Penelope Cruz om nya filmen: ”Varje mammas mardröm”

För hyllade Hollywoodmamman Penelope Cruz kommer familjen före allt. För mama berättar hon om nya filmen ”Ma ma”, där hon spelar sitt livs svåraste roll – som cancersjuk mamma. 
Penelope Cruz som vi är vana att se henne, på röda mattan. Bild: Bulls Foto: © F Thomson / Allpix Press

Oscarbelönade Penelope Cruz, 42, är den första spanska skådespelaren som fått en stjärna på Hollywoods Walk of fame. Hon har regisserats av storheter som Woody Allen och Pedro Almodóvar, och spelat mot Tom Cruise och Scarlett Johansson. Men sedan hon fick sina barn Leo, 5, och Luna, 2, med skådespelarmaken Javier Bardem, 47, har hennes inställning till karriären förändrats.– Jag tänker på dem hela tiden, och hur jag tillbringar min tid med dem. Även om jag alltid har älskat mitt jobb och levt för det, så ändrades allt när jag fick barn – de är första prioritet, alltid. Den första frågan jag alltid ställer mig när jag ska göra någonting är alltid: Vad är bäst för dem? säger hon exklusivt till mama.

I filmen ”Ma ma ” spelar Penelope Cruz  rollen som Magda – en mamma som drabbas av bröstcancer.

I sin nya film ”Ma ma ”, som hon också har varit med och producerat, spelar Penelope just den välbekanta rollen som mamma. Filmen är ett gripande porträtt av Magda, som drabbas av bröstcancer precis efter att hon upptäckt att hennes man är otrogen. Och som så småningom tvingas inse att hon kanske inte kommer att kunna finnas där för sin ende son Dani under hans uppväxt. Det var den svåraste roll Penelope gjort – just för att Magdas mammaroll ligger så nära hennes egen verklighet.– Att drabbas av något sådant är varje mammas mardröm, så det var väldigt tufft och väldigt rörande. Jag grät när jag läste manus. Jag grät när vi spelade in. Jag grät när tittade på filmen, efter att vi var färdiga med den. – För att förbereda mig pratade jag med många kvinnor som har eller har haft bröstcancer, och även om jag inte kan sätta mig in i deras skräck hjälpte det mig mycket att höra deras berättelser.

Mitt i sorgen över sjukdomen bestämmer sig Magda för att börja bygga en ny familj åt sin son. En riktig stjärnfamilj, där både hennes gynekolog och hennes nya make, som är homosexuell, ingår. Och så blir hon gravid. Och bestämmer sig för att föda barnet.– För Magda är den största skräcken att lämna sin son ensam i världen när hon dör. Det är också därför hon bestämmer sig för att gå igenom hela graviditeten, för att kunna lämna honom med en syster. Och en underbar och sällsam familj.

Tror du att den här ovanliga familjekonstellationen kommer att provocera?– Ja, det är jag säker på, och det är bra. Det är inget jag är rädd för. Vi är alla olika och jag älskar att ingen i filmen blir dömd för vilka de är.

Kunde du dra fördel av att du själv är mamma när du spelade rollen?– Ja, jag kan förstå och relatera till det Magda går igenom på ett helt annat sätt än jag kunnat om jag inte var mamma. På ett djupare plan. Jag tror jag hade spelat rollen på ett helt annat sätt om jag inte haft egna barn.

Penelopes nya film handlar om att våga njuta av livet mitt i sorgen.

Vad tycker du vi kan lära av Magdas sätt att hantera sin sjukdom?

– Hennes positivitet och optimism. Jag försvarar alltid positiva människor, för det är alltid lättare att vara negativ och pessimistisk i den här världen. Många tycker att det är coolt att vara mörk, men jag är inte intresserad av det över huvud taget. Jag tycker ljuset är mycket mer attraktivt. Jag tror på att söka upp godhet och ljus för att hitta ro i sig själv.

– När välden snurrar runt oss på ett galet sätt måste du hitta stabilitet i dig själv. Jag försöker själv att göra det. Det är inte alltid jag lyckas, men jag försöker.

Penelope Cruz med dottern Luna, 2. Bild: Bulls Foto: XAN/RAM

Hur pratar du med dina barn om stora frågor som liv, död och tro?– Jag kommer alltid att försöka vara väldigt ärlig mot dem och inte tvinga på dem min världsbild. Jag tycker att det är grundläggande för all respekt, oavsett om det gäller barn eller vuxna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av mama här!