10 tips som utvecklar barnets kreativitet

Hur gör man för att inte hämma sitt barns kreativitet? Psykologen Eva Hoff delar med sig av tio användbara tips.
Hanna Nolin

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

1. Använd dig själv. När du pysslar med ditt barn, tänk på att själv försöka vara modig och kreativ. Frågar barnet om du kan rita en motorcykel med tre pingviner på – säg inte att du inte kan, utan att du inte har gjort det förut men gärna provar. Blev det inte som du hade tänkt dig, var det i alla fall ett bra försök! Barnet har dig som förebild.

2. Måla på väggen. Barn vill ofta måla på tapeter och väggar. Bejaka den lusten ibland. Sätt upp stora pappersark på väggen och ta en förmiddag när ni faktiskt målar på väggen. Lustfyllt och bejakande.

3. Lek med maten. Försök att inte säga nej reflexmässigt. Stanna upp en stund och fundera på om det kanske är okej att säga ja ändå. Vill barnet ha kaviar på spagettin, låt det testa. Blir det för mycket kladd och mat som måste slängas, begränsa experimentet. Prova kaviar på en liten del av spaghettin och provsmaka.

4. Pippi går i förskolan. Låt barnet välja vad det ska ha på sig. Tänk inte på vad andra ska tycka och tänka. Bejaka istället barnets förmåga att tänka nytt och att ta initiativ.

5. Uppmuntra alla försök. Säg att det är bra att barnet försöker. Försöket är det viktiga.

6. Baka utan recept. Att baka innebär att man följer vissa regler, nämligen ett recept. För att bejaka kreativiteten kan man låta barnen göra en egen deg. Då kan det prova nya ingredienser och proportioner.

7. Låt nallen tala. Ge liv åt gosedjuren. Låt nallen få en röst som ber barnet att leka med den. Den vuxne fortsätter att ge bränsle åt leken genom att fråga var nallen och barnet bor. Eller kanske om de ska flyga till månen tillsammans...

8. Ha tråkigt. Ge barnet oplanerad tid. Det tar tid att komma igång med egna tankar.

9. Prova nytt. Uppmana barnet att testa nya färger, nya penslar och så vidare.

10. Ha familjeråd. På familjerådet är barnen med och bestämmer exempelvis vilken mat man ska ha, vad man ska göra på helgen eller hur man undviker stressiga morgnar. Familjeråd är ett sätt att ritualisera kreativitets- och demokratiträning.

Läs också: Hämmar du ditt barns kreativitet, omedvetet?

Källa: Eva Hoff

Artikeln publicerades 2012.