norrut från hamnen. Foto: Teresa Rørbye

3. Bada eller promenera längs stranden

Playa de la Malvarrosa är bred, lång med parasoller och solstolar att hyra. Ät en paella till lunch på en av strandrestaurangerna och koppla av.

4. Promenera i Gamla stans gränder

Bli frestad av mat i mängder i saluhallen och ta en titt in i katedralen Santa Maria. Här sägs den heliga graal finnas, Jesu bägare från hans sista måltid med lärjungarna (men för den som undrar finns det fler heliga graaler runt om i världen …). Och så mycket kultur och historia kan ju bara smältas med en lång lunchpaus, så klart!

Ta seden dit du kommer och ät middag sent. Förhoppningsvis kan barnen sova gott i vagnen. Win-win! Foto: Shutterstock

5. Valencia by Night

Som i alla spanska städer är man van vid att barn följer med ut på kvällen. Så ta med ungarna på restaurang eller kafé och njut av stämningen.

Bästa årstid

Vår, sommar, och höst.

Tips på boende i Valencia

Resa till Valencia med tåg

Ta tåget till Valencia och låt resan bli en del av äventyret. Foto: Shutterstock

Tåg via till exempel följande rutter:

1. Köpenhamn–Hamburg (byte till nattåg)–Offenburg–Strasbourg–Paris–Barcelona–Valencia.

2. Köpenhamn-Hamburg (byte till nattåg) –Basel-Mulhouse-Lyon-Barcelona–Valencia.

Resan tar 1–2 dygn beroende på rutt. Läs fler tågtips längre ner!

Bonustips:

Miniatyrmuseum i Hamburg

Har du några timmar över i Hamburg? Muséet Miniatur Wunderland innehåller en 200 kvadratmeter stor modelljärnväg. Låter det måttligt roligt? Muséet har i skrivande stund 19 688 omdömen och 5 stjärnor hos sajten Tripadvisor och omdömen som "hela familjen älskade detta".

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Storstadssemester med barn – så blir den lyckad!

Teresa Rørbyes bästa tips för en lyckad storstadssemester:

• Välj rätt storstad. "Sitter barnen i vagn eller har de minst sagt svårt att gå på rakt led efter varandra? Välj en stad med gott om plats. Berlins breda boulevarder och många Biergarten med lekplatser är ljuvliga, däremot kan det vara minst sagt knepigt att ta sig fram på Madrids smala trottoarer eller komma in i en pytteliten parisisk restaurang med barnvagn och skötväska."

• Det är vägen som är mödan värd. "Gör det till ett nöje att ta sig från A till B. Låt de större barnen köra sparkcykel, ta med en paraplyvagn till de mindre. Stanna och titta i alla skyltfönster på saker som inte finns hemma."

• Försök träffa locals. "Gå på kafé där man kan göra sina egna cupcakes. Leta reda på stadens bästa vattenlekplats och slå dig i slang med en pappa eller mamma från Londons förorter. Gå på barnvänlig musikal. Gör som spanjorerna och ät middag mitt i sommarnatten – låt lillplutten somna i barnvagnen medan du njuter av tapas i fulla drag."

• Bo hellre stort än lyxigt. "Jag tycker att det är viktigare att kunna lägga barnen i ett eget rum på kvällen än att bo på ett exklusivt hotell. Det blir nämligen urbota trist för de vuxna att sitta tysta i ett mörkt rum när barnen har lagt sig."

• Varva vuxen- och barnaktiviteter. "Se till att varje dag har en aktivitet för alla. Pappa får gå på etnografiskt museum och barnet får gå på zoo. En varm sommareftermiddag i Berlin tar du med barnen på strandbar med sand mellan tårna och får både storstadsvibbar och strandkänsla på en gång."

I Valencia finns både stad och strand, kultur och vetenskap – och dessutom är det här den berömda rätten paellan föddes. Bara en sådan sak! Foto: Shutterstock

Tips på boende i Berlin, Köpenhamn & Valencia

Teresa Rørbye tipsar: "Jag tycker som sagt att man ska undvika att trängas på ett hotellrum, även om det är ett stort sådant. När barnen har gått och lagt sig är det skönt att kunna stänga dörren så att de vuxna kan prata ostört. Det är nämligen också viktigt på semestern, tycker jag! Med andra ord är Airbnb och Home Exchange en välsignelse för barnfamiljer och lägenhetshotell likaså.

I Berlin finns det lägenhetshotell i olika prislägen, till exempel Adina Apartment Hotel Berlin Checkpoint Charlie. Det ligger centralt och har stora rum med massor av plats för barn, vuxna och alla prylar man har med sig.

I Valencia kan det vara bra att fundera på om man föredrar att bo i Gamla stan eller nära stranden. Om man bor i Gamla stan kan man med lätta steg flanera till kultur och shopping på dagtid och har restauranglivet utanför dörren kvällstid. Bor man vid stranden får man en skön sol- och badsemester, men måste ta en taxi eller spårvagn in till storstadspulsen. Från Playa de la Malvarrosa in till centrala Valencia tar det cirka 15–20 minuter i taxi eller ungefär en halvtimme med spårvagn. Överlag är Valencia prisvärt och det finns gott om valmöjligheter.

Har du lite större barn? Passa på att bo på husbåt i Köpenhamn; längs stadens kanaler ligger en mängd olika som hyrs ut, bland annat via Airbnb."

3 tågsemester-tips

1. Vänd dig till en resebyrå

Känns det krångligt att boka tågresorna själv? Det finns flera resebyråer som specialiserat sig på att hjälpa kunder att boka tågresor i Europa. Några exempel: Centralens resebyrå i Kalmar, Biljettbutiken i Kristinehamn, och Tågbokningen i Östersund.

2. Interrail eller inte?

Tågluffa med interrailkort eller inte beror på hur flexibel man vill vara. Med barn i sällskapet kanske man ändå vill ha en spikad rutt, särskilt om man inte har så gott om tid på sig. Är det inte viktigt att vara flexibel, samt om man tänker åka nattåg kan vanliga biljetter bli billigare – i och med att sov- och liggplatser kostar extra utöver interrailkortet. Barn under 11 år reser gratis med en vuxen som har interrailkort (varje vuxen kan ta med två barn utan kostnad). Platsreservationer krävs på vissa tåg. Läs mer på interrail.eu. På Bahn.de kan du testa att söka fram rutter. Appen Railplanner är också användbar.

3. Ta hjälp av andra

Ovärderliga tips och massor av kunskap om tågresande och allt däromkring finns i Tågsemester-gruppen på Facebook.

Läs också: Ensamresande barn på tåg – när blir det möjligt?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!