Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vilken lycka att få ge mormor en julklapp man gjort själv!
Vilken lycka att få ge mormor en julklapp man gjort själv!
Vilken lycka att få ge mormor en julklapp man gjort själv!
1 AV 2
Pysselprofilen Melina Ede ger sina bästa tips
2 AV 2
Vilken lycka att få ge mormor en julklapp man gjort själv!
Foto: Shutterstock

11 fina julklappar som barnen kan pyssla själva

Låt barnen klippa, klistra, måla och knåda ihop egna klappar att ge bort till nära och kära i jul! Här är 11 pyssliga tips på personliga julklappar som främjar barnens kreativitet och skaparglädje.

Även om barnens önskelistor är långa – och längtan efter att få riva papperet av sina julklappar är stor – tycker många barn att det är minst lika roligt att ge som att få. Extra kul är det förstås att få pyssla julklapparna själva.

Ett tips är att skippa alltför juliga pyssel – tomtar och renar i all ära, men när julhelgen väl är överstökad är man ofta rätt trött på adventspyntet. Satsa hellre på tidlösa kreationer som mottagaren kan njuta av länge.

Här är 11 kreativa julklappar som barnen kan pyssla ihop inför julen:

1. Pärlplattor

Det finns nästan ingen hejd på hur många roliga pyssel det går att göra med enbart pärlor och pärlplattor som verktyg. Dessutom är det bra övning för finmotoriken! Av pärlor kan barnen bland annat skapa drinkunderlägg (runda pärlplattor att ha under glaset på ömtåliga bordsytor) eller drinklock (perfekt skydd mot flugor och getingar, med ett hål i mitten för sugrör), snöflingor som kan hänga i fönstret, pennställ, hårspännen (pärla till exempel en platt rosett som limmas fast på ett spänne) eller odlingsskyltar, där man helt enkelt pärlar olika grönsaker och limmar fast på en glasspinne, perfekta att stoppa i jorden för att minnas var olika grödor planterats.

Mönster till pärlplattor kan du enkelt hitta på nätet eller i pysselböcker från biblioteket. Kreativa Karin på instagram är också ett pärlproffs som ofta delar med sig av tips.

https://www.instagram.com/p/CXBc-6rIAFa/?hl=sv?hidecaption=true

2. Hårsnoddar

Hårsnoddar av tyg – så kallade ”scrunchies” – är enkla att sy och något äldre barn (eller yngre barn med hjälp av en vuxen) kan fixa snabbt. Det enklaste är att sy på symaskin, men med lite tålamod går det absolut att tråckla ihop för hand också. Det enda som behövs är en stuvbit tyg (kanske från ett plagg som gått sönder), ett resårband, nål och tråd. 

Söta scrunchies är enkla och uppskattade julklappar. Extra fina blir de i sammet! Foto: Janko Ferlič / Unsplash

3. Kylskåpsmagneter

Av cernitlera eller trolldeg kan barnen pyssla små figurer i olika färger. Limma fast en magnet på baksidan så kan de användas som söta kylskåpsmagneter. Ett lager lack ovanpå figurerna kan göra dem mer tåliga.

Frukter, glassar, djur eller blommor – bara fantasin sätter gränser när man pysslar med lera. Foto: kungfu01 / Shutterstock

4. Stearinpyssel

Ett utmärkt sätt att ta tillvara på gamla ljusstumpar är att göra om dem till egenpysslade ljus. Det finns massor av ljusformar i butik för den som vill göra lite mer avancerade ljus, men går också fint att göra dem i gamla urdiskade glasburkar och liknande. Du behöver även vekar, som du antingen kan köpa styckvis eller som ett nystan där du klipper av lämplig längd.

Klipp bort den brända delen av den gamla veken och smält sedan stearinstumparna, till exempel genom att lägga dem i en tom konservburk i ett vattenbad. När stearinen är flytande sätter du i en veke i din form, häller försiktigt på stearinet och låter det torka.

Blir det smält stearin över kan ni doppa tallkottar i stearinet och ge bort dem som fina och praktiska tändkottar.

Klädnypor, hårspännen eller påsklämmor är bra hjälpmedel för att hålla veken på plats. Foto: Oliver Colthart / Shutterstock

5. Egenplanterade krukväxter

Att odla egna växter är otroligt spännande och blir en fin present. En citronkärna kan bli ett litet citronträd och en avokadokärna kan förvandlas till en söt planta. En annan variant är att gå ut och leta ekollon som har fått en liten svans, för att driva upp en egen liten mini-ek. Terrakottakrukor kan också med fördel målas av barnen, för en extra personlig klapp.

Ett enklare alternativ är att ta sticklingar av befintliga krukväxter – låt barnet klippa en fin kvist och sätta i vatten, för att sedan förundras över att den får rötter. Eller köp hyacinter, amaryllis och mossa i mataffären och låt barnet sätta ihop en egen julgrupp. 

Plantering i alla ära, men det roligaste är ofta att måla krukan. Foto: Shutterstock

6. Ätbara klappar

Möjligheterna är oändliga när det gäller ätbara julklappar, och denna typ av förbrukningsvaror är ofta uppskattade av äldre släktingar som inte behöver fler prylar hemma. Dessutom tycker barn att det är roligt att få följa ett recept – mäta, hälla, blanda – och så klart provsmaka! En egendesignad etikett blir pricken över i:et.

Här är några tips på enkla hemgjorda godsaker:

• Fröknäcke och marmelad
• Saft i en fin glasflaska
• Julkolor inrullade i små bitar av smörpapper
• Använd en tom chokladask eller isbricka för att göra egna chokladpraliner
• Småkakor i en fin plåtburk – eller kanske i en ask vikt av papper
• Brända mandlar
• Granola med havregryn, nötter och torkad frukt

Hur kul att få gegga med en kakdeg – och sen förhoppningsvis få slicka skålen?! Foto: Prostock-studio / Shutterstock

7. Smycken

Egengjorda halsband och armband är en klassiker och många barn älskar att sitta och trä pärlor på en tråd – även detta en bra övning för finmotoriken. Med bokstavspärlor kan barnet även skapa namn eller fraser som ”god jul” eller ”världens bästa faster”. Det finns också smyckeskit att köpa där barnen kan måla på glasringar och berlocker. Äldre barn kan också göra fina flätade armband eller skapa halsband av loom bands.

Att pärla halsband kan hålla barn sysselsatta länge, perfekt när föräldrarna behöver lugn och ro för alla julförberedelser... Foto: Viktoria Kamenskaya / Shutterstock

8. Hemgjord hudvård

En mjukgörande skrubb för ansiktet eller kroppen kan man få till genom att smälta 2 matskedar kokosolja och blanda med 2 deciliter socker. Förvara gärna produkterna i en fin burk med skruvlock – till exempel genom att återbruka en urdiskad hud- eller hårvårdsförpackning.

Av ingredienser du redan har hemma kan barnet mixa ihop härliga hudvårdsprodukter. Foto: Nick Alias / Shutterstock

9. Nyckelringar

Nyckelringar – alltså själva metallringen – kan köpas billigt i pysselaffärer och sedan kan barnet pyssla ett fint hänge till ringen. Här är möjligheterna oändliga – nyckelringsprydnaden kan bestå av till exempel pärlor, ett virkat motiv, en pompom av garn eller en figur av lera eller hobbyfilt.

Nyckelringar kan göras både enkla och avancerade, beroende på barnets ålder och förmåga. Hobbyfilt är ett praktiskt material att pyssla med och kan till exempel bli en gullig delfin. Foto: OnlyZoia / Shutterstock

10. Tandpetare

Ett superenkelt och billigt pyssel som även små barn klarar av är att köpa tandpetare i träförpackningar i mataffären. De obehandlade träbehållarna är perfekta att måla med hobbyfärg (se till att ta ut tandpetarna först bara – och inte sätta tillbaka dem förrän färgen torkat ordentligt). 

En handmålad tandpetarbehållare är en gullig present värd att stå framme på köksbordet! Foto: Hemköp / Shutterstock

11. Inramade foton

Bilder på barnbarnen uppskattar de flesta mor- och farföräldrar – oavsett om ni tar egna foton, framkallar en fotoförstoring från ett minnesvärt ögonblick eller beställer hem skolfoton. Extra personligt blir det om barnet också får pynta fotoramen genom att måla den eller limma fast exempelvis paljetter, pärlor, glitter och andra dekorationer. Utöver foton så funkar en inramad teckning eller pressade växter så klart också fint!

Låt barnet pynta en omålad fotoram – eller gör en egen ram av glasspinnar! Foto: Elena Hramova / Shutterstock


LÄS OCKSÅ:
Recept på trolldeg – så enkelt att göra själv!

LÄS OCKSÅ:
Våra bästa julklappstips till barnen – från bebis till 10 år