Foto: iStock
Foto: iStock Foto: iStock

Postar du bilder på barnen utan att fråga? Du är inte ensam.

Lägger du upp bilder på kidsen på Facebook utan att fråga? Du är inte ensam. Men många barn tycker att bilderna är pinsamma. Dags att börja visa lite mer nätrespekt? Den här artikeln publicerades ursprungligen i senaste numret av mama.

Din fantastiska tioåring har precis gjort sitt första mål i en fotbollsturnering och självklart vill du visa världen! ”Det är väl inget fel i det” tänker du, och lägger stolt upp segergrimasen på Facebook.

Och när sjuåringen vill testa nya danssteg, hur gulligt är inte det! Visst måste det genast upp på din Insta!

Men är det egentligen okej att lägga ut bilder på barnen hur som helst? Ja, där går åsikterna onekligen isär. En del tycker att man självklart får lägga ut bilder på sina barn. Det är en del av hur vi lever och

kommunicerar i dag, inget illa i det.

Andra tycker att det är lika självklart att inte lägga ut. Och faktum är att många barn har synpunkter på att deras föräldrar ofta är lite för snabba med att dela med sig. När Kamratposten gjorde en stor undersökning förra året visade det sig att många unga tyckte det var otroligt jobbigt och pinsamt när deras föräldrar la ut bilder på dem.

Katarina Strömberg, chefredaktör på Internetworld, skrev en krönika där hon höll med – och fick många arga kommentarer.

– Folk blev väldigt upprörda. ’Det är mina barn och min Facebook, så skit i det du.’ Det är klart att det är smågulligt och roligt att lägga ut roliga bilder, men är det så kul för barnet?

Katarina är själv mamma till fem barn i åldrarna 2 till 16, och hon menar att, precis som i allt föräldraskap, handlar det om att lyssna på och respektera barnet.

– Personligen är jag väldigt restriktiv med att lägga ut bilder på barnen, säger hon.

Hon har flera skäl till det. Dels handlar det om respekt för barnen. Dels handlar det om vilken kontroll man vill ha över sina bilder.

– Bilderna kan finnas kvar på olika sätt, även om jag avslutar mina konton, och de kan dyka upp i andra sammanhang. När det gäller till exempel Facebook har de enligt användaravtalet rätt att använda det material du lägger upp, så länge du har kvar ditt konto. Exakt hur finns det dock flera tolkningar av.

Vill du ändå lägga ut, var noga med att alltid fråga först, menar Katarina Strömberg.

[adSpace placement="auto"]

– Många barn oroar sig för det här. Till och mina barn kan säga ”du lägger väl inte ut den på FB?” när jag tar en bild, trots att jag aldrig gör det. Och säger ens barn så kanske man ska fundera på vad man håller på med.

Foto: iStock Foto: iStock

En som tycker att vi självklart ska få visa upp våra barn på internet är Malin Wollin, bloggare, författare och mamma till fyra barn mellan 3 och snart 14. Hon menar att rädslan för att lägga ut bilder är överdriven och leder till att föräldrar kan bli överbeskyddande.

– Som mycket annan föräldraoro är den hämmande och onödig. Jag antar att det beror dels på en rädsla för pedofiler, dels en rädsla för vad andra mammor ska tycka. Men jag tycker att man avgör bäst själv hur man vill visa upp sina barn.

Själv säger Malin att hon ”fasar ut” sina barn i sociala medier när de blir äldre. Då har de ju också börjat sina egna liv där.

– Jag frågar min äldsta dotter som blir 14 i höst, och jag får lägga ut bilder på henne ”om hon ser bra ut”. De andra barnen frågar jag inte. Mina gränser ser ut så här: Jag lägger aldrig ut badbilder eller nakenbilder och jag publicerar heller inga bilder där de gråter eller är arga.

– Jag har också svårt att förstå varför man lägger ut bilder på sitt barn när de är på sjukhus. Jag tycker det är en väldigt privat situation. Men där är det uppenbart att många inte håller med.

Malin Wollin menar att det är dags att inse att internet inte bara är internet, det är en del av våra liv.

– När våra barn ser de här diskussionerna om 15 år så kommer de inte att förstå vad vi pratade om, säger hon.

Att fråga först eller undvika att lägga ut bilder på sina barn kan vara ett sätt att visa sina barn respekt. Men en annan viktig aspekt när det kommer till respekt kan handla om hur man som förälder hanterar barnens egen närvaro på nätet.

– Jag visar respekt för deras privatliv, säger Malin. I synnerhet min äldsta dotters. Jag litar på mina barns omdöme och vi pratar mycket. Jag tror att de litar på mig tillbaka och söker min hjälp om de behöver den. Jag är inte mer rädd för att barnen ska bli skadade på internet än vad de kan bli under en vanlig skoldag.

[adSpace placement="auto"]

Katarina Strömberg tror att det viktigaste är att prata med barnen om deras egna nätliv.

– Vi kan inte hålla koll hela tiden. Vi måste våga släppa, men ge dem så många redskap vi kan för att de ska klara sig bra på nätet.

Så det är inte okej att titta i deras mobiler när de sover?

– Aldrig någonsin! Och om du gjorde det – vad skulle du göra med informationen du hittar? Det är ju en enorm kränkning att säga till barnet: ”jag kollade i din dator och mobil”. Med tanke på att de flesta barn i dag har egen mobil eller dator skulle det dessutom vara svårt att ha kontroll på allt.

Katarinas tips: Så kan du visa respekt för barnen i sociala medier

1. Vill du visa barnbilderna för släkt och vänner? Ett alternativ är att använda olika fototjänster, till exempel Apple icloud photo sharing eller Google photos. Då har du en egen kanal och en egen grupp.

2. Vill du lägga upp bilder på dina barn på Instagram eller Facebook – fråga först!

3. Smygkolla inte – prata med dina barn. Prata om vad de kan göra och inte göra, vad de berättar om sig själva, vilka bilder de lägger ut och om vad gör de när någon frågar saker …

4. Visa att du finns. Du kan sitta bredvid när de sitter med datorn, fråga ”Vad spelar du? Vad pratar ni om …?”

5. Prata med kompisarnas föräldrar. Inte för att sätta upp förbud, utan för att föra ett samtal om vad som händer.

Text: Eva Gussarsson

Här är 5 exempel på kändismammor som valt att visa sina barn på Insta:

1. Britney Spears

 

2. J. Lo

 

3. Victoria Beckham

 

4. Jessica Alba

 

5. Reese Witherspoon

 

Den här artikeln publicerades ursprungligen i mama 7, 2016. Text skriven av Eva Gussarsson.

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!