Hur får man sitt barn att svälja äckligt penicillin? Foto: Istock

Penicillin till barn – bästa knepen för att få i barnen sin medicin

Hur får man sitt barn att ta penicillin? Det vet ju alla att kåvepenin och andra varianter smakar fruktansvärt, och att barnen kniper igen munnen så fort skeden närmar sig. Därför har vi bett andra mammor att dela med sig av sina bästa knep för att få i barnen medicin.

Antibiotika började användas redan på 1930-talet för att behandla bakterieinfektioner, men trots många år av forskning smakar penicillin fortfarande urk – så hur får man sitt barn att ta medicinen?

När behöver man behandla barn med penicillin?

Använd bara penicillin när det verkligen gör nytta. Eftersom bakterier kan bli resistenta mot antibiotika, ska antibiotika bara användas när det är absolut nödvändigt. Många läkare väljer nu att skriva ut ett recept i reserv och låta föräldern avvakta för att se om barnet blir bättre utan behandling.

Penicillin hjälper inte mot virus

Antibiotika biter inte på virusinfektioner som kräksjuka, influensa och förkylningar. Dessa sjukdomar kan bara lindras med exempelvis febernedsättande, i övrigt får man vänta ut dem.

Hjälper mot bakterier

Bakterieinfektioner som exempelvis halsfluss, bihåleinflammation, urinvägsinfektion, streptokocker, svinkoppor och lunginflammation går däremot att behandla med penicillin.

Halsfluss hos barn – smitta, symptom och behandling

Öroninflammation – varierande effekt

När det gäller öroninflammation så har antibiotika en blygsam effekt hos barn mellan 1 och 12 år. Barn under 1 år och mer komplicerade fall ska däremot behandlas med antibiotika.

Så får du ditt barn att ta penicillin

6 grymma tips från Facebook-gruppen mamapower:

1. Blanda ut med något sött eller beskt
Dölj smaken genom att blanda ut medicinen med bär, sylt, saft, äppeljuice, glass, yoghurt, chokladsås, kolasås eller chokladpudding. För att ta bort den beska smaken kan det hjälpa med en liten klunk julmust precis innan.
När min dotter var 1,5 år blev hon njursjuk och fick en mängd olika mediciner som hon skulle ha tre gånger om dagen. Vi fick rådet att blanda med mangopuré för den är så skarp i smaken att den döljer allt! Och det funkade så bra att hon till slut bad om sin medicin för att få ’numnum’”, skriver Emma.

2. Använd en doseringsspruta mot insidan av kinden
Ge flytande medicin genom en doseringsspruta längst bak i munnen.
Sonen gick på 5-6 antibiotikakurer denna vår på grund av hemsk öron- och ögoninflammation. Men till slut, efter många försök med kräkningar, hittade vi en vinnande teknik. Vi lutade hans huvud bakåt och sprutade medicinen på insidan av kinden lite längre bak, så att det rann förbi tungan. Det funkade inte för oss att spruta långt bak i munnen så detta gjorde verkligen susen”, skriver Frida.

3. Erbjud belöning efteråt
Som tröst kanske det kan fungera med en bit godis, choklad, glass eller att helt enkelt få välja en film efteråt.
Min 6-åring fick penicillin på sked och en förberedd sked med vaniljglass direkt efter. Funkade bra! Sedan hade jag gjort ett hjärta med cirklar i, där varje cirkel motsvarade en sked med penicillin, där hon fick sätta en guldstjärna. När alla cirklar hade en stjärna var penicillinkuren klar och det var dags att få belöningen som hon valt själv innan allt startade”, skriver Susanne.

4. Byt till tablettform
Ibland kan det hjälpa att byta till tabletter eftersom de kan vara enklare att svälja och smakar mindre.
Medcoat har smaksatta överdrag som gör tabletterna halare och godare", skriver Lotta.

5. Byt till smaksatt medicin
Fungerar ingenting annat kan det faktiskt hjälpa att helt enkelt byta medicin. Amimox finns både som flytande och som filmdragerad tablett och sägs smaka som glass.

6. Fasthållning – när inget annat funkar
För barn under ett år kan tyvärr fasthållning och doseringspruta vara det enda som fungerar. I mamapower berättar Anna: ”Vår 7-månaders fick kåvepenin. Vi använde spruta med ena handen, fasthållning av armar med andra, och sedan fasthållning mellan benen av kropp. Sittande på golvet. Kunde ju inte muta med en massa sötsaker på grund av åldern, samt att det kändes viktigt att få i henne kuren på grund av hemsk ögoninflammation.”

Hur snabbt verkar penicillin?

Penicillin börjar verka så snart det tagits upp i blodet, men det kan ändå ta några dagar tills barnet känner sig friskt. Under en behandling med penicillin är det bra att undvika att ta med barnen till jobb eller förskola, smittfri blir man först runt den tredje dagen av kuren.

Det är inte alla sjukdomar som kan behandlas med penicillin.

Eventuella biverkningar av penicillin

Antibiotika kan orsaka biverkningar som diarré och lindriga hudutslag. Penicillin kan också göra att man mår illa och kräks. Om biverkningarna istället visar sig som svår och långvarig diarré, nässelutslag, stark klåda, feber eller att ansiktet svullnar är det viktigt att avbryta behandlingen och kontakta läkare.

Hur fungerar penicillin?

Penicillin verkar genom att minska antalet bakterier i kroppen – både onda och goda – och används för att behandla infektioner som är orsakade av bakterier. Penicillin är den vanligaste formen av antibiotika och finns i flera varianter.

Kontakta sjukvården om du känner dig osäker

Det är viktigt att vara uppmärksam på barnets allmäntillstånd och att kontakta sjukvården för en bedömning om man känner sig osäker. Det är också bra att alltid ha en dialog med läkaren under en antibiotikabehandling.

 Barnläkaren: Det här betyder barnens hudutslag
Om du vill skratta lite åt all vab kan du läsa denna roliga artikel: Om vabruari hade Facebook – exakt så här skulle det vara