Gemensamt liv, gemensamt barn och gemensam ekonomi – eller delad? Det är frågan!

Rättvis ekonomi när man har barn – hur får man det?

Delad ekonomi eller gemensam? När vi får barn ihop blir det extra viktigt att prata om familjens privatekonomi, tycker Elin Helander. Helst ska man ta snacket så tidigt som möjligt.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

I sitt arbete med att hjälpa folk att förändra sina ekonomiska beteenden möter Elin Helander ibland reaktionen att om man är kär och ser en framtid ihop är det oromantiskt att hålla på och räkna kronor och ören – att det är likställt med att inte tro på relationen.

 Elin Helander, 33, är kognitionsvetare och forskningschef på ekonomiappen Dreams, en spar- och investeringstjänst som bygger på beteendevetenskaplig forskning, samt författare till boken Lura hjärnan att spara (Roos & Tegner 2017). Elin Helander bor i Stockholm tillsammans med sin sambo och Olivia, 2, samt lillasyskon på väg.

Elin Helander är kognitionsvetare och forskningschef på ekonomiappen Dreams, en spar- och investeringstjänst som bygger på beteendevetenskaplig forskning.  Hon tycker inte att det är oromantiskt att prata privatekonomi:

– Jag tycker att det mest romantiska man kan göra är att varje dag ge båda möjligheten att lämna relationen. För varje dag som vi inte lämnar varandra innebär att vi lever tillsammans för att vi vill – inte för att vi måste.

Viktigt att prata om ekonomi

När två personer får barn tillsammans händer det saker med ekonomin vare sig man vill eller inte. Det kan handla om föräldraledighet, deltidsarbete och vabb. Att prata om vad sådant innebär är viktigt, tycker Elin Helander:

– Vi är rätt bra på att prata om det som är här och nu, som till exempel ”Hur många dagars föräldrapenning klarar vi oss på; ska vi ta ut tre dagar per vecka eller sju dagar?” men vi är sämre på att prata om vilken effekt förändringarna får på var och en i det längre perspektivet.

Kanske beslutar man sig för att starta ett separat fondsparande för den förälder som arbetar deltid, om inte båda föräldrarna har gått ner i tid. Man kan också överlåta pensionsrätter till varandra (det kan man läsa mer om på Pensionsmyndigheten.se, redaktionens kommentar).

– Lösningen kommer att se olika ut för alla, men man bör åtminstone ha pratat om ”vad är vår modell?”.

Deltidsarbete får effekt på både kort och lång sikt

Att gå ner i arbetstid innebär kanske ”bara” 1 000 kr mindre i månaden. Men det är 1 000 kronor som annars kunde ha investerats i en fond på börsen och vad skulle den summan ha blivit om tio år? Att gå ner i arbetstid är också kopplat till lägre löneutveckling och lägre chans till befordran.

– För varje månad som pappan är föräldraledig ökar mammans framtida lön med 6,7 procent.* Idag tas 71 procent av föräldrapenningen ut av mamman. Därför är grundregeln att prata med varandra! Och tänk på effekten av besluten både på kort och lång sikt, säger Elin Helander.

Hur kan man börja prata om sin ekonomi med varandra? 

– Det är bra att prata om det innan man måste prata om det. Avsätt en specifik tid när allting är lugnt och neutralt, kanske över en middag. En bra öppningsfråga kan vara ”Vad drömmer du om att vi ska göra om fem år?”. Hitta era gemensamma framtidsdrömmar! Vill ni bo i hus? Vill ni äga ert boende? Drömmer ni om att flytta utomlands, jobba mindre, ha en båt eller en sommarstuga?

En sådan diskussion mynnar kanske ut i att man bestämmer sig för att börja spara, i fonder eller liknande, och hur mycket var och en ska bidra med varje månad.

– Jag tror mycket på att börja med det positiva. Det är de beslut vi fattar idag som avgör hur våra liv kommer att vara om tio år. Är inte det ganska häftigt?

Om man tycker att frågan om pengar är känslig, hur tar man upp den? 

– Om man inte vill börja med ”Jag tycker att det känns orättvist!” kan man hålla sig lite mer neutral och säga något i stil med ”Vi har inte råd med att jag ska jobba deltid så som det ser ut nu”. Jag tycker att man ska se det som att man har ett gemensamt företag; är den ena personen missnöjd blir det inte bra i längden.

Elin Helanders råd är att man börjar med att lista allt som påverkar ekonomin – föräldraledighet, vabb och så vidare – och därefter prata om varje punkt: Hur delar vi upp ansvaret för det här och vad får det för konsekvenser?

– Att vara hemma och fri från jobb är ett privilegium för vissa, men kom ihåg att den som är hemma bör ha samma makt och inflytande att bestämma – och skyddsnät om något skulle gå åt pipsvängen, säger hon.

Hur kan man tänka om den ena tjänar mer än den andra, tycker du? 

– Jag tycker att man måste se på hela bilden: studieskulder, lån, sparande och lön. En kanske tjänar mer än sin partner, men den med lägre lön har med sig ett större sparande sedan tidigare; bör då den som tjänar mest fortfarande betala mer av räkningarna? Skulle paret separera har den ena råd att köpa egen bostad men kanske inte den som inte har ett lika stort sparkapital. Så istället för att betala mer bör den personen kanske komma igång med ett eget sparande.

Utgångspunkten är att det ska kännas bra och rättvist. Och, menar Elin Helander, att hela tiden ha i åtanke vilka konsekvenserna blir om något oförutsett händer: att en går bort, förlorar jobbet eller att man separerar. Hur drabbas var och en då? Blir konsekvenserna större för den ena – och hur kan vi skapa balans?

– Ett annat tips är att prata med sina vänner om hur de gör, då kommer man att få massor med både dåliga och bra exempel. Jag har vänner där han betalar mer för det gemensamma boendet än vad hon gör eftersom han absolut vill bo i Stockholm. Hon skulle lika gärna bo någon annanstans. Det finns inget facit, det är viktigt att komma ihåg.

Varför kan pengar vara ett känsligt ämne? 

– Det verkar som att vi kopplar pengar till vårt värde som individer. Därför blir det jättekänsligt att fråga någon ”Vad har du i lön?”. Lönen blir ett mått på en prestation, ett värde, och då blir det väldigt personligt. Många oroar sig också för sin ekonomi, då kan det ta emot att prata om det av den anledningen.

Finns det något ekonomiskt misstag som du tycker att vi gör när vi får barn? 

– Ja, att man kommer igång sent med att spara till sitt barn. Många tycker att det är jätteviktigt att teckna en barnförsäkring direkt; på samma sätt tycker jag att man kan se på sparandet, det är lika viktigt att ge sitt barn en ekonomisk buffert (läs mer i rutan här nedan, redaktionens kommentar). Många tänker att de ska komma igång med sparande sedan, när båda är tillbaka och jobbar. Nej, börja redan nu. En liten summa är bättre än inget.

– Ett annat misstag är att inte prata pengar i tid. Man skjuter på snacket och då bubblar det istället upp när man är arg eller stressad.

Läs också: Gemensam eller delad – och andra sätt att organisera sin ekonomi  

*Källa: Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!