Spelexperten Paula ”Fenjima” Manrique är mamas nya bloggare. Hon är mamma till tre egna barn och tre bonusbarn. Foto: Privat

Spelexperten Paula ”Fenjima” Manrique: ”Jag tror inte på skärmtid”

mamas nya bloggare Paula ”Fenjima” Manrique spelar lika mycket datorspel som sina barn, tror inte på att begränsa skärmtiden och klämmer gärna in en Call of Duty-mission mellan matning och läggning.

Roblox, Fortnite, Toca Life, Minecraft, Super Mario, FIFA – listan över världar som barnen älskar att utforska och som vi vuxna känner oss vilsna i är lång. Men nu får vi hjälp! mamas nya bloggare Paula ”Fenjima” Manrique, 37, är trebarnsmamman (sex om man räknar bonusbarnen!) som jobbar som gamingexpert – och som kan ALLT om alla de där spelen som barnen spelar.

Välkommen till mama, Paula! Vem är du?
– Tack, jag är så peppad! Jag är spelexpert och influencer, och dessutom mamma till tre egna barn och tre bonusbarn. 

Berätta om dina barn!
Kalia, 8, är familjens räddaste person, hon tycker att mycket är läskigt i den stora världen. Liam, 13, är den största pratkvarnen av oss alla, och lilla nyfödda Isolde, 3 månader, är alltid glad trots magont ibland. Mina bonusar är Ingrid, 7, som är en riktigt busig fashionista, Eddie, 12, som älskar skor och mode och så Elvis, 14, som är äldst av barnen och en riktig tonåring. 

Vad spelar dina barn helst?
– Alla sex spelar olika spel, men en sak de har gemensamt är onlinespel där de spelar ihop med sina kompisar. Kalia är helt såld på Roblox till exempel, medan bonussyrran Ingrid mest gillar spel med handling, som Super Mario. 

Hur gör ni med skärmtid hemma hos er?
– Vi har inga begränsningar när det gäller skärmtid i vår familj. Så länge skolan sköts får barnen spela hur mycket de vill. Men de minsta får inte spela vad som helst, det måste vara spel som är anpassade för dem. Vi har valt att göra så för att det funkar för oss, vi umgås hela familjen genom att spela ihop och se på film.

Som mamma till ett barn som spelar kan hela den här världen kännas främmande. Vad är ditt mest grundläggande tips?
– Fråga, fråga, fråga! Visa intresse. Om man inte förstår vad barnen pratar om – be dem förklara. Låtsas inte lyssna bara för att du ska verka intresserad. 

Du brukar lyfta fram gaming som något positivt – varför?
– Det är socialt, barnen lär sig andra språk, de lär sig teamwork, logiskt tänkande, problemlösning – barnen lär sig hur mycket som helst genom spelen!

Hur snöade du själv in på gaming?
– Jag älskar film och många spel i dag är som interaktiva filmer. Det var så gamingen fångade mitt intresse från början. Men så märkte jag hur tjejer behandlades online av andra spelare och blev förbannad. Det var sexismen i branschen som gjorde att jag började jobba med spel. Det behövdes fler högljudda kvinnor som ställde krav helt enkelt.
– När jag kritiserade sexismen i spel offentligt blev jag attackerad med näthat. Ju mer respekt jag krävde, desto längre gick mobbningen. Tack och lov är tonen är bättre i dag, även om sexismen fortfarande finns där.

Om du bara fick spela ett spel resten av livet – vilket skulle det bli och varför?
– Jag skulle spela Call of Duty, ett skjutspel som utspelar sig i ett krig. Det spelas online och i lag, och matcherna är bara 15 minuter långa, så det är praktiskt att spela när man har barn.

Vilka fördomar har du stött på som kvinna i en mansdominerad spelvärld?
– Att jag inte kan något på riktigt utan bara låtsas är en klassiker – eller att jag bara spelar för att få uppmärksamhet. Tyvärr är det mest män som spelar i min ålder, men jag möter också en hel del andra småbarnsmammor faktiskt!

Berätta lite om er härliga bonusfamilj och hur ni har löst pusslet!
– Jag och min pojkvän Svante är särbos. Vi har valt att inte flytta ihop eftersom vi bor långt ifrån varandra och barnen har sina rötter här och där. Vi vill inte rycka upp dem, så i stället har vi två hem som vi vuxna varannan vecka-pendlar mellan tillsammans med vår gemensamma bebis. Det funkar jättebra. Än så länge.

Det låter som en bra uppdelning! Nu kör vi lite snabba mama-frågor: Hur såg din morgon ut?
– Rätt så lugn med en väldigt glad bebis som sällskap!

När grät du senast?
– När bebisen föddes.

Vad har du lärt dig från dina barn?
– Att rutiner får mig att må bra.

När går mammahjärtat sönder?
– När dottern har magont på grund av ångest.

Usch så jobbigt! Vad är viktigast att lära dina barn?
– Att vara trygg i sig själv.

Bästa konversationen hittills i dag?
– Med bonusdottern som ville veta exakt hur amning funkar.

Super-mama! Bästa rådet från en annan mamma?
– Att chilla och inte stressa upp mig i hopp om att bli en perfekt mamma. Kidsen kan äta mackor till middag ibland, att jag är för trött för att laga middag gör inte mig till en dålig mamma.

Vad saknar du mest från tiden innan du fick barn?
– Jag saknar att bara få rå om mig själv ibland. Inte ha så mycket ansvar för så många små liv.

Beskriv dig själv som förälder med tre ord!
– Rolig, snäll och stressig.

Vilken är din vanligaste muta?
– Chips och choklad!

Här hittar du Paula ”Fenjima” Manriques blogg!
Du kanske också vill läsa Paulas tips till dig som har barn som spelar Roblox?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!