Rapparen Cleo om sömnen under småbarnstiden: "Jag var väldigt frustrerad"

Igår förklarade Anitha Schulman i mamas lilla artikelserie om sömn, hur hon blev galen av sonens kolik. Idag berättar rapparen Cleo om hur tufft det var när hon slutade amma sonen Elliot, och hur sömnbristen gjorde att skivdebuten fick vänta.

Lisa Nylén

När hiphopstjärnan Nathalie ”Cleo” Missaoui blev gravid som 21-åring med sonen Elliot, nu 6, bodde hon på en bondgård tillsammans med Elliots pappa, och var mitt uppe i musikkarriären.

– Förutsättningarna var inte optimala, men både jag och Elliots pappa är sådana personer som tänker att det mesta löser sig, att man anpassar sig, säger Cleo.

Elliot bor hos Cleo varannan vecka, och då är det fullt fokus på sonen. Foto: Hannah Hedin Foto: Hannah Hedin

Under graviditeten fortsatte Cleo att arbeta. Hon gjorde flera spelningar och började jobba på sitt debutalbum. När Elliot föddes tog hon en ofrånkomlig paus. Samtidigt som det var skönt att komma ifrån det intensiva arbetet var det på samma gång mentalt jobbigt att lämna allt.

– Runt omkring mig släppte mina kolleger sina debutalbum och jag kände att jag hamnade på efterkälken, säger hon.

Orkade inte spela in skiva

Elliot visade sig vara en lugn bebis som sov mycket. Trots det hade Cleo svårt att själv komma till ro och någon djupsömn var det aldrig tal om.

– När han var ett år tänkte jag att ”herregud, jag har inte sovit på ett år”. Jag sov så lätt och kunde vakna bara av att han andades annorlunda. Pappor kan gå och lägga sig och sova natten igenom, men som mamma har man som en antenn som väcker en vid minsta lilla. Jag minns att det gjorde mig väldigt frustrerad, säger Cleo.

LÄS OCKSÅ: Anitha Schulman om sömnbristen: ”Jag var rädd att jag skulle slå honom”

Trots sömnbristen klarade Cleo av att börja göra spelningar ganska snart efter att Elliot kommit. Studiotiden och debutplattan blev däremot mer lidande eftersom det krävde ett annat fokus. Ett fokus som hon på grund av sömnbrist inte hade just då.

"Jag är känslig för dålig sömn"

Men till slut, två år efter att Elliot fötts, kunde Cleo släppa sin första skiva. Det var en intensiv jobbperiod och i samma veva slutade hon att amma Elliot, vilket ledde till många sömnlösa nätter.

– Han ammade länge och när vi skulle vänja honom av med det fick han svårt att sova. Det var otroligt svårt för mig att sluta också, det är ett så starkt band. Och jag är väldigt känslig för dålig sömn. Ett tag kändes det som att jag höll på att bli galen.

Tror du att din karriär hade sett annorlunda ut om du inte fått barn?

– Jag tror faktiskt att den hade varit lite sämre. Att vara mamma har gett mig ett annat fokus. I dag är jag och Elliots pappa separerade och Elliot bor hos mig varannan vecka. Då är allt mitt fokus på honom och jag ser till att alltid vara utvilad och pigg. När jag jobbar fokuserar jag helt på det. Att vara mamma har gjort mig mer effektiv. Trots att det stressade mig att hamna på efterkälken med musiken visade det sig att mina kolleger som redan hunnit släppa sina debutalbum kunde hjälpa mig mycket när det väl var min tur.

Några tips för att kunna kombinera småbarnsliv och sömnlösa nätter med karriär?

– Elliots pappa har alltid varit väldigt närvarande och supportat mig. Man behöver vara ett team och hitta lösningar tillsammans. Att tjafsa är fruktansvärt onödigt och slösar bara energi. Som kvinna får man ofta ta mer ansvar, men enligt mig är det naturligt. Vi bär på barnet och ammar. Jag ser det som en helt fantastisk gåva och ingenting jag tycker är orättvist. Under tiden kan ens partner underlätta vardagen genom att se till att allt runt omkring fungerar.

Av Fanny Wikander

Denna artikel är tidigare publicerad i mama nummer 10 2016. I vår app mama PLUS kan du läsa hela numret digitalt – dessutom helt gratis för prenumeranter!

Ta mig till Varannan vecka!