Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Idol-Robin Bengtsson är aktuell i Melodifestivalen och har sonen Wille
Idol-Robin Bengtsson är aktuell i Melodifestivalen och har sonen Wille
Idol-Robin Bengtsson är aktuell i Melodifestivalen och har sonen Wille
Idol-Robin Bengtsson är aktuell i Melodifestivalen och har sonen Wille Foto: Emily Dahl

Melodifestivalaktuella Robin Bengtsson: ­”En sorg att ha sonen på deltid”

2008 kom Robin Bengtsson, 26, trea i "Idol" och förra året medverkade han i Melodifestivalen. När han nu ställer sig på Mellos scen igen är han nästan en veteran i tävlingen, men det är i rollen som pappa till sonen William, 3, som artisten känner sig hundra procent hemma.

Robin Bengtsson om sonen William

Robin Bengtsson

Ålder: 26.

Familj: Sonen William och sambon Jennie, 24.

Bor: Stockholm.

Gör: Artist.

Aktuell: Med låten I can't go on i Melodifestivaen 2017

Det är fredag morgon hos skivbolaget Capitol music group på Södermalm i Stockholm, telefonerna går redan varma och det råder en tyfon av yviga gester, höga skratt och snabba passningar som oklanderligt plockas upp och skickligt spelas vidare. Det är omöjligt att inte ryckas med i tempot, för alla utom artisten Robin Bengtsson – han utstrålar ett avundsvärt lugn.

2008 medverkade han i ”Idol”, men sedan var det tyst. Tills han förra året gjorde succé-comeback med låten ”Constellation price” och kom femma i Melodifestivalen. En ny Robin, ett nytt sound. Men vad få visste var att han tre år tidigare hade blivit pappa till en son.

Melodifestivalaktuella Robin Bengtsson med sonen Wille Foto: Emily Dahl

– Jag var inte så sysselsatt i musikbranschen när Wille kom. I dag har jag och hans mamma gemensam vårdnad, så nu när karriären rullar på ett annat sätt försöker jag att planera så gott det går under de veckor då han är hos mig och min sambo Jennie. Dessutom har Wille hunnit bli tre år nu och kan hänga med på ett helt annat sätt. Men jag har en supersambo som alltid ställer upp och är helt fantastisk.

Robin prioriterar tid med sonen

Hur känns det att bara ha Wille på deltid?

– Det är en sorg så klart, med mycket längtan emellan. Men jag har turen att kunna lägga upp mina arbetsveckor ganska mycket själv, vilket gör att jag tar ledigt hela dagar ofta. Jag hämtar tidigast av alla på föris och lämnar senast. Jag tror att jag och Wille får mer tid än många föräldrar som har barnen på heltid och jobbar 8–17 på kontor. Det är något jag alltid är noga med, att vi får vår tid tillsammans.

”Hur ska jag ta ansvar för det här lilla livet på bästa sätt?”

Hur var det att hålla honom i famnen för första gången?

– Overkligt! Jag hade tänkt ganska mycket på hur det skulle kännas när han kom, men när han till slut gjorde det så kändes det helt annorlunda. Surrealistiskt! Det var bara en stor våg av ansvar som sköljde över mig. I början var det riktigt jobbigt. Skulle jag klara av det här? Alla andra pratade om den här megalyckan, men jag hade bara så svårt att känna den.

LÄS OCKSÅ: Melodifestivalen INNAN vs EFTER du fått barn

Lyckan på Instagram?

– Exakt, det är ju bilden som målas upp. Men jag tänkte bara: ”Hur ska jag ta ansvar för det här lilla livet på bästa sätt?”.

"Jag vill vara min sons bästa vän"

Så vad blev din strategi?

– Mina föräldrar var också unga föräldrar. Jag och min syster fick alltid följa med och det var ofta mycket folk hemma, men de exkluderade aldrig oss ur något, åkte knappt på semester utan oss. När jag tittar tillbaka så tycker jag att jag har haft de perfekta föräldrarna och den perfekta barndomen. Jag vill ge mina barn samma sak. Det var en sådan pappa jag ville bli. Jag vill vara min sons bästa vän.

Lyckas du?

– Ja, jag är nog ganska avslappnad som pappa tror jag, och inte så uppe i varv. Sedan är jag kanske på gränsen till curlingfarsa… Wille är nog lite bortskämd med prylar och så. Jag vill ge honom möjligheten att bli vad han vill i livet, och då får man ju så korkade tankar ibland: ”Han har ju ingen ljusblå bil”, när han har leksaksbilar i alla andra färger.

– Ibland får man bara: ”Nä, nu går vi ut och leker med pinnar och blir smutsiga och hoppar i vattenpölar”. Bästa vänner kanske vi blir när han är lite äldre tänker jag. Just nu är det viktigaste att han trivs och är lycklig och älskad i båda sina hem.

LÄS OCKSÅ: Melodifestivalen – tänker du på vad du säger när du tittar med barnen?

Du och Willes mamma separerade när han var under året. Det är ju inte det man drömmer om när man väntar barn, men för många blir det så. Varför tror du att det är så tufft att hålla ihop under det där första året?

– Just i mitt fall så var inte ”det där första året” anledningen till att Willes mamma och jag gick skilda vägar, utan det var av helt andra anledningar.

Robin tävlar i Melodifestivalen för andra året i rad. Foto: Emily Dahl

– Men jag tror att många går isär helt i onödan, på grund av trötthet och utmattning. Jag tror också att många känner så stor press över att bli föräldrar nu, på ett helt annat sätt än förut. Det är Instagram och Facebook och bloggar… Mitt råd är att om det ger dig minsta lilla prestationsångest att visa upp barnlyckan på nätet så är det det första du ska skära ner på. Och försök inte heller efterleva andras barnlycka på nätet, kör ert eget race och försök njuta i stället!

Har sonen varannan vecka

Kan du själv känna stress runt föräldrarollen?

– Föräldrar i storstäder är så uppspelta – ja, stressade! Men allt behöver inte gå enligt ett minutschema. Man kan knappt bestämma tid med en barnfamilj nu för tiden. ”Ska vi ses där klockan tolv?”, ”Nä, då ska de sova”, ”Kan de inte sova i bilen?”, ”Men tänk om de inte somnar”. Jag tänker att jag ignorerar sådant och sköter mitt.

”Det är en obeskrivlig känsla att få vara farsa”

Hur gör ni för att få varannan vecka-livet att funka smidigt?

– Wille bor hos oss torsdag till tisdag varannan vecka, oftast så sker bytet via hämtning och lämning på föris, så då messar vi hur läget är. Mitt tips är att vara trygg i att barn kan älska båda sina hem, att inte försöka tävla med den andra föräldern om barnets kärlek.

Robin var inte redo under Idol

Hur var det att introducera Jennie i Willes liv?

– Jag var mest nervös för hur hon skulle ställa sig till att bli ”extramamma” eller vad det nu kallas. Hon var 22 när vi träffades och Wille 1. Barnlivet var inget hon hade tänkt inom en snar framtid… Att Wille var så liten känns i efterhand så bra, för nu kommer det vara för honom som att Jennie alltid har funnits där. Jag tror det är jobbigare med separationer och att pappa eller mamma skaffar en ny vid 10-11-årsåldern.

Finns det något du tänker att du kan göra för att undvika att behöva separera fler gånger?

– Nej… jag tror inte man kan bygga en relation på saker att göra för att undvika en separation. Men att pussas mycket och ofta är bra, och att massera varandra. Och ge varandra frulle på sängen.

Varför var det så tyst från dig mellan ”Idol” och Melodifestivalen?

– Jag var 18 år när jag gjorde ”Idol” och var definitivt inte mogen för musikbranschen. Ibland har jag läst någon intervju från den tiden och tänkt på hur irrelevanta svaren var. Jag svarade det jag trodde att folk ville höra, för jag visste inte bättre. Under två år höll jag inte på med musik alls. Jag satt hemma och spelade och hann fundera över om det var det här jag verkligen ville göra.

Du är ganska anonym i media?

– Jo, jag är rätt selektiv och jag syns inte överallt.

Hur tänker du kring exponering av Wille?

– Jag försöker att vara lite försiktig med det. Vi har gått på ett par barnbiopremiärer för att han tycker att det är kul, men jag slänger inte upp en massa bilder på honom på Instagram. Varför ska jag göra det? För att jag vill att andra ska säga att jag har en söt unge? Eller få bekräftat att jag är en bra pappa? Jag behöver inte sådant, och han har inte valt att bli rankad på Instagram. Men jag är inte en sådan som känner att ingen ska få veta hur han ser ut.

”Jennie är en riktig pysselmästare”

Hur är Wille som person?

– Han är full av energi och är sprallig, sitter sällan stilla på dagarna. Samtidigt älskar han att mysa ner sig i soffan på kvällarna och bara chilla. Han är oftast kärleksfull och kramig och delar med sig. Fast ibland gör han precis tvärtemot det jag precis sagt, och så ska det väl vara när man är tre, ha ha!

Robin vill gärna ge Wille syskon. Foto: Emily Dahl

– Det är fantastiskt, mycket kärlek och glädje varje dag! Det är en obeskrivlig känsla att få vara farsa – och att få en så go’ och fin kille.

Vilka stunder med Wille värdesätter du mest?

– Eftersom han inte bor hos mig på heltid så värdesätter jag all tid vi får mest… Allt ifrån att gå upp klockan sex och titta på Barnkanalen, till att gå ut och gunga i ösregn, sedan in och steka pannkakor, läsa en bok och mysa!

– Vi gillar att cykla, gunga och pussla tillsammans. Wille älskar djur, så vi åker ofta till parker där man kan rida eller klappa kaniner.Han gillar att måla och pyssla också, men det är jag inte så bra på. Som tur var är Jennie en riktig pysselmästare.

Vad kommer du att säga dagen Wille vill söka till ”Idol”?

– Det beror på. Är han bra så absolut, men om han är dålig så kommer jag att avråda.

En ärlig förälder?

– Jag kommer att se vad han är duktig på och stötta åt det hållet. Han verkar vara riktigt bra på bollsporter. Jag kan säga att jag är helt värdelös på allt sådant…

Robin drömmer om fler barn

Du pratar ofta lyriskt om din egen uppväxt i Svenljunga. Vill du flytta tillbaka dit med din familj?

– Den tanken har jag faktiskt haft. Vi får se. Just nu känns det som att jag och Jennie vill vara här i Stockholm. Dessutom kan jag inte bara försvinna iväg med Wille, eftersom jag och hans mamma är separerade och delar veckorna emellan oss. Och jag skulle aldrig vilja bo så långt ifrån honom. Men så småningom kan jag tänka mig ett hus med trädgård, någonstans utanför stan där Wille kan växa upp tillsammans med ett syskon.

Du drömmer om småsyskon?

– Absolut! Det längtar jag mycket till. Men vi får se när det kan tänkas passa… Jennie vill ha många barn säger hon, ha ha, men jag vill inte bli en minibuss-familj, så jag har sagt max två!

Av: Therese Lukic 

Foto: Emily Dahl

Denna artikel har tidigare publicerats i mama nr 2.