Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Packa picknick-korgen och dra på utflykt! Med hjälp av dessa enkla recept är det inte svårt.
Packa picknick-korgen och dra på utflykt! Med hjälp av dessa enkla recept är det inte svårt.
Packa picknick-korgen och dra på utflykt! Med hjälp av dessa enkla recept är det inte svårt.
Packa picknick-korgen och dra på utflykt! Med hjälp av dessa enkla recept är det inte svårt. Foto: iStock

Dags för picknick? 13 tips på enkla recept till familjens alla utflykter

Drar du dig för att gå på utflykt för att det känns oöverstigligt att fixa matsäck till hela familjen? Du är inte ensam, men var lugn – mama tipsar om bästa picknickmaten inför strandhäng och skogsutflykter.

mamaredaktionen

På sommaren (eller året om, för den delen) blir det mycket utflykter till parker, stränder, museer eller skogen vilket ofta innebär att det behövs matsäck. Lika ofta står man där och funderar på vad som ska packas ned, inte sällan med en ambition om att picknickkorgen ska innehålla såväl näringsrik som god mat.

Men lugn, picknick behöver inte vara så avancerat. mama har sammanställt 13 tips för att picknicken ska bli så okomplicerad och trevlig som möjligt.

Sänk kraven på picknickmaten

Regel nummer ett: Ställ inte för höga krav på picknickmaten. Vi föräldrar har ofta en bild av att det måste vara lagad mat till lunch för att vi och barnen ska bli mätta, och det ställer förstås betydligt högre krav på förberedelse, samt förvaring, av maten. Egentligen räcker det ju med smörgåsar, frukt och kokta ägg, eller hur? Lagad mat kan ni äta till middag.

Var man lägger ribban för picknicken har ofta med ekonomi att göra också. Köpta pannkakor är förstås dyrare än hemmagjorda, men å andra sidan köper ni er tid till annat (huuuur lång tid tar det inte att grädda en sats?).

Smarta förpackningar, lådor och termosar underlättar. Köp upp er på några matlådor, en mattermos, samt termosar för kaffe och varm choklad redan nu, så behöver ni inte begränsa er när det är dags att packa picknickkorgen.

Picknickmat är sällan den nyttigaste måltiden på dagen, men kanske kan det få vara okej om det gör livet mer harmoniskt?

13 tips på picknickmat (kombinera efter tycke och smak)

1. Vattenmelon- och fetaostsallad. Det vill säga en tärnad vattenmelon blandad med fetaost, samt hackad chili vid sidan om till de vuxna. Glöm inte tallrikar, gafflar och servetter.

2. Färdiggrillad kyckling. Köps på vägen till stranden. Glöm inte servetter.

3. Delikatessostar, kallskuret, kex och baguetter. Handla på vägen så får alla sedan göra sin egen picknickmacka. Glöm inte knivar.

4. Kokta, kalla snabbmakaroner (blanda med smör så klibbar de inte + blir godare), samt kalla färdiga köttbullar (som ju inte ens behöver stekas). Ketchup i en burk bredvid. Glöm inte bestick.

5. Pannkakor. Antingen köpta som ni kompletterar med en tub sylt, eller hemmagjorda och färdigrullade med sylt eller socker. Glöm inte servetter.

Vattenmelon är aldrig fel på picknicken. Foto: iStock / Getty images

6. Tunnbrödrullar med ost och skinka. Rulla dem i aluminiumfolie. Kladdfritt!

7. Lite av varje. Smörgåsar med valfritt pålägg (mjukost, leverpastej, skinka, medwurst, ost, kaviar). Kokt eller stekt ägg. Banan. Smoothie (hemgjord eller köpt). Variera brödet så blir det roligare.

8. Picknick-plock. Minimorötter, körsbärstomater, vindruvor, bigarråer, jordgubbar, salami, ostkuber – allt plock brukar uppskattas. Ta med en flaska vatten ifall frukten och grönsakerna inte är sköljda.

9. Pastasallad. Makaroner i roliga former, grönsaker samt god skinka eller korv. Pesto vid sidan om till de som gillar. Glöm inte sked.

10. Avokado med fyllning, antingen hemmagjord eller köpt på vägen, till exempel skagenröra eller crème fraiche med smak. Glöm inte kniv och sked.

11. Gårdagens rester. Hamburgare är överraskande goda kalla. Blanda majonnäs och sriracha (stark tomatsås) att dippa i för de vuxna. Ketchup till barnen. Glöm inte servetter.

12. Grekisk yoghurt med lite honung i. Ta med bär och valnötter i påsar eller burkar bredvid. Glöm inte sked.

13. Söt avslutning med trifle: Varva bär, lite lemon curd, smulade digestivekex samt vaniljkvarg i en burk. Glöm inte sked.
Av: Lisa Nylén