Känner du hur det svänger, pappa? Foto: (c) Valueline

Närhet från bebisen ger pappa hormonsvängningar

Att kvinnor som föder barn eller ammar frigör hormonerna oxytocin och prolaktion är väl känt, men nu visar det sig att det även gäller pappor.

Att kvinnor som föder barn eller ammar frigör oxytocin, ett hormon som anses fördjupa bandet mellan mamman och bebisen, har länge varit känt. Detsamma gäller prolaktin, ett hormon som reglerar moderskänslor. Men enligt de senaste forskningsrönen visar det sig att även pappans samspel med bebisen producerar en liknande ökning av både oxytocin och prolaktin. – Det verkar finnas något slags grundläggande social-neurobiologisk ram som spelar in när fäder interagerar med sina barn, säger Lee Gettler, antropolog vid University of Notre Dame i Indiana.

Hur stor ökningen är beror på om barnet sover med föräldrarna, om pappan svarar på barnets skrik och så vidare. Om närheten inte finns där är effekten inte lika stor.

Källa: Nbcnews.com.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!